avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 738 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general obligatiile PFA fata de BS si BASS(fonduri)
Discuție deschisă în Contabilitate în general

obligatiile PFA fata de BS si BASS(fonduri)

Caut sa gasesc un raspuns competent si corect vis a vis de obligatiile unei persoane fizice autorizate care obtine venituri in sistem real .


Multumesc
Ultima modificare: Joi, 3 Decembrie 2009
ContSters109653, utilizator
Cel mai recent răspuns: Alina Moldovan , utilizator 22:47, 27 Iulie 2010
1) 16% din diferenta dintre venituri si cheltuieli;
2) 5,5% din aceeasi baza ca mai sus, dar nu mai putin decat salariul minim pe economie, daca nu sunt si alte venituri din alte surse;
3) 31,3% din venitul declarat.
31.3% din venitul declarat e CAS -ul ( pensii ) ?
Stiu ca ma pot asigura la "un leu" dar nu mai stiu precis de cand .....parca 2007
In cazul PFA nu este obligatorie plata fd de pensii. Se poate face contract de asigurare la casa de pensii (asa cum orice persoana o poate face ex pers casnice) pt a beneficia de pensie, dar acest contract se face la orice suma incepind cu un minim obligatoriu (nu stiu acum care este acea suma si ce reprezinta vis-a vis de punctul de pensie), dar nu are legatura cu veniturile realizate. Posibil ca pe linga PFA, persoana sa mai aiba si contract de munca.
La venituri PFA se plateste numai impozitul (16%) si contributia de sanatate (5,5%).
Vorbeam de venitul declarat , in conventia cu CASA DE PENSII .
Da, venitul declarat la Casa de Pensii nu are legatura cu venitul realizat ci reprezinta o suma pentru care se plateste contributia de 31,3% la fondul de pensii de stat si privat (in functie de varsta) si care se ia in calcul la calcularea pensiei.

Alte discuții în legătură

Model de impozitare pfa in sistem real? cum se calculeaza?? Mihai223 Mihai223 PFA in sistem real are obligatia de plata la pensi 31,5% din VENITUL DECLARAT (adica venitul pentru care doresc sa se asigure) + sanatate 5,5% (din VENITUL NET ... (vezi toată discuția)
Sunt obligatiile p.f.a. aceleasi cu cele pentru inteprinderile individuale? ovegeo ovegeo Obligatiile PFA fata de Bugetul Statului si BASS(fonduri) 1) 16% din diferenta dintre venituri si cheltuieli; 2) 5,5% din aceeasi baza ca mai sus, dar nu mai ... (vezi toată discuția)