avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 625 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Dosar penal ..abandon de familie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Dosar penal ..abandon de familie

Daca mi-a făcut dosar penal că nu am platit pensie alimentara de 1 an ..ce pot pati maxim?
Cel mai recent răspuns: Dapix , utilizator 20:45, 8 Ianuarie 2019
Maxim 3 ani de pușcărie.
Ultima modificare: Marți, 8 Ianuarie 2019
Dapix, utilizator


Constantinmariansimion a scris:

Daca mi-a făcut dosar penal că nu am platit pensie alimentara de 1 an ..ce pot pati maxim?



Neplata cu rea credinta a pensiei de intretinere, stabilita prin hotararea judecatoreasca, timp e cel putin 3 luni constituie infractiunea de abandon de familie precum si nerespectarea hotararilor judecatoresti si se pedepseste cu inchisoare.

Art. 378

Abandonul de familie

(1) Săvârşirea de către persoana care are obligaţia legală de întreţinere, faţă de cel îndreptăţit la întreţinere, a uneia dintre următoarele fapte:

a) părăsirea, alungarea sau lăsarea fără ajutor, expunându-l la suferinţe fizice sau morale;

b) neîndeplinirea, cu rea-credinţă, a obligaţiei de întreţinere prevăzute de lege;

c) neplata, cu rea-credinţă, timp de 3 luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească,

se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează neexecutarea, cu rea-credinţă, de către cel condamnat a prestaţiilor periodice stabilite prin hotărâre judecătorească, în favoarea persoanelor îndreptăţite la întreţinere din partea victimei infracţiunii.

(3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

(4) Fapta nu se pedepseşte dacă, înainte de terminarea urmăririi penale, inculpatul îşi îndeplineşte obligaţiile.

(5) Dacă, până la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, inculpatul îşi îndeplineşte obligaţiile, instanţa dispune, după caz, amânarea aplicării pedepsei sau suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, chiar dacă nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege pentru aceasta.


Am platit din 2011 până în ianuarie 2017...dar nu mă lăsa să îl văd..îl învață să îmi vb urat...mereu am pus mai mult decât mi-a dat legea să pun(bani) ...dar am hotărât să numai pun că nu m-am bucurat de el deloc decand sa născut ...am fost căsătorită cu ea și stăteam în casă la ea...sa născut copilul și la 1 an a fugit cu un bărbat și sa întors acasă după 3 luni...mă găsit tot în casă la ea(locuiam cu părinți ei) și a venit și mă dat afara din casa..am băgat eu acțiunea de divorț și la custodia copilului a zis stai liniștit nu îți pune avocat că îl vezi când vrei..și îl iei când vrei...imediat ce sa dat sentința ..nu l-am mai văzut decât pe furiș...și de atunci plătesc....am avut prima oara 140 pensia ..dar eu puneam 200..250...300.....dar la tot ce am zis nu am martori sau dovezi...doar extrasele bancare și chitanțele la bani care i-am dat....dar ia. Dat și bani fara acte...
In 2018..am văzut că mi-a făcut dosar penal și i-am pus 3000 de lei..calculase mai cu ea că mai am 3400...in luna septembrie 2018...astăzi îmi zice că mai am 8300...și pe 30.01.2019 incepe procesul..ce sa fac? Nu prea am 8300 cat vrea ea ?
Nu e ca vrea ea, e ca datorati acesti bani copilului!

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara lily74 lily74 Buna ziua, sunt divortata, am in intretinere un minor pentru care de 3 luni tatal sau nu mai plateste pensie de intretinere.acesta s-a lasat de servici ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara carmencarmen1973 carmencarmen1973 Buna ziua!am divortat in luna ianuarie la notar,de comun acord si avem un copil minor,de 9 ani.Fostul sot e stabilit in Cipru,acolo unde lucreaza de 10 ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara neplatita!!! cosminache123 cosminache123 Buna seara, Care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmez pt a recupera pensia alimentara a copilului, care nu a fost platita de 1 an si 9 luni. Astept ... (vezi toată discuția)