avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 249 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dezbatere succesiune după tata și frate decedați: ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dezbatere succesiune după tata și frate decedați: cumnata mea are dreptul la moștenire?

Buna ziua.
As dori sa dezbat succesiunea in urma mortii tatalui meu. Mama este in viata, iar fratele meu este decedat si nu a avut copii. Ma interesa daca sotia fratelui meu are drept la mostenirea parintilor mei.
Va multumesc.
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Martie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Adolfina Pop , Consultant fiscal 07:36, 26 Martie 2019
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Depinde cand a murit fratele dvs.
Daca a decedat inaintea tatalui, cumnata dvs nu mosteneste nimic.
Daca a decedat dupa tata, va fi considerat mostenitor, iar ulterior prin retransmitere, cota fratelui va fi mostenita de cumnata dvs, de mama si de dvs.
Multumesc pentru raspuns.
Fratele este decedat inaintea tatalui cu 8 ani.

O a doua problema care as vrea sa o aduc in discutie ar fi ca mama mea in varsta de 85 de ani nu se mai poate deplasa de un an de zile din camera in care sta. Cum as putea dezbate succesiunea in aceste conditii, neavand pretentia ca ea sa renunte la cota ei de mostenire ci doar sa fie dezbatuta?
Un prieten imi spunea o varianta cu un curator...dar nu am inteles prea bine cum se procedeaza.
Va multumesc.
Ultima modificare: Joi, 21 Martie 2019
Manuela Rășină, administrator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pai aveti 2 variante:
1. Daca mama are discernamant, puteti contacta un notar dispus sa se deplaseze la domiciliu pentru intocmirea unei procuri, prin care sa va imputerniceasca sa o reprezentati la dezbaterea succesiunii. Este posibil ca notarul sa va solicite un certificat medico- legal psihiatric de la medicul legist.
2. Daca mama nu are discernamant, contactati un avocat pentru pronuntarea unei hotarari judecatoresti de punere a mamei sub interdictie, dupa care, obtineti de la instanta de tutela o incheiere prin care este desemnat un curator special (nu dvs, ca e conflict de interese), care sa o reprezinte pe mama la procedura succesorala.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sau, asteptati sa treaca si mama in nefiinta si dezbateti mostenirea dupa ambii parinti.
Dvs vreti ca mama sa mosteneasca cota dansei, dar fiind imobilizata, ganditi-va practic cat este de greu sa isi exercite drepturile de coproprietar. Toate institutiile cer procuri, daca vreti sa schimbati contractele la utilitati, va trebuie procura de la mama, vreti sa aduceti modificari, trebuie declaratia mamei etc etc etc. O sa chemati notarul de fiecare data?
Nu va ajuta la nimic faptul ca ramane si mama mostenitoare.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Notarul se poate deplasa la domiciliu pentru actele de mostenire. Intai depuneti toate actele, le studiaza, eventual se deplaseaza rapid sa verifice si la final vine pentru semnaturi.

Alte discuții în legătură

Partea mea la mostenire lupcris lupcris Buna seara, Va rog sa ma lamuriti in uramtorea problema.Mama mea a decedat in 2003 iar pe urma ei a ramas un apartament,suntem 2 frati din care fratele meu a ... (vezi toată discuția)
Procura vanzare teren claudiasubotin claudiasubotin Buna seara, Va solicit ajutorul cu privire la acest subiect in speranta unui raspuns. Pe 5 decembrie a.c. tatal meu a decedat. Cu circa 3 luni in urma ... (vezi toată discuția)
Imputernicire pt succesiune tabangina tabangina buna ziua,fostii socri inclusiv fostul sot sunt decedati si fostii cumnati vor sa imi faca imputernicire pt a incepe succesiunea terenului unde se afla ... (vezi toată discuția)