avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 536 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Adunare Generala Extraordinara
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Adunare Generala Extraordinara

Buna ziua,

In ce conditii si care este procedura convocarii unei adunari generale extraordinare?
Noua lege nu face niciun fel de menţiune cu privire la participarea proprietarilor la adunarea generală extraordinară, la cvorum, la legătura dintre cei ce semnează convocatorul şi cei care participă efectiv, la existenţa unei situaţii excepţionale în care o astfel de adunare poate fi convocată etc.
Cel mai recent răspuns: femysho , utilizator 16:15, 7 Iulie 2020
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Adunarea generala extraordinara poate fi convocata de catre reprezentantii legali ai asociatiei
de proprietari=presedinte ,comitet executiv sau de catre minimum 20 % dintre membrii proprietari oricand apar situatii speciale care pentru solutionare necesita acordul adunarii generale a proprietarilor
Legiuitorul a dispus reguli generale pentru administrare parte comuna condominiu nu a prevazut modalitatea de solutionare a cazurilor particulare care pot aparea in activitatea asociatiilor de proprietari
Sunt aplicabile dispozitiile convocarii adunarii generale ordinare
Daca la prima convocare nu se intruneste cvorumul,se suspenda sedinta se convoaca adunare extraordinara in termen de 3 zile,hotararile putand fi adoptate indiferent de numarul participantilor= daca exista dovada ca toti proprietarii au fost informati conform procedura prev de L nr 196/2018
In cazul adunarii generale extraordinare, convocarea se face pe baza de tabel nominal convocator si cvorumul necesar este de 50%+1? Daca da, atunci care mai este diferenta dintre adunarea generala ordinara si cea extraordinara?
O adunare generala extraordinara poate fi convocata doar prin afisare la avizier fara ca membrii A.P. sa semneze pe tabelul nominal convocator?
ynocentta a scris:

Adunarea Generală Extraordinară poate fi convocată de către reprezentanții legali ai Asociației de Proprietari - de către președinte, membrii Comitetului Executiv sau de către minimum 20 % dintre membrii proprietari, oricând apar situații speciale care pentru soluționare necesită acordul Adunării Generale a proprietarilor
Legiuitorul a dispus reguli generale pentru administrare parte comună Condominiu și nu a prevăzut modalitatea de soluționare a cazurilor particulare care pot apărea în activitatea Asociațiilor de Proprietari
Sunt aplicabile dispozițiile convocării Adunării Generale Ordinare
Dacă la prima convocare nu se întrunește cvorumul, se suspendă ședința, se convoacă o altă Adunare Extraordinară în termen de 3 zile, hotărârile putând fi adoptate indiferent de numărul participanților - doar în situația în care există dovada că toți proprietarii au fost informați (convocați) conform procedurii prevăzute de Legea nr. 196/2018, art. 47 și 48.

DACĂ SE APLICĂ REGULILE ADUNĂRII GENERALE ORDINARE ȘI ÎN CAZUL CONVOCĂRII UNEI ADUNĂRI GENERALE EXTRAORDINARE (respectând strict articolele 47, 48 și 53 din Legea nr. 196/2018), ATUNCI ACEASTĂ A DOUA ADUNARE GENERALĂ EXTRAORDINARĂ VA FI ANULATĂ DE CĂTRE INSTANȚE DACĂ NU SE ADUCE DOVADA CONVOCĂRII TUTUROR PROPRIETARILOR (SAU MEMBRILOR, CONFORM ART. 48, ALIN. 3) DIN CADRUL ASOCIAȚIEI, MAI ALES PENTRU ADUNAREA GENERALĂ RECONVOCATĂ !
Această situație am avut-o noi în Asociația de Proprietari nr. 71 din Brăila, în data de 16.09.2018, când actuala conducere ilegal aleasă a Asociației a organizat o a doua Adunare Generală Extraordinară Reconvocată, doar că în acest caz, ACEȘTIA ERAU OBLIGAȚI SĂ ADUCĂ DOVADA CĂ I-AU CONVOCAT PE TOȚI CEI 458 DE PROPRIETARI AI A.P.71 BRĂILA, STRICT CONFORM ART. 48, ALIN. 2 ȘI 3 (sau conform Legii nr. 230/2007, art. 24, alin. 3 și mai ales a H.G. nr. 1588/2007, art. 14, alin. 5) !
În cazul ăsta, când avem dovada că acea falsă Adunare Generală Extraordinară Reconvocată nu a respectat obligațiile din acel explicit articol 48, nu ar trebui să cerem în Instanță Nulitatea Absolută a hotărârilor acelei „adunături” așa-zis generale și implicit, și anularea contractelor șefilor auto-numiți în conducerea A.P.71 din Brăila, deoarece acestea sunt acte subsecvente bazate pe acele hotărâri votate ilegal în Adunări Generale ilegal convocate ?
Ultima modificare: Joi, 25 Iulie 2019
flory_mr, utilizator

ynocentta a scris:


Daca la prima convocare nu se intruneste cvorumul,se suspenda sedinta se convoaca adunare extraordinara in termen de 3 zile......,


Nu "in termen de 3 zile" ci cu cel putin 3 zile inainte. Deci poate fi reconvocata si peste 10 zile.
Nici nu ar fi timp ptr. reconvocare in 3 zile deoarece trebuie reluate toate procedurile de convocare prevazute de lege.
Ultima modificare: Joi, 25 Iulie 2019
gigiz, utilizator

Alte discuții în legătură

Hotararile adunarii reconvocate dalamiros dalamiros cu respect as vrea sa va cer sfatul in urmatoarea situatie. fac parte din comitetul executiv al unei asociatii de proprietari. in urma cu doua luni ... (vezi toată discuția)
Care este logica legii? VictorArditti VictorArditti In legea asociatiilor de proprietari se solicita tabele convocatoare pentru prima adunare generala si pentru cea reconvocata. Care este logica acestei ... (vezi toată discuția)