avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 809 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Pensie de invaliditate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Pensie de invaliditate

Sunt nascut in 1960 si am lucrat din 1979 pana in 1996 (intre timp am efectuat stagiul militar, 1 an si 2 luni).
In1996 am avut un accident de munca in urma caruia m-am pensionat de invaliditate gradul I.

Desi in Legea 19/2000 se prevede ca:

"Art. 59. - (1) La stabilirea pensiei de invaliditate asiguraţilor li se acordă un stagiu potenţial, determinat ca diferenţă între stagiul complet de cotizare şi stagiul de cotizare realizat efectiv până în momentul încadrării într-un grad de invaliditate.
(2) În cazul asiguraţilor care au realizat cel puţin jumătate din stagiul de cotizare necesar, prevăzut în tabelul nr. 3, stagiul potenţial se determină ca diferenţă între stagiul complet de cotizare şi stagiul de cotizare necesar.
(3) Stagiul potenţial rezultat conform alin. (1) şi (2) nu poate fi mai mare decât stagiul de cotizare pe care asiguratul ar fi putut să îl realizeze de la vârsta ivirii invalidităţii până la împlinirea vârstei la care, în condiţiile prezentei legi, poate solicita o pensie pentru limită de vârstă."

La evaluarea pensiei de invaliditate mi s-a acordat un stagiu potential de 7 ani si 6 luni, presupunandu-se ca perioadele asimilate ar face parte din stagiul de cotizare realizat efectiv, luandu-se in considerare alin. (1), desi eu am realizat mai mult de jumatate din stagiul de cotizare necesar. Asadar alin (2) este corespunzaror situatiei mele.

Eu consider ca mi s-a acordat in mod eronat un stagiu potential mult mai mic.

Ce stagiu potential trebuie sa mi se acorde si care este modalitatea de revizuire a evaluarii pensiei de invaliditate?
Ultima modificare: Duminică, 4 Iunie 2006
Gerf, utilizator

Alte discuții în legătură

Pensia de boala marcelinio marcelinio Spuneti-mi va rog daca in momentul depunerii dosarului de pensionare( de boala) conteaza daca sunt in campul muncii sau nu.In ce constau diferentele si ... (vezi toată discuția)
Pensia de gradul iii petre badea petre badea Sunt pensionat gradul III din 2001.Intrebarea mea este urmatoarea:se recalculeaza pensia in functie de salariul obtinut in perioada lucrata,intrucat la ... (vezi toată discuția)
Pensionare pe caz de boala BRANDY_B BRANDY_B Buna ziua,as avea si eu o intrebare:o persoana de sexul feminin cu varsta de 53 de ani si 23 de ani in campul muncii si cu un diagnostic de sindrom vertiginos ... (vezi toată discuția)