Filtrează articole după
Explicăm Legislația
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Reducere de personal....in somaj angajatii...

Cate luni poate fi somaj...si ce salar primim ?....exista salarii compensatorii ?
Cel mai recent răspuns: ContSters110753 , utilizator 20:34, 2 Decembrie 2009
Art. 39. - (1) Indemnizatia de somaj se acorda somerilor prevazuti la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
(2) Cuantumul indemnizatiei de somaj prevazute la alin. (1) este o suma acordata lunar si in mod diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:
a) 75% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b) suma prevazuta la lit. a) la care se adauga o suma calculata prin aplicarea asupra mediei salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare.
(3) Cotele procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare, prevazute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 20 de ani.

Se acorda salarii compensatorii conform CCM aplicabil.
Art. 1 OUG nr.28/2009 prevede ca :
(1) Prin derogare de la dispozitiile art. 39 alin. (1) din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru persoanele care se incadreaza in una dintre situatiile prevazute la art. 17 din Legea nr. 76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, pana la data de 31 decembrie 2009, perioada de acordare a indemnizatiei de somaj, stabilita in conditiile legii, se prelungeste cu 3 luni.
(2) Pentru somerii care beneficiaza de indemnizatie de somaj la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, perioada de acordare se prelungeste cu 3 luni de la data pana la care a fost stabilit dreptul respectiv.
Ultima modificare: Miercuri, 2 Decembrie 2009
Cornel Vasile, Consilier juridic
Cazul meu :

Sefi vor sa inchida firma (comert accesorii incaltaminte) ...cateva luni sa recupere soldurile clientilor suntem 4 angajati , ce putem face?
eu sunt gestionar : salar brut 3300 si net 2313 ron, in ianuarie 2010 - 2 ani de cand lucrez la ei si si 2002 lucrez (7 ani vechime)....nu am fost niciodata in somaj....spuneti-mi ce varianta legala as putea aplica....:sorry::sorry::wassat:
Ultima modificare: Miercuri, 2 Decembrie 2009
ContSters110753, utilizator
Kalynuta a scris:

Cazul meu :

Sefi vor sa inchida firma (comert accesorii incaltaminte) ...cateva luni sa recupere soldurile clientilor suntem 4 angajati , ce putem face?
eu sunt gestionar : salar brut 3300 si net 2313 ron, in ianuarie 2010 - 2 ani de cand lucrez la ei si si 2002 lucrez (7 ani vechime)....nu am fost niciodata in somaj....spuneti-mi ce varianta legala as putea aplica....:sorry::sorry::wassat:

Desfiintare locuri de munca. Inscriere la somaj, iar cand reluati activitatea firmei, faceti reangajari. Doar ca indemnizatia de somaj este de 3 ori mai mica decat salariul net.
namiru a scris:

Kalynuta a scris:

Cazul meu :

Desfiintare locuri de munca. Inscriere la somaj, iar cand reluati activitatea firmei, faceti reangajari. Doar ca indemnizatia de somaj este de 3 ori mai mica decat salariul net.

deci sa inteleg ca alta varianta nu am...ei inchid pleaca in italia si noi ramanem sa ne cautam joburi acum de craciun....:(

:sorry:

Alte discuții în legătură

Somaj ContSters113138 ContSters113138 va rog sa-mi spuneti,daca stiti cum se calculeaza indemnizatia de somaj pentru o persoana cu studii superioare si vehime 25 de ani. multumesc (vezi toată discuția)
Ajutor de somaj cezaralexandru cezaralexandru Sotia mea a lucrat la Shop & GO aproape 2 ani de zile si acuma a iesit in somaj. In ultimile luni lua salariu net de 1050 RON. Ea a mai lucrat si in alta ... (vezi toată discuția)
Dupa 8 ani vechime pe cat timp se acorda somaj? marleen7019 marleen7019 Buna ziua, dupa 8 ani vechime, pe ce perioada se acorda somaj? (vezi toată discuția)