avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 707 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... lipsa act proprietate asupra imobilului
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

lipsa act proprietate asupra imobilului

Parintii mei locuiesc de peste 50 de ani intr-o casa la tara . La momentul respectiv nu a existat nici un act de transfer de proprietate (vanzare/cumparare, donatie, etc). Pur si simplu le-a fost cedata verbal de bunicul meu!
In toata aceasta perioada au platit impozite pe teren si cladire, rolul fiinfd pe numele parintilor mei. Dupa 1990 au obtinut titlu de proprietate asupra terenului pe care se afla casa (impreuna cu alte terenuri). Pe titlul de proprietate se mentioneaza faptul ca exista cladiri.

Intrebare: Aceasta casa va putea fi vanduta candva?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Maria podasca , utilizator 21:43, 11 Noiembrie 2019
Mai intai , adresati-va judecatoriei in a carei raza teritoriala e situat bunul imobil , in vederea constatarii uzucapiunii. Ulterior , constata si pronuntata uzucapiunea, existand cadastru si intabulare, veti putea instraina , dupa bunul plac , acest bun.
Nu va inteleg titlul "lipsa act proprietate asupra imobilului" din moment ce ati spus "upa 1990 au obtinut titlu de proprietate asupra terenului pe care se afla casa (impreuna cu alte terenuri). Pe titlul de proprietate se mentioneaza faptul ca exista cladiri."

Detineti titlu de proprietate valabil eliberat probabil in baza legii 18/1991 prin care vi s-a constituit si/sau reconstituit dreptul de proprietate pe anumite bunuri imobiliare.
Daca aveti titlu de proprietate asupra terenului, in baza accesiunii imobiliare, detineti titlu si pe casa. Pentru opozabilitatea fata de terti sper ca aveti intabulate terenurile....va duceti la Cartile Funciare cu titlurile de proprietate si celelalte acte necesare.
In ceea ce priveste uzucapiunea, nu ii inteleg ratiunea, din moment ce e proprietar deja.
Ultima modificare: Joi, 3 Decembrie 2009
Mihaela Enache, Avocat
Este interesant de stiut cine este intabulat cu casa in cartea funciara....sau daca aceasta este intabulata...
Si in functie de acest raspuns se va vedea ce este de facut. Insa momentan pe casa nu aveti nici un act de proprietate....titlul de proprietate este doar pe teren si nu dovedeste si proprietatea casei.
Veti vinde terenul cu casa pe el.
Daca vreti se poate rezolva cumva situatia prin instanta.

avocat Claudiu Lascoschi
@Mihaela88-"Daca aveti titlu de proprietate asupra terenului, in baza accesiunii imobiliare, detineti titlu si pe casa." Zau? Va atrag atentia ca , la fel ca si in cazul uzucapiunii , accesiunea imobiliara se constata in instanta! Nu exista automatisme de genul "am terenul , gata , casa este a mea"
B-)
Indiferent de tipul de actiune pe care o veti face solutia este una singura: calea judecatoreasca!
B-)

Alte discuții în legătură

Poate fi folosita oug nr 64/2010 si la dobandirea titlului de proprietate? coyotu27 coyotu27 Buna seara, Am aflat ca a fost publicata o ordonanţă de urgenta (nr 64/2010) prin care, pe baza dovezi ca s-au plătit taxele fiscale pentru o clădire ... (vezi toată discuția)
Vinzare teren morosanucarmen morosanucarmen Eu am Titlul de Propietate eliberat in 1991pentru suprafata de 1 ha (o ruda de-a mea s-a ocupat de obtinerea acestui titlu pentru ca eu nu eram in tara). In ... (vezi toată discuția)
Drept de proprietate fara acte de vanzare-cumparare? CrisParvu CrisParvu Buna seara. Cumnata mea are urmatoarea problema: parintii sai au dobandit cu act de vanzare cumparare prin 1960 un imobil cu teren. In aceeasi curte existau ... (vezi toată discuția)