avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 221 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... E declaratia unica necesara pentru un cetatean roman ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

E declaratia unica necesara pentru un cetatean roman cu domiciliul in strainatate care se identifica cu pasaport ?

Buna ziua,

Sunt stabilita in US de 12 ani. Buletin nu mai am pentru ca l-am inlocuit conform regulii cu pasaport de cetatean cu domiciliul in strainatate. Am in Romania proprietati imobiliare si sunt detinatoare a 30% din actiunile unei companii.
Profitul companiei este impozitat anual de catre stat, pana acum nu am avut nevoie de introducerea nici unei declaratii.
Anul acesta am decis sa inchiriez cu acte legale (inscrise la Fisc) un apartament pe care il detin, si mi-a fost recomandat sa dau aceasta declaratie unica. Dar nu prea inteleg ce trebuie sa pun in declaratie, doar chiria? Chiria si actiunile? Si atunci statul ce face ma impoziteaza de doua ori? Odata la profit apoi pentru ca i-am dat declaratie?
Nu reusesc sa inteleg legea, va rog sa ma ajutati!
Cu respect!
Ultima modificare: Luni, 9 Decembrie 2019
madanic32, utilizator
Cel mai recent răspuns: madanic32 , utilizator 19:18, 16 Decembrie 2019
Chiar daca aveti domiciliul in stainatate, datorati impozit statului roman pentru veniturile obtinute in Romania.

Pentru cazul dumneavoastra acestea pot fi veniturile din chirii si veniturile din dividendele repartizate din profitul realizat de firma la care sunteti actionar (in cazul SA) sau asociat (in cazul SRL).


Iulian Manea a scris:

Chiar daca aveti domiciliul in stainatate, datorati impozit statului roman pentru veniturile obtinute in Romania.

Pentru cazul dumneavoastra acestea pot fi veniturile din chirii si veniturile din dividendele repartizate din profitul realizat de firma la care sunteti actionar (in cazul SA) sau asociat (in cazul SRL).


Imi puteti spune daca declaratia inseamna ca statul imi va impozita dividendele de doua ori?
Si daca nu e deranj prea mare, legea stabileste ca eu ca cetatean stabilit in strainatate care plateste deja asigurare de sanatate si pensie separat sa platesc contributii CAS, CASS? Sau asta se aplica doar la persoanele care nu platesc astfel de contributii in strainatate?
1. Statul roman va impozita dividendele o singura data iar statul american nu o va face, in baza intelegerii evitarii dublei impuneri facute cu celalalt.

2. Daca se face dovada platii contributiilor in statul de rezidenta, nu se datoreaza si in Romania.
Va multumesc pentru raspuns. Stiti din intamplare cum se poate face dovada platii contributiilor, ce acte se accepta?
Nu stiu cum e acolo, in SUA, dar presupun ca dovada o puteti lua de la angajator daca sunteti salariat sau de la acea institutie care administreaza sanatatea daca aveti alt tip de asigurare de sanatate de stat.

Alte discuții în legătură

Impozitare profit venit din strainatate guvidu guvidu Intentionez sa deschid o firma de software (LLC) in Statele Unite (California) impreuna cu partenerul meu care locuieste in California.Dupa ce a intrebat, am ... (vezi toată discuția)
Persoanele nerezidente plătesc cass la dividendele obținute din românia? Brem Brem Buna ziua,am o firma in RO,iar din 2012 primesc dividende,din care am platit impozitul aferent.Sunt nerezident,cetatean german si am locul de munca in ... (vezi toată discuția)
Venit dividende din strainatate Username040518 Username040518 Salut! Detin cateva actiuni la o firma din Franta, iar anul acesta am primit si dividende. S-a retinut la sursa impozitul aferent, insa nu stiu daca sunt ... (vezi toată discuția)