avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 572 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... uzufruct
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

uzufruct

problema mea e urmatoarea....in cazul unui contract de v-c cu drept de uzufruct proprietarul isi pierde viata dreptul de uzufruct inceteaza sau ramane valabil cu noul proprietar sau mostenitor?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 22:50, 7 Decembrie 2009
Uzufructul este dreptul pe care il are o persoana, uzufructuarul, de a se folosi de un bun si de a-i culege fructele pe timpul vietii sale;dreptul de dispozitie asupra lucrului revenind nudului proprietar.
In cazul unui contract de vanzare cumparare cu uzufruct viager , proprietarul detine nuda proprietate iar uzufructuarul detine posesia pe toata durata vietii sale. Chiar daca se instraineaza apartamentul , noul proprietar este obligat sa respecte dreptul de uzufruct viager al uzufructuarului.B-)
Ultima modificare: Luni, 7 Decembrie 2009
MIHAI GRIGORE, Avocat
decesul nudului proprietar nu afecteaza cu nimic situatia uzufructuarului .
mostenitorii defunctului vor trebui sa respecte dreptul uzufructuarului .
Dreptul de uzufruct nu e tinut de caracterul intuitu personae (cum e dreptul de uz , care e incesibil ).Asa incat , mostenitorii vor exercita poesia si folosinta asupra bunului asupra caruia s-a constituit uzufructul .
Domnule Grigore, uzufructul si posesia nu e acelasi lucru.
Ioana, nu inteleg: moare proprietarul nud, cum sa aiba uzufructul mostenitorii lui? Cred ca uzufructuarul isi vede de treaba si uzufruct, iar mostenitorii de nuda proprietate, nu?
Si uzufructul e chiar in considerarea persoanei, nu se face oricui si nu se tansfera pentru caz de moarte...

Alte discuții în legătură

Uzulfruct viager nenea toto nenea toto Nepotul nu vrea sa-i las mostenire o parte din imobilul in care locuieste, pe care eu l-am dobandit cu fratele meu, prin mostenire de la mama noastra ,el vrea ... (vezi toată discuția)
Uzufruct viager DANIELA PETRACHE DANIELA PETRACHE Va rog frumos spuneti-mi si mie clar si detailat ce drepturi are o persoana care detine clauza de uzufruct viager a unui imobil. (vezi toată discuția)
Uzufruct viager cameliaagafia cameliaagafia Ce posibilitate exista de a avea uzufruct viager in casa 2 batrani daca unul pleca, copii sa nu-l scoata pe celalalt pt partea lor?????? (vezi toată discuția)