avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 756 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Este legal programul de liniste stabilit de asociatia ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Este legal programul de liniste stabilit de asociatia de proprietari?

Buna seara!
Va prezint o situatie si sper sa ma puteti ajuta/lamuri:
Am de efectuat cateva reparatii in apartament si am dat 2 gauri cu bormasina pentru, lucru care a durat foarte putin. Ora a fost undeva in apropiere de 16.
La 16:50 m-am trezit cu Politia la usa pentru ca au primit sesizare ca am perturbat linistea publica. La intrebarea mea pe baza carei legi, mi s-a raspuns ca nu stiu legea, e una, ca probabil avem program de liniste pe asociatia de proprietari. Unul dintre politisti a cautat pe internet (pe telefon) legea si a spus ca in baza Legii 61/1991 ma pot sanctiona. Legea respectiva stipuleaza program de liniste intre orele 13-14 si 22-08. Nu se specifica niciunde ca asociata de proprietari ar putea stabili un program de liniste, nici macar in Legea nr. 196/2018 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari si administrarea condominiilor. Cu atat mai mult, nu vad legala stabilirea unui alt program de liniste in afara celui stabilit de Legea 61/1991.
Intrebarile sunt urmatoarele:
- Am dreptul sa cer legitimarea politistilor? Nu mi s-a prezentat vreun act doveditor, iar simpla uniforma nu-mi certifica faptul ca ar fi politisti si nu simple persoane costumate.
- Am dreptul sa aflu cine a facut sesizarea? Mi s-a spus ca a fost anonima, iar apoi s-au razgandit spunandu-mi ca ar trebui sa depun o cerere la sectia de politie de care apartin si daca mi se admite, voi afla.
- Se poate face sesizare anonima?
- Asociatia de proprietari nu este legal constituita, prin urmare nu poate stabili un program de liniste, insa daca ar fi legal constituita, exista vreo prevedere legala in baza careia ar putea stabili astfel de chestiuni?
Multumesc pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: mira55 , utilizator 18:39, 13 Iunie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
ei, cel mai bine este sa va conduceti dupa legea bunului simt ! Da, asociatia poate sa adopte un regulament in care intervalul de liniste sa fie mai mare decat cel prevazut in lege !
Daca nu cunoasteti legea, puteti macar sa va abtineti. Daca stiti raspunsurile, va rog sa-mi indicati si legea care se aplica.
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Martie 2020
Cornel Vasile, Consilier juridic
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Prietene, numele legii l-ai scris chiar tu ! In legea 196/2018 se spune ca asociatia trebuie sa-si faca un regulament !
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Martie 2020
Cornel Vasile, Consilier juridic
In legea mai sus mentionata nu se specifica nimic despre orele de liniste, altele decat cele prevazute in legea 61/1991. Regulamentul oricarei asociati trebuie sa se supuna legii, ori eu nu cunosc vreo lege care sa spuna ca asociatia poate stabili alte ore decat cele prevazute in legea 61/1991. Tocmai asta intrebam in prima postare.
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Martie 2020
Cornel Vasile, Consilier juridic
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Asociatiile de proprietari au dreptul prin regulamentul de ordine interioara sa prevada programul de liniste in condominiu-program care trebuie sa fie in limitele disp L nr 61/1991 republicata si modificata
Aveti dreptul sa solicitati legitimarea organelor care se prezinta in control
Comunicarea reclamantului tine strict de autoritatea plitiei si de aspectul esential daca acesta a atentionat pentru necomunicare date identificare
Conform disp OG nr 27/2002-sesizarile anonime nu se verifica decat in anumite conditii legal prevazute

Alte discuții în legătură

Cadru legal ptr orele de liniste stabilite prin hotarea agap DanielH DanielH Buna ziua, Urmeaza sa-mi renovez/amenajez in totalitate apartamentul proaspat achizitionat si tocmai am aflat astazi de la administratorul blocului cum ca ... (vezi toată discuția)
Program liniște bloc Georgiana45 Georgiana45 Bună ziua, Am și eu o întrebare legată de programul de liniște la bloc. Pe avizier este afisat programul de liniște cel legat din 1991 cu modificarile ... (vezi toată discuția)
Program liniste publica - motiv modificari in apartament geo_m_14 geo_m_14 Vreau sa-mi fac modificari in apartament si nu stiu care sunt orele de liniste pe care trebuie sa le respect. Pe net am gasit pana acum doar referire la Legea ... (vezi toată discuția)