avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 303 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Termen contestare decizie concediere individuala( in ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Termen contestare decizie concediere individuala( in perioada starii de urgenta)

Buna ziua

Va rog sa ma ajutati cu o parere: pe deciziile de concediere emise in temeiul art. 65(1) Codul Muncii se precizeaza - ,, Prezenta... poate fi contestata in termen de 45 de zile de al comunicare la Tribunalul .... "

Ieri s-a emis decretul presedintelui referitor la prelungirea starii de urgenta. La art. 62 acesta prevede

,,Prescripțiile, uzucapiunile și termenele de decădere de orice fel, altele decât cele prevăzute la art. 63 alin. (12), nu încep să curgă iar, dacă au început să curgă, se suspendă pe toată durata stării de urgență, dispozițiile art. 2.532 pct. 9 teza a II-a din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil sau alte dispoziții legale contrare nefiind aplicabile."

Modifica acest articol continutul deciziilor emise in aceasta perioada? In sensul ca scriem in continuare 45 de zile ca termen de contestare pe decizii ? Trebuie sa facem referire la prevederile decretului? Trebuie sa calculam 45 plus cate zile au mai ramas din starea de urgenta decretata?

Ce parere aveti?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: MINOKA HR , Consultant resurse umane 10:06, 22 Aprilie 2020
Termenul este același, .... însă este suspendat pe perioada stării de urgenta. Puteti mentiona în decizia si acest articol din decretul prezidențial.
Va multumesc pentru raspuns, domnule Cornel Vasile. Eu inteleg, pentru speta mea, din decret ca de fapt termenul nu incepe sa curga, nu ca se suspenda. Si atunci ma temeam sa nu fie gresit sa scriu in decize ,,45 de zile de la comunicare". Cand de fapt el nu incepe sa curga de la comunicare.

Si atunci imi bateam capul cum sa formulez acel articol din decizie astfel incat sa nu genereze probleme intr-un eventual litigiu, sa nu constituie cauza de nulitate a deciziei.
Puteti mentiona prevederile din decret.
Eu consider ca termenul de 45 zile nu se modifica si puteti sa-l inserat exact asa in decizie iar intreruperea despre care se vorbeste in Decret opereaza in puterea legii, nefiind necesar sa introduceti vreo precizare in acest sens.
Astfel exista doua situatii:
1. Termenul nu a inceput sa curga si atunci se va incepe calcularea lui de la incetarea situatiei de urgenta si
2. Termenul a inceput sa curga si in acest caz se suspenda si se reia la data incetarii situatiei de urgenta (tinandu-se cont si de perioada pana la care a avut loc suspendarea).
Minoka, va multumesc pentru raspuns.
Eu ma aflu in prima situatie, termenul nu a inceput sa curga. Deci nu am dat inca decizia.
Sigur, as vrea si eu sa scriu in decizie doar despre termenul de 45 de zile asa cum se face in mod obisnuit. Insa ma intreb daca nu mi s-ar putea reprosa faptul ca salariatul nu a primit informatia corecta in acea decizie si anume faptul ca dispune de un termen mai lung pentru a contesta.
Sa zicem asa: cim inceteaza in 27 aprilie. Scriu pe decizie ca se poate contesta in termen de 45 de zile de la comunicare la tribunalul.....(conf. prevederilor legii62/2011) O comunic in 27 aprilie.
Dar in fapt, acum , aceasta informatie nu mai este corecta, adevarata. Caci termenul de 45 de zile nu va curge de la data comunicarii, ci din 16 mai .

Aici era dilema mea , intelegeti? Am dreptul sa nu mentionez in decizie prevederile decretului? Ca daca scriu ,,45 de zile de la comunicare" este un neadevar.

Si atunci ma gandisem sa scriu asa:

,,În conformitate cu prevederile legii 62/2011 prezenta decizie poate fi contestată în termen de 45 de zile de la comunicare la Tribunalul .......... Pe durata stării de urgență, prevederile prezentului articol se completează cu cele ale art. 62 din anexa 1 a decretului 240/14.04.2020; astfel, termenul de 45 de zile nu începe să curgă pe durata stării de urgență."

Ce ziceti?

Alte discuții în legătură

Termen atacare sanctiune disciplinara simovi27 simovi27 Buna ziua, Am fost sanctionat disciplinar si doresc sa contest respectiva sanctiune in instanta. Se lucreaza in aceasta perioada in domeniu ? Ce se intampla ... (vezi toată discuția)
Articol 41 decret stare de urgenta g.panait g.panait Buna ziua, As dori sa stiu pentru ce tip de documente/prescriptii se aplica Art 41 al Decretului Prezidential cu privire la instituirea starii de urgenta. ... (vezi toată discuția)
Amanare cssm? Akhenaton81 Akhenaton81 Buna ziua. Va deranjez cu o intrebare.Avand in vedere situatia actuala, nu am mai reusit sa intrunesc CSSM -ul aferent luna martie. Ce ma sfatuiti sa fac in ... (vezi toată discuția)