avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 667 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Contestare lista intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Contestare lista intretinere

Buna ziua, la blocul nostru sunt niste probleme , fostul administrator s-a autopropus presedinte ,a format un CE cu cativa acoliti din bloc ,fara stirea nimanui profitand de situatia de urgenta in care se afla tara , a angajat o firma de administratie la un pret foarte mare ,acum au afisat prima lista de intretinere .Se poate contesta aceasta lista ?Vrem sa contestem firma care apare cat si presedintele care apare pe lista .Daca se poate ,cum si la ce art de lege putem sa facem referire?
Cel mai recent răspuns: poplexandru , utilizator 12:47, 18 Iunie 2021
Este suficient sa dovediti ca adunarea generala in care s-a ales acest presedinte nu a fost legala. Ar fi bine sa angajati un avocat pentru asta.
Legea care se ocupa de asociatiile de proprietari este legea 196/2018, iar articolele care se refera la cazul dva. sunt 52 si 53.
[ link extern ]
Doar lista cheltuielilor de intretinere o puteti contesta conform art. 28, dar cererea va ajunge la acest presedinte, pe care oricum il contestati. Nu cred ca v-ar rezolva.
Ultima modificare: Marți, 5 Mai 2020
latka, moderator
Cred ca va puteti adresa si primariri ( poate chiar si politiei pentru fals in acte daca si-a insusit o functie in care nu a fost ales si a semnat acte in numele asociatiei fara a avea acest drept).
Discutati si cu firmele ce va asigura utilitatile acest aspect.
Ultima modificare: Marți, 5 Mai 2020
Ionut.ion, utilizator
Exista mai multe probleme.
Puteti contesta listele de plata dar ar trebui atacat în justiție și actul nelegal ca sa fie anulat de instanta.
Contractele încheiate ar trebui si ele reziliate sau anulate amiabil sau prin hotărâre judecătorească.
Puteti merge la avocat dar cred ca o sa va coste destul de mult pentru ca sunt multe procese.
Trebuie vazute în primul rând actele de avocat.
Puteti plati consultatia juridică la avocat, redactarea cererilor si acțiunilor ca sa va coste mai putin decat cu reprezentarea în instanță inclusă.
Ultima modificare: Marți, 5 Mai 2020
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Politia nu se implica pentru solutionare astfel de spete
Primaria teritoriala prin serviciul de specialitate are obligatia sa se implice dar de regula din comoditate pentru a preintampina situatiile divergente ofera raspunsuri strict in litera legii fara a se implica efectiv in aplicarea acesteia
Legal ar trebui sa contestati valoarea impusa in lista lunara de intretinere la presedintele de asociatie
Dar cum in cazul dv contestati inclusiv temeinicia si legalitatea alegerii acestuia,varianta optima este contestarea in instanta a numirii acestuia,lipsa convocator pentru adunarea generala de alegere reprezentant legal
Art. 28 din Legea 196/2018 prevede dreptul proprietarilor de a se adresa presedintelui asociatiei cu o cerere prin care sa solicite explicatii cu privire la calculul cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari si sa conteste, in termen de 10 zile de la afisarea lor, listele de plata. Presedintele asociatiei de proprietari este obligat sa raspunda, în scris, la contestatie în termen de 10 zile de la primirea acesteia.

Avand in vedere fapul ca, presedintele este cel in culpa nu cred ca veti rezolva ceva in urma formularii unei astfel de cereri insa, va puteti folosi de raspunsul primit sau de lipsa raspunsului in cadrul unui proces.

Cel mai probabil, pentru rezolvarea problemei dvs. va trebui sa va adresati instantei cu o cerere de chemare in judecata prin care sa solicitati anularea hotararii adunarii generale prin care s-a decis alegerea presedintelui si a membrilor comitetului executiv, avand in vedere faptul ca alegerea acestora a fost facuta in mod nelegal, prin incalcarea dispozitiilor Legii 196/2018.

In cadrul aceleiasi actiuni trebuie sa solicitati instantei de judecata sa constate nulitatea contractului incheiat cu firma de administrare, intrucat a fost incheiat de persoane care nu aveau calitatea legala de a incheia un astfel de contract si totodata, puteti contesta listele de intretinere.

Anularea hotararii adunarii generale a asociatilor prin care a fost ales presedintele si comitetul executiv, va conduce si la desfiintarae acestui contract , in baza principiului de drept potrivit caruia desfiintarea unui act juridic principal va duce la desfiintarea actelor juridice subsecvente incheiate in baza actului principal.
Ultima modificare: Marți, 5 Mai 2020
Cabinet de Avocat - Ciurea Cristina, Avocat

Alte discuții în legătură

Bună ziua , este legal ca administratorul unei asociații de ... User Antonia User Antonia Bună ziua , este legal ca administratorul unei asociații de locatari sa lipească un anunț prin care noi locatarii , suntem informați ca din luna iulie va ... (vezi toată discuția)
Dreptul de a nu plati cota indiviza si cheltuielile pe persoana Gabi Chirila Gabi Chirila Hristos a inviat! In ce conditii am dreptul ca proprietar de a nu plati cota indiviza si cheltuielile pe persoana? Multumesc frumos pentru un raspuns ... (vezi toată discuția)
Asociatie locatari - cenzori / verificari contabilitate Maria Neagu Maria Neagu Va rugam un sfat! Ne confruntam cu urmatoarea situatie: Desi Adunarea Generala a proprietarilor unei asociatii de locatari a ales o comisie de cenzori, ... (vezi toată discuția)