avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 284 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Îmbunătățiri
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Îmbunătățiri

Bună seara. Succesiune se dezbate la judecătorie. Mama și cele doua fiice. Una din fiice a rămas în casa părintească și a făcut mici îmbunătățirii adică văruit, o soba, și schimbat geamuri termopan. Este posibil sa primească o cota mai mare? Mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: Vali Dumitrescu , utilizator 00:05, 29 Ianuarie 2021
Bună ziua,

Fiica pentru a primi o parte mai mare din bunuri trebuie sa dovedească ca a făcut acele îmbunătățiri și sa solicite ca acestea sa nu fie incluse în masa succesorala, în caz contrar, se va prezuma ca acestea au aparținut defunctului.

Cota va fi aceeași, insă, în situația în care ea a solicitat ca acele bunuri sa nu fie incluse în masa succesorala, acele îmbunătățiri sunt proprietatea ei și se consideră că nu au aparținut niciodată defunctului.

Instanta poate lua în considerare acest aspect pentru atribuirea imobilului in natura, dacă acesta nu poate fi partajat. În aceasta situație, sora va fi obligată la plata unei sulte către ceilalți moștenitori.

Cu stimă,
Avocat Popa Andra-Ingrid

Ultima modificare: Miercuri, 24 Iunie 2020
Popa Andra-Ingrid - Avocat colaborator , Avocat
Acele îmbunătățiri sunt incluse în masa succesorala. Mulțumesc frumos,
In aceasta situație consider ca instanta poate avea în vedere acest aspect doar pentru a stabili atribuirea în natura a bunului, dacă acesta nu e ușor de partajat. Însă, cotele vor fi egale, fiica neavând dreptul la o cota mai mare din moștenire.

Iar, în situația în care imobilul va fi atribuit unui singur moștenitor în natura, în speță, fiicei care a făcut îmbunătățirile, aceasta va fi obligată la plata unei sulte către ceilalti moștenitori.

Precizez ca mama va avea dreptul la 1/4 din moștenire, iar fiicele împreună la 3/4, acestea fiind cotele stabilite de lege.

Cu stimă,
Avocat Popa Andra-Ingrid
Ultima modificare: Miercuri, 24 Iunie 2020
Popa Andra-Ingrid - Avocat colaborator , Avocat
Consider îmbunătățiri minore de 22 de ani locuiește în casă. Un văruit, o soba și schimbat geamuri plus ca a avut grija de o batrina fără acordul meu sau al mamei în casa. A avut o micro ferma de aminare și abonații la lapte, brinza. Nu trebuia sa împartă cu noi? Va mulțumesc!
A avut o micro ferma de aminare și abonații la lapte, brinza. Nu trebuia sa împartă cu noi?


Cine, sora ? pai de ce sa imparta, daca ea a avut si ea a muncit ?

Alte discuții în legătură

Bună seara!- succesiune in cazul decesului unuia dintre soti Chiș Nicoleta 7 Chiș Nicoleta 7 Împreună cu fostul soț am o garsonieră, în cazul în care unul din noi decedează cum se face succesiunea, mentionez că am doi copii, unul e major. (vezi toată discuția)
Mostenirea si durerea de cap liliana_S liliana_S Bunaziua! chiar daca titlul va face sa zambiti, exista un mare adevar in interiorul sau, iar eu, sau mai bine spus mama mea, are nevoie de ajutorul Dvs. pe ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune partiala favex favex Parintii mei au cumparat un teren cu chitanta de mana in 1956 iar in 1957 au construit o casa fara autorizatie de construire. Au inscris terenul si casa in ... (vezi toată discuția)