avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 718 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune gratuita si totusi nu
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune gratuita si totusi nu

a murit bunica si a trebuit sa facem succesiune ca sa inchidem cardul de pensii.
cardul nu se putea prelungii - sa -l alimentam noi si sa ramana deschis, sa putem amana succesiunea.
niciun notar din pitesti nu a vrut sa faca succesiunea gratuit. sau s-o faca macar partial. rezultat 1700 de lei.
motivul ar fi ca li se intarzie plata.
atunci de ce mai spune legea ca e gratuit?
pot sa cer banii inapoi de la primarie sau undeva?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu puteti!
Cine a zis ca succesiunea este gratuita ???
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dar nu spune nicio lege ca e gratuit.
1700 lei pentru a inchide cardul fara a avea masa succesorala? Poate ca bunica avea pensia neridicata pe card ca altfel mi se pare chiar o nebunie sa deschizi o succesiune pentru un card gol. La banca ati incercat sa duceti certificatul de deces? Poate inchideau contul.
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Iunie 2020
Justitiarul711, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu se poate face nicio operațiune, fără măcar un certificat de calitate de mostenitor. Doar pentru închiderea contului ar fi fost suficient.
Dar din moment ce s-a dezbătut succesiunea înseamnă că au fost incluse toate bunurile mobile si imobile pe care le avea bunica.
Dacă moștenirea a fost dezbătută după împlinirea a doi ani de la deces, au avut de achitat și un impozit de 1% din valoarea masei succesorale.
De aici si costurile.
Dezbaterea succesiunii nu este gratuită. Iar pentru asta nu iti trebuie foarte multe cunostinte.
Birourile notariale functioneaza cu niste costuri (plata salariilor anjagatilor, obligațiile fiscale, consumabile, facturi la utililitati, însuși traiul notarului etc.)
Dacă ar veni cate 1- 2 clienti zilnic cu succesiuni "gratuite "... ar insemna sa se transforme totul într-un mare voluntariat.
Este la mintea cocoșului că un astfel de zvon nu poate fi decât fals.
Ceea ce circula pe internet se refera la imobilele care au făcut parte din programul național de cadastrare sistematică, unde onorariul notarial (deci doar onorariul nu și costurile verificărilor, ale declatiilor de opțiune succesorala si ale altor proceduri efectuate cu ocazia dezbaterii succesiunii) este decontat de Agenția națională de cadastru și publicitate imobiliară. Iar procedura decontarii in Romania, de către instituțiile de stat....stim cu totii cum functioneaza.
multumesc
era o vorba ca ar fi gratuita in primele 6 luni....
probabil ca era vorba de lipsa impozitului de 1 %
banca a refuzat actul de deces si a solicitat succesiune , chiar daca este doar unul singur , tatal meu...
ma asteptam sa coste, dar pentru un singur apartament prost si nerenovat si un card de pensii gol mi se pare bataie de joc, sunt doua pensii de-ale lui taica-meu si ceva mai mult decat am eu salariul....
o saptamana buna!
Ultima modificare: Luni, 29 Iunie 2020
cosmin9, utilizator

Alte discuții în legătură

Succesiune maria mateias maria mateias tatal meu a decedat in anul 2000. sora mea care a locuit in olanda si avea dubla cetatenie a decedat si ea in anul 2004. pentru ca nu stiam cum trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Taxe transfer bani urmasi in caz de deces parinte SorinGeo SorinGeo Buna ziua, In cazul decesul parintelui, pentru transferul bancar al banilor in contul personal al acestuia in cel al copiilor mostenitori se percep taxe ( ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire mihaela n. mihaela n. Buna ziua. As dori sa imi spuneti cum ar trebui sa procedez in urmatoarea situatie si cam care sunt costurile unei astfel de actiuni: Locuiesc in apartamentul ... (vezi toată discuția)