avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concedii medicale pentru boli cronice, in peioada de ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concedii medicale pentru boli cronice, in peioada de pandemie

Buna ziua,

Va rog sa ma lamuriti intr-o problema la care nu pot sa-i dau de cap si pe care din cauza a prea multor legi, ordonante si ordine, nu o cunosc bine nici cei de la casa de sanatae si implicit nici medicii:
Din cate a inteles, in perioada de stare de urgenta, (conform art.4 din ORDIN nr. 502/417/2020 pentru modificarea și completarea Normelor de aplicare a prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, aprobate prin Ordinul ministrului sănătății și al președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate nr. 15/2018/1.311/2017) in caz de nevoie, medicul de familie putea sa elibereze concedii medicale , fara a tine cont de cele 30 de zile pe care avea voie sa dea concediu medical pe an pana aunci (conf. Normelor din 5 ianuarie 2018 de aplicare a prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate), fara a tine cont d cate zile de Concediu medicala avut bollnavul pana atunci, si fara sa fie nevoie de avizul medicului expert de la casa de pensii. Daca bine am inteles, aceste prevederi au fost prelungite prin
( ORDIN pentru modificarea şi completarea Normelor de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, aprobate prin Ordinul ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 15/2018/1.311/201, CARE SPECIFICA ACELEASI PREVEDERI CA PE PERIOADA STARII DE URGENTA:
–art. 13 şi 15 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 70/2020 privind reglementarea unor măsuri, începând cu data de 15 mai 2020, în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, pentru prelungirea unor termene, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, a Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, precum şi a altor acte normative,
Articolul INormele de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, aprobate prin Ordinul ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 15/2018/1.311/2017, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 31 din 12 ianuarie 2018, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează: 1. La articolul 20, alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins:(4) Durata prevăzută la alin. (3) nu cuprinde şi zilele de concediu medical care se acordă potrivit art. 10 alin. (2), art. 781 alin. (7) lit. k), alin. (15) şi (16), precum şi art. 782 alin. (7) lit. k), alin. (14)
CEEA CE S-A INTELES A FOST IN FELUL URMATOR;
”DUPA ARTICOLUL 20, DUPĂ ALINEATUL (3) INTRODUCE ALINEATUL (4), CARE SPUNE CA DURATA PREVĂZUTĂ LA ALIN (3) , ADICA CLE 30 DE ZILE CALENDARISTICE ACORDATE DE MEDICUL DE FAMILIE ÎNTR-UN AN, NU CUPRIND ȘI ZILELE DE CONCEDIU MEDICAL CARE SE ACORDĂ POTRIVIT ART. 78^1 ALIN. (7) LIT. K), ADICA, ZILELE DE CONCEDIU MEDICAL ACORDATE ÎN PERIOADA STĂRII DE URGENȚĂ
DECI, LA CELE 30 DE ZILELE DE CONCEDIU MEDICAL DATE DE MEDICUL DE FAMILIE, NU SE ADUNA, NU SE CONTABILIZEAZA SI ZILELE DE CONCEDIU MEDICAL DATE PE PERIOADA STARII DE URGENTA.”
Intrebari:
1.Este corecta interpretarea de mai sus?
2. Acesta prevedere s-a prelungit si petru starea de alerta?
3. Pana la ce data se aplica aceste pevederi? (30 septembrie 2020?)

Alte discuții în legătură

În cît timp de la eliberare se depune concediul medical și ... Pataadriana Pataadriana În cît timp de la eliberare se depune concediul medical și la cît timp se încasează banii? (vezi toată discuția)
Angajatorul mai poate verifica angajatii care se afla in concediu ... RuxandraLarisa RuxandraLarisa Angajatorul mai poate verifica angajatii care se afla in concediu medical?Exista temei legal pentru a refuza plata concediului in cazul in care se constata ... (vezi toată discuția)
Neplata concediu medical - neindeplinire stagiu de cotizare patrichenicuta patrichenicuta Dacă nu ai vechime de minim 6 luni la un loc de muncă și ai avut un accident rutier (fiind sofer in speță)Nu iti este plătit concediu medical???E posibil ... (vezi toată discuția)