avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 683 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna seara! Va rog sa ma ajutati cu un sfat. Se da ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna seara! Va rog sa ma ajutati cu un sfat. Se da urmatoarea ...

Buna seara!
Va rog sa ma ajutati cu un sfat.
Se da urmatoarea situatie, cu nume fictive: Ion si Ana au 3 copii impreuna. Ion mai are un copil legitim dintr-o relatie anterioara casatoriei cu Ana. Ion are o casa, bun comun cu Ana. Ei doresc ca aceasta casa sa le ramana doar celor 3 copii pe care ii au impreuna. Ce solutii legale ar avea la dispozitie pentru a face aceste aranjamente cat timp sunt inca in viata? Toti cei 4 frati sunt casatoriti la randul lor.
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Ramsam , utilizator 17:22, 19 Septembrie 2020
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cam greu...testametul, donatia, se pot ataca daca încalcă rezerva succesorala a fiului.., vânzarea se poate ataca ca donație fictivă daca nu se plăteste pretul si pare ca nu sunteti dispuși să vindeti de acum, un contract de intretinere..iar, nu stiu cat sunt copiii dispuși, cat oricum le ramane..
Un partaj intre soti...nu stiu daca sotul e dispus să renunțe la cota lui...
Ce puteti face e ca prin testament sa înjumatatiti cota ce ar reveni primului copil. Plus ca daca mai sunt bunuri, tot prin testament s-ar putea lasa..ca de ex, masina primului copil si casa, celorlalți copii si atunci, nu mai au pe ce se certa, cel putin copiii comuni cu cel din prima căsătorie.

Nu stiti care sot moare primul si care sunt împrejurările pe mai tarziu.
De aia as opta pt un testament, decat sa dau de acum casa mea copiiilor prin orice act ar fi..
Multumesc pentru raspuns.
Ce ar presupune partajul intre soti? Ca si prima varianta...
S-ar putea face vanzarea casei catre cei 3 copii? Adica toti 3 sa apara pe contractul de vanzare cumparare.
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
partajul e intre soti.. nu au legatura copiii cu partajul bunurilor sotilor.
prin partaj, sotul lasa casa sotiei, contra unei sulte- bani pt cota sa, pe care acesta o poate cheltui cum dorste, ca nu e nimeni obligat sa lase mostenire..
vanzarea catre copii, este alta poveste, ambii soti vanda casa copiilor in cote egale, .. dar de ce ar ramane ei fara casa ca sa ii impropietareasca pe copii ? sa traga dupa fiecare sa aiba grija de ei cand vor fi neputinciosi ?
Nu va grabiti sa le dati altora casa dvs, chiar daca va sunt copii.
Ultima modificare: Joi, 17 Septembrie 2020
gi-jane2, moderator
Am inteles.
Acest partaj intre soti poate afecta in vreun fel orice alte drepturi pe care sotii le au dobandite prin actul casatoriei?
Multumesc mult pentru raspunsurile anterioare!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
nu, pot face partaj in timpul casatoriei pt casa si numai pt casa, fara sa schimbe regimul matrimonial. art 358ncc
daca da nevasta divort de el apoi, ramane pe afara, ca idee.
eu zic fie sa mergeti la un avocat unde sa prezentati pe larg situatia dvs familiala, ori sa faceti un testament prin care sa impartiti cum vreti si cum o fi, o fi.. prin testament , puteti reduce mostenirea cuvenita primului fiu, la o rezerva succesorala, la jumatate practic.

fara legatura cu testamentul, ganditi-va ca daca decedeaza domnul primul, mosteniti si dvs si copiii, iar cota primului copil va fi f mica..
daca decedati dvs inainte, vede apoi, concret sotul ce face, atunci poate lua o decizie , sa ii fie si lui bine.. daca nu e ingrijit de copii, poate semna un contract de intretinere cu cineva in schimbul casei.

Ultima modificare: Joi, 17 Septembrie 2020
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Succesiune - cine ce drepturi are? adi78ro adi78ro Ion e căsătorit cu Maria. Împreună fac doi copii: Ionel şi Măriuca. Toţi patru locuiesc în casa părinţilor (decedaţi) lui Ion. Măriuca se ... (vezi toată discuția)
Matusa mea a facut dupa moartea unchiului succesiunea la notar ... AlexandraAF AlexandraAF Matusa mea a facut dupa moartea unchiului succesiunea la notar si a impartit partea ei de mostenire ( ce i s-a cuvenit dupa moasrtea unchiului, plus partea ei) ... (vezi toată discuția)
Cum se împarte moștenirea? MContender MContender În situația în care unu dintre părinți decedează cum se împarte moștenirea primită de ei după părinți lor? Detalii: În cazul în care există o ... (vezi toată discuția)