avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 215 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Actiune in raspundere civila delictuala pentru a ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Actiune in raspundere civila delictuala pentru a recupera cheltuielile de judecata?

Ar avea sanse o actiune in raspundere civila delictuala pentru a recupera cheltuielile de judecata platite catre partea adversa?

Partea adversa a depus intampinare mincinoasa (dovedit prin chiar inscrisurile depuse de aceasta la intampinare). Nu s-a primit intampinarea fiind judecat de urgenta.

Solutia primei instante se bazeaza pe un neadevar.


Apelul a fost considerat tardiv - hotarare definitiva (dar s-a respectat termenul dat de prima instanta).

Apelul includea si o serie de amenintari (whatsapp) de la partea adversa catre o persoana intermediara legate de cheltuielile de judecata, executori, depunerea in sine a apelului.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 14:33, 5 Octombrie 2020
Cheltuielile de judecata se acorda de instanta de judecata partii care a câștigat litigiul, temeiul de drept fiind intr-adevar cel al răspunderii civile delictele. Dumneavoastra ati pierdut litigiul, motiv pentru care nu puteți formula o actiunea în vederea recuperării cheltuielilor de judecata. Este de analizat daca se poate formula o cerere în revizuire sau o contestație în anulare.
Deoarece ati pierdut procesul ati fost obligat la plata cheltuielilor de judecată făcute de partea adversă.Nu contează decât ca hotărârea pronunțată este definitivă.Ca va nemulțumește solutia ,Ca dvs considerati argumentele celeilalte părți ca neadevărate nu are nici o relevanță din punct de vedere legal.Mai mult decat atat instanțele nu s au pronunțat pe simplele susțineri făcute de partea adversă ci pe probele care au fost administrate în cauză dvs.Ca o concluzie ce doriti dvs nu e posibil...
Fiind procedura speciala - ordonanta presedintiala inteleg ca nu se poate formula cerere in revizuire (am impresia ca nici nu e cazul).

Contestatie in anulare - inteleg ca in practica se accepta, dar in principiu nu e cazul.

Realitatea este ca se ramane cu o paguba in urma unora neadevaruri, iar partea adversa a avut aceasta intentie.
- incrisurile depuse de partea adversa contrazic intampinarea depusa (respectiv situatia de fapt retinuta de instanta)
Ultima modificare: Vineri, 2 Octombrie 2020
dijr, utilizator
Inteleg raspunsurile date mai sus si va multumesc pentru ele. Este adevarat si ca nu imi convine sentinta/decizia :)

Se poate initia o actiune separata privind conduita partii adverse din timpul acestui proces? Astfel incat sa ramana un inscris care sa demonstreze reaua-credinta?

Trebuie sa mai interactionam cu aceasta persoana si daca ramane cu proces castigat pe baza de neadevar se va simti indreptatita sa continue comportamentul abuziv.
Am zis de cheltuielile de judecata pentru ca e ceva clar - cuantificabil, dar orice ajuta :)
Pentru orice alta opinie este necesara prezentarea situației de fapt și a divergentelor pe care le aveți cu partea adversa. Ulterior, în funcție de particularitățile spetei si în funcție de ce s a stabilit cu titlu de autoritatea de lucru judecat în litigiu pe care l ati avut se poate stabili o strategie.

Alte discuții în legătură

Rejudecare dosar just_lucian just_lucian Pe scurt , litigiu in munca , eu reclamant, fost angajat, concediere abuziva . Daca in urma nepasarii avocatului s-a facut praf toate actiunile mele pana la ... (vezi toată discuția)
Litigiu avand ca obiect taxa de poluare: am solicitat judecarea in lipsa si mi s-a comunicat intampinarea ContSters184698 ContSters184698 Am introdus in instanta o actiune pentru recuperarea taxei de poluare si am cerut judecarea in lipsa . A fost primul termen (care s-a judecat in lipsa mea) si ... (vezi toată discuția)
Nerespectarea termenului de depunere a rãspunsului la întâmpinare silviamarin2007 silviamarin2007 Daca nu am depus in 10 zile intampinare la intampinarea institutiei pe care am dat-o in judecata care sunt consecintele? Este obligatorie formularea de catre ... (vezi toată discuția)