avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 573 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Bună ziua.Sunt parte vătămată într-o ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Bună ziua.Sunt parte vătămată într-o înșelăciune.Am plătit ...

Bună ziua.Sunt parte vătămată într-o înșelăciune.Am plătit o sumă de bani unei presupuse firme pentru materiale de construcții care nu mi-au fost livrate.In urma plângerii cele trei persoane care m-au înșelat au fost prinse . Unul dintre hoți m-a contactat prin avocat și prin act notarial m-am împăcat cu el după ce mi-a restituit tot prejudiciul. Ulterior și ceilalți doi hoți au declarat în fața judecătorului că vor să se se împace. Întrebarea mea este: am dreptul sa solicit de la cei doi hoți o sumă de bani având în vedere că mi-a fost restituit tot prejudiciul ?? Sub ce formă ??
Cel mai recent răspuns: marcel.damaschin , utilizator 08:21, 11 Decembrie 2020
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dacă v-a fost plătit tot prejudiciul, ce altă sumă de bani mai vreți să obțineți de la ceilalți doi?

În momentul de față, fiind o răspundere solidară, cel care v-a plătit integral prejudiciul poate cere de la ceilalți doi să îi restituie partea lor, dar asta nu vă mai privește pe dvs.

Dvs. ati fost deja despăgubit, chiar dacă doar unul dintre ei v-a plătit, deci nu aveți dreptul să mai solicitați încă o dată plata prejudiciului și de la ceilalți doi.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Am înțeles. Dar va trebui totuși să merg la un notar pentru a semna un document care să ateste împăcarea cu cu fiecare din cei doi ?? Cu al treilea,cel care mi-a plătit prejudiciul, așa am procedat
Sau va prezentați și susțineți asta în fata instanței, dacă ziceți ca dosarul a ajuns în instanță.
6 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Eu înțeleg că, în fața judecătorulu , doar cei doi inculpați au declarat că doresc să se împace, nu și partea vătămată. Prin urmare, în funcție de stadiul dosarului și dacă procesul este încă în faza în care nu s-a citit actul de sesizare a instanței, partea vătămată poate solicita și daune morale,de la cei doi inculpați, iar împăcarea poate să mai aibă loc. Împăcarea se face personal, cu fiecare dintre inculpați. Chiar dacă prejudiciul material a fost recuperat, acest fapt nu conduce automat la împăcarea părților, ci se rețin circumstanțe atenuante pentru inculpați, în timp ce, actul împăcării, va conduce la încetarea procesului penal. Este însă necesar un act de voință comun, între partea vătămată și toți inculpații. Astfel, partea vătămată, poate condiționa actul împăcării de plata unor daune morale, iar ulterior acestei plăți, declară și partea vătămată în fața instanței că se împacă, ori dă o declarație la un notar, ori merg cele trei părți la un mediator și încheie un acord de mediere pe care apoi îl vor depune la dosarul de pe rolul instanței. Problema este dacă cele două părți vătămate au mijloace pentru a achita daune morale, dacă partea vătămată este rezonabilă în a le cuantifica și dacă, în lipsa mijloacelor financiare ale inculpaților, partea vătămată ar fi dispusă, oricum, la împăcare. Și, desigur, dacă din punct de vedere procedural, împăcare încă mai poate avea loc.
12 din 12 utilizatori consideră
acest răspuns util
Si mai este o chestie cu impacarile astea (pe care nu o prea auziti), si anume, sa stabiliti in actul incheiat cu inculpatii, ca ei vor plati cheltuielile judiciare, caci altfel o sa recuperati prejudiciul 500 lei si o sa platiti cheltuieli judiciare de 800 lei (dau un exemplu). Bafta!

Alte discuții în legătură

Procedura impacarii in cazul infractiunii de furt Narcisa_ Narcisa_ Conform art. 231 alin. 2 CPP cu privire la furt exista si impacarea. În cazul faptelor prevăzute la art. 228,art. 229 alin. (1), alin. (2) lit. b) şi c) ... (vezi toată discuția)
Neprezentare prima infatisare , reclamantul si-a retras deja plangerea Mihaela666 Mihaela666 Buna ziua . Am o mare nelamurire si va rog sa ma ajutati . In data de 13/03/2017 am o prima infatisare la judecatoria onesti pentru un caz de inselaciune ... (vezi toată discuția)
Inselaciunea - noul cod penal ContSters306297 ContSters306297 Pentru o persoana inchisa din luna octombrie 2013 in baza art 215 alin 123 din actualul Cod Penal, mai exact alin 3 referitor la inselaciunea in conventii, ... (vezi toată discuția)