avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1984 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Doua contracte de vanzare-cumparare, un singur ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Doua contracte de vanzare-cumparare, un singur apartament

Buna ziua,
Dorim sa cumparam un apartament. Sunt doi proprietari dupa succesiune, cu cota parte 1/2. Proprietarii au propus sa facem doua contracte de vanzare cumparare (fiecare sa isi vanda partea) pentru a a nu plati impozit la stat.
Este legal acest lucru? Ce dezavantaje ar fi pentru noi daca facem asta?
Multumesc mult pentru eventualele raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 14:00, 28 Ianuarie 2021
Da, este legal.
Însă nu e neapărat corect fața de dvs. Dacă se pune problema plății impozitului, inteleg ca pretul e destul de mare si depășește 450.000 lei.
Iar asa cum dvs achitați prețul și costurile încheierii contractului, tot asa, vânzătorii ar trebui să își achite obligațiile ce le revin legal.
impozitul e f mic ca se plateste 3 % din diferenta dintre pretul vanzarii si cei 450 mii. Cat costa ap de nu pot plati pe jumatate impozitul ?
ar merge si cum propun ei, dar mai ok sa cumparati de la unul si sa faceti partaj cu al doilea.
dar pe de alta parte, nu are sens sa va complicati, banii sunt la dvs.
Ultima modificare: Joi, 28 Ianuarie 2021
gi-jane2, moderator
@raluk0207 Multumesc pentru raspuns. Da, suma depaseste 450.000 lei. Cand spuneti ca nu ar fi corect fata de noi, va referiti la faptul ca va creste onorariul pentru notar? Am citit ca tariful minim se calculeaza in felul urmator: 3.130 lei + 0,65% pentru suma care depăşeşte 300.001 lei, asta insemnand ca noi am plati suma de 3.130 lei, de doua ori. Da, nu e corect. Oare mai sunt si alte costuri aditionale ce vor trebui suportate de noi?
Ultima modificare: Joi, 28 Ianuarie 2021
vishy88, utilizator
@gi-jane2, proprietarii nu considera ca este mic :) Diferenta fata de 450 mii este de aproximativ 280 mii. Aveti dreptate, este o mizerie, vroiam doar confirmare. Multumesc mult pentru raspuns.
Ultima modificare: Joi, 28 Ianuarie 2021
vishy88, utilizator
Nu, nu platiti de 2 ori suma, pentru ca la fiecare contract, taxele se percep la jumatate din valoare (fiindca se vinde cota de 1/2).
Insa da, chiar si asa, pe dvs va costa mai mult.
Daca pretul este de 450.000 lei, de exemplu, la fiecare contract, onorariul se va calcula la jumatate, adica la 225.000 lei.
De unde rezulta ca onorariul pentru fiecare vanzare va fi 2.455 lei + tva, adica 2.921 lei. Iar ambele contracte vor fi 5.843 lei.
Daca s-ar incheia un singur contract de vanzare, onorariu ar fi de 4.100 lei +tva.
In afara onorariului notarial + tva, dvs, cumpataror, veti avea de achitat si intabularea de 0,15% din valoarea tranzactiei si verificarea regimului matrimonial 15 lei +tva.
Ideea e ca nu e de datoria dvs sa "vegheati" la interesele pecuniare ale vanzatorilor. Dvs suportati integral taxele legale, iar vanzatorii se vad si cu pretul intreg in mana si cauta si artificii sa nu-si plateasca impozitul la stat. Ceea ce nu e tocmai fair- play.
Sa achite fiecare partea lui, conform dispozitiilor legale si gata.

Alte discuții în legătură

Contract vanzare-cumparare, taxe notariale Ovidiu1110 Ovidiu1110 Ce taxe trebuie platite de vanzator s ide cumparator la vanzarea unui imobil? (vezi toată discuția)
Care sunt taxele care se platesc la vanzarea unui imobil, daca ... Lavanda22 Lavanda22 Care sunt taxele care se platesc la vanzarea unui imobil, daca terenul pe care se afla constructia l-au cumparat amandoi in timpul casatoriei si valoarea ... (vezi toată discuția)
Plata catre notar tutunarudenisa tutunarudenisa La vanzarea unui imobil, o garsoniera, eu in calitate de vanzator, ce taxe trebuie sa achit la notar? Mentionez ca vanzarea este in derulare si, la achitarea ... (vezi toată discuția)