avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 648 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Care este diferenta dintre dosarul penal in rem si ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Care este diferenta dintre dosarul penal in rem si dosarul penal ...

Care este diferenta dintre dosarul penal in rem si dosarul penal in personam. Imi poate explica cineva ce este dosarul penal in rem care nu va fi niciodata in personam?
Cel mai recent răspuns: Alexandra Dogaru , Avocat 21:15, 3 Februarie 2021
Bună seara!
În conformitate cu dispozițiile art. 305 alin. (1) din Codul de Procedură Penală "Când actul de sesizare îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege, organul de urmărire penală dispune începerea urmăririi penale cu privire la fapta săvârşită ori a cărei săvârşire se pregăteşte, chiar dacă autorul este indicat sau cunoscut".
De asemenea, potrivit dispozițiilor art. 305 alin. (3) din Codul de Procedură Penală "Atunci când există probe din care să rezulte bănuiala rezonabilă că o anumită persoană a săvârşit fapta pentru care s-a început urmărirea penală şi nu există vreunul dintre cazurile prevăzute la art. 16 alin. (1), organul de urmărire penală dispune ca urmărirea penală să se efectueze în continuare faţă de aceasta, care dobândeşte calitatea de suspect."
Mai exact, începerea urmăririi penale in rem presupune începerea urmăririi penale cu privire la faptă (iar nu cu privire la făptuitor). Atunci când există bănuiala rezonabilă că o persoană a săvârșit infracțiunea ce face obiectul urmăririi penale, se dispune continuarea urmăririi penale in personam, persoana dobândind calitatea de suspect.
Va multumesc!
Cu drag!

andreutzAaajsb a scris:

Va multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Exista termen limita pentru inceperea urmaririi penale? alexvn32 alexvn32 Buna ziua, am un prieten care a fost citat ca si faptuitor in incalcarea prevederilor articolului 360 din codul penal, citatia a fost emisa pe data de 6 iunie ... (vezi toată discuția)
Plangere penala piatravasile piatravasile Buna seara. As dori sa stiu care sunt pasii care se fac dupa ce a fost depusa o plangere penala? (vezi toată discuția)
Conditii pentru inceperea urmaririi penale in rem gaby83 gaby83 Cine emite ordonanta de urmarire penala in rem si care sint conditiile? Trebuie comunicata si invinuitului? (vezi toată discuția)