avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 119 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara ca procent din veniturile totale
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara ca procent din veniturile totale

Buna ziua! Va contactez in legatura cu o problema legata de o pensie alimentara. Sunt student, urmeaza sa trec in anul 2. Acum mai multi ani, parintii au divortat (eu si fratele meu alegand sa ramanem impreuna cu mama) iar ei au cazut de comun acord ca tatal sa ofere o pensie alimentara de 2200 lei/ copil. Relatile nu au ramas bune intre mine si tatal meu, nu am mai vorbit de mult timp deoarece de fiecare data cand am avut nevoie de ajutor de ordin financiar si nu numai, el a refuzat sa se implice. La finalul liceului si inceputul facultatii, nu am cerut in instanta sa se stabileasca pensia alimentara ca procent din veniturile tatalui, acesta continuand sa ofere 2200 lei/ luna. Problema este ca aceasta suma nu-mi este de ajuns pentru a-mi implini nevoile (practic un sport destul de costisitor la nivel de amator momentan, cheltuielile fiind foarte mari si nu voi mai putea continua in felul acesta). Castigurile lui lunare declarate sunt foarte mari (in jur de 10.000 eur/luna, fiind director general la o multi-nationala), cele nedeclarate probabil si mai mari. Intrebarea mea este, cum as putea sa procedez pentru a beneficia de o suma mai mare? Care este riscul ca instanta sa hotarasca ca suma primita este de ajuns (sau si mai rau, sa considere ca am nevoie de si mai putin de atat si sa scada la o suma mai mica)? Va multumesc
Cel mai recent răspuns: iulianpopescu2000 , utilizator 16:24, 5 Iulie 2021
Daca nu reusiti sa discutati cu tatal dv. si sa inteleaga ca nevoile dv. au crescut astfel incat si pensia trebuie majorata, singura solutie este o actiune de obligarea la plata pensiei de intretinere demarata impotriva tatalui, acum sunteti major.
In cadrul litigiului, trebuie sa faceti dovada nevoilor dv., a faptului ca sunteti student, ca nu aveti venituri.
Daca tatal are venituri lunare de 10.000 euro/luna, iar dv. aveti nevoi materiale si nu aveti venituri din alte surse, nu poate fi stabilita o suma mai mica de 2.200 lei/luna.

Noul Cod civil prevede:

Drepturile şi îndatoririle părinteşti
Art. 499 Obligaţia de întreţinere

.............................................................................................
(3) Părinţii sunt obligaţi să îl întreţină pe copilul devenit major, dacă se află în continuarea studiilor, până la terminarea acestora, dar fără a depăşi vârsta de 26 de ani.
(4) În caz de neînţelegere, întinderea obligaţiei de întreţinere, felul şi modalităţile executării, precum şi contribuţia fiecăruia dintre părinţi se stabilesc de instanţa de tutelă pe baza raportului de anchetă psihosocială.


Art. 529 Cuantumul întreţinerii
(1) Întreţinerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui care urmează a o plăti.
(2) Când întreţinerea este datorată de părinte, ea se stabileşte până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii şi o jumătate pentru 3 sau mai mulţi copii.
(3) Cuantumul întreţinerii datorate copiilor, împreună cu întreţinerea datorată altor persoane, potrivit legii, nu poate depăşi jumătate din venitul net lunar al celui obligat.

Succes!

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util

deoarece de fiecare data cand am avut nevoie de ajutor de ordin financiar si nu numai, el a refuzat sa se implice.


referitor la partea financiara, probabil considera ca acorda destul, 2200 nu e putin pt un copil.
Care este riscul ca instanta sa hotarasca ca suma primita este de ajuns

destul de mare.
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Iulie 2021
gi-jane2, moderator
Cred ca nu ati incercat vreodata sa traiti cu 2200 de lei in Bucuresti daca spuneti ca "nu este putin". Daca am considera ca mancarea ar costa 30 de lei zilic (10 lei/ masa), ramanem cu 1300, suma care ar trebui sa fie de ajuns si pentru haine, obiecte pt igiena personala, electronice (ex: laptop necesar pt facultate), transport si alte strict necesare. Deja trecem de 2200 de lei si nici macar nu am luat in calcul sportul practicat care vine cu cheltuieli de peste 500-600 de lei lunar.
Ultima modificare: Duminică, 4 Iulie 2021
iulianpopescu2000, utilizator
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Habar n-ai cati au leafa mai putin. Nu stiu daca ai încercat sa castigi suma asta, ca sa realizezi cat inseamna.
In al doilea rand si mama e obligata sa va acorde intretinere, deci nu stati doar in banii de la tata.
In al treilea rand, nu neapărat in legatura cu pensia, persoanele care se gospodaresc impreuna cheltuie mai putin decat daca ar avea acelasi venit individual. Adica una e sa stai singur pe 2200 si alta cu inca o persoana pe 4400.
Habar n-ai cati primesc pensie de 200 de lei si uneori nici e aia. Sigur ca nu e problema ta, insa in afara ca trebuie sa probezi castigurile tatalui si asta poate fi dificil, trebuie sa dovedesti si cheltuieli pe masura.
Nu iti zic sa te descurajez, dar poate fi un proces dificil.
Am 21 de ani si am lucrat timp de 2 ani intre liceu si facultate. Am castigat suma asta si chiar mai mult, insa as dori sa nu raman la nivelul acesta de venituri si la tipul de munca "necalificata" , tocmai de aceea urmez o facultate acum. Directia in care ati dus discutia mi se pare foarte deplasata de intrebare. Nu am intrebat cati si ce pensie primesc altii si nici cu cati bani se descurca altii. Mama din pacate nu poate sa-mi acorde intretinere din motive de sanatate, deci da, stau doar in banii de la tata. Intrebarea mea este strict legata de legislatie si de cum functioneaza procesul prin care se stabileste suma pentru pensie alimentara.

Alte discuții în legătură

Divort cu acordul partilor, plata pensie alimentara copii emanuel mera emanuel mera Urmeaza sa divortez cu acordul partilor la judecatorie, iar copiii ne-am inteles sa ramana sa locuiasca cu sotia, autoritatea parinteasca sa fie exercitata de ... (vezi toată discuția)
Cuantum pensie de intretinere minor camelia_crt camelia_crt Buna seara! As dori o parere avizata legat de calcularea pensiei de intretinere. In speta, este vorba de familie cu un minor, in perspectiva de divort. Singura ... (vezi toată discuția)
Cerere micsorare pensie alimentara ioana_lazar ioana_lazar Buna ziua! Va contactez deoarece fostul meu sot a cerut recalcularea pensiei alimentare. Mentionez ca in urma procesului de divort, acesta a stabilit ca pensia ... (vezi toată discuția)