avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 808 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Am o situatie spun eu un pic speciala si as dori sa ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Am o situatie spun eu un pic speciala si as dori sa stiu care ...

Am o situatie spun eu un pic speciala si as dori sa stiu care sunt drepturile fiecaruia in cazul decesului sotului pentru a evita orice fel de hartuire in instanta si a trece cat mai civilizat peste acest moment.
Prietenul meu are un copil dintr-o casatorie anterioara major,eu nu am copii si nici impreuna.Mentionez ca am un frate si 2 nepoate.Noi vrem sa ne casatorim,dar fiecare avem cate un imobil inainte de casatorie.Vrem sa vindem ambele imobile si sa ne cumparam impreuna unul singur.Ce solutie exista sa ne putem proteja batranetea si sa nu fim pusi in situatia in care unul dintre noi supravietuitor si ma refer la mine daca raman singura si nu am copii, sa trebuiasca sa o despagubesc pe fiica lui,iar daca nu am bani sa fiu data in judecata si sa mi se vanda apartamentul?Eu vreau sa imi vand casa si el sa isi vanda garsoniera,sa facem contractul pe cote parti,in cazul meu suma fiind mult mai mare.Nu stiu cum este legea,dar eu consider ca daca nu am copii pot face ce vrea cu partea mea fiind in viata,adica sa ii las partea mea in caz de deces lui si altfel sa il protejez de mostenitorii mei.Va multumesc anticipat pentru raspuns!
Cel mai recent răspuns: alice65 , utilizator 17:52, 4 August 2021
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
asa cum ii lasati dvs testament si domnul poate sa va lase, In al lui va scrie ca va lasa dvs drept de uzufruct si fetei nuda proprietate sau dvs cota sa si fetei alte bunuri. Va trebui sa faceti niste socoteli ca ce va lasa dvs sa nu ii incalce rezerva succesorala a fetei.

Multumesc frumos pentru raspuns,dar tot nu sunt pe deplin lamurita.Eu nu am spus ca vreau sa ii las testament,pentru ca stiu ca poate fi atacat de fratele sau in caz de deces al lui de nepoatele mele.Daca gresesc va rog sa ma corectati.Alte posibilitati mai sunt,va rog?Dar,in situatia in care eu vin cu o contributie de 80% din cumpararea imobilului si el diferenta de 20 %?Desigur,daca eu raman ultima as dori ca partea mea sa revina de drept mostenitorilor mei,nu in totalitate fetei lui,conform contributiei fiecaruia ,este posibila varianta? Multumesc anticipat pentru raspuns!
Ultima modificare: Joi, 22 Iulie 2021
alice65, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
pentru ca stiu ca poate fi atacat de fratele sau in caz de deces al lui de nepoatele mele.

Nu stiti bine. Dvs, neavand copii si nici alti mostenitori rezervatari, nu exista motiv pt care sa fie atacat testamentul de frate sau nepoate, dvs lasati ce si cui doriti.
Daca ati lasa fratelui, sotul ramas in viata ar putea aataca testamentul ca da, el e mostenitor rezervatar.
ca sa cumparati pe cote parti , ar trebui sa adoptati la casatorie regimul separatiei de bunuri, ca luvcrurile sa fie mai clare, cotele sa fie determinate.
daca eu raman ultima as dori ca partea mea sa revina de drept mostenitorilor mei,

asta se va fi intampla, cum sa revina cota dvs fetei lui ca ea nu e mostenitoarea dvs. E drept ca nici rudele dvs nu sunt mostenitori ai lui , deci daca va dezmosteniti rudele, lasand testament sotului, daca muriti dvs inainte, tot ce are sotul si ce mosteneste de la dvs, va ramane fetei lui.
Multumesc frumos!
Ultima modificare: Joi, 22 Iulie 2021
alice65, utilizator
Buna seara,revin din nou la acest subiect,sper sa nu deranjez.Dar,daca cumpar locuinta pe numele meu si fac un testament in care ii cedez viitorului sot uzufruct si celor 2 nepoate nuda propietate?Mi se pare mai usor acest lucru.Va multumesc anticipat!
Ultima modificare: Duminică, 1 August 2021
alice65, utilizator

Alte discuții în legătură

Testament - valabilitate BureteCristina BureteCristina Buna ziua. nu sunt casatorita si nu am copii. in schimb am ambii parinti biologici in viata, 2 frati din a doua casatorie a mamei si o sora din a doua ... (vezi toată discuția)
Nu am copii Cincina Cincina Buna ziua ,nu am copii ,sotul a decedat .eu sunt mostenitoarea sotului meu .cui ii ramane ce am ?.surorile decedate ,parintii decedati .am 3 nepoate de la ... (vezi toată discuția)
Mosteniri treidecinci treidecinci Traiesc cu o femeie cu care nu sunt casatorit. Care este procedura - 100% sigura - ca dupa decesul meu ea sa poata continua sa traiasca in locuinta urmand ca ... (vezi toată discuția)