avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 720 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Antecontract imobil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Antecontract imobil

Buna ziua,
Am facut un antecontract la finalul anului trecut cu un dezvoltator, in acte fiind stipulata finalizarea casei la finalului lunii aprilie. Intre timp casa nu este finalizata dupa 4 luni de la depasirea termenului limita si constructorul nu imi da impresia ca ar continua domiciliul nostru in ultimele luni si nici nu imi raspunde la telefoane. Am platit avans destul de mare 40000 Euro la o casa de 76000 Euro si in acte este trecut ca ar trebui sa imi plateasca avansul si dauna de 10000 Euro . Firma momentan nu pare sa aiba probleme financiare. Daca ma retrag si ii dau in judecata sunt obligati sa imi restituie banii si intr-un timp decent sau ma trezesc ca o sa stau cu anii prin tribunal si este posibil sa nu mai vad nici banii?
Cel mai recent răspuns: sflorin_1316 , utilizator 23:47, 15 Septembrie 2021
In primul rand, daca nu s-a intamplat deja asta, notati antecontractul in cartea funciara a imobilului, chiar si asa nefinalizat. Daca mai asteptati inca doua luni fara sa faceti nimic (deci 6 luni de la data stabilita in antecontract pentru incheierea contractului) nu veti mai putea nota antecontractul in cartea funciara a imobilului. In baza acestei notari puteti, de asemenea, sa mai cereti notarea in cartea funciara a imobilului a unei ipoteci legale pentru garantarea restituirii avansului achitat (40.000 euro)>
În ceea ce priveste procesul un termen optimist de soluționare este de 1,6-2 ani cu tot cu o eventuală cale de atac,vacante judecătorești,termene administrative,redactare hotărâre etc.Urmati sfatul primit anterior si apoi analizați cu un av variantele.
Antecontractul nu este trecut in cartea funciara pentru ca initial notarul a zis ca nu ar fie nevoie si doar daca dorim acest lucru. O sa fac pasii sa il trecem cat mai repede in cartea funciara.
Multumesc mult pentru sfaturi!
Este clar de ce tergiverseaza ducerea la final a contractului. In acest moment, casa care ar fi costat 76.000 (conform evaluarii initiale din 2020), la finalizarea ei va valora cu mult mai mult, probabil undeva peste 110.000 de euro (datorita cresterii imense a pretului materialelor de constructii de la inceputul anului pana acum). Daca studiati piata, va veti convinge. Presupun ca isi cauta deja alt cumparator sau asteapta sa solicitati dvs. renegocierea contractului. Ca sa v-o vanda la pretul stabilit initial, ar iesi in pierdere destul de mare. S-ar putea sa ii convina procesul, deoarece ar aduce dovezi din care sa rezulte titlul oneros al contractului, iar judecatorul ar putea sa dea o hotarare favorabila lui, iar dvs. sa iesiti in pierdere, adica sa va recuperati doar avansul, fara dauna de 10.000 de euro. Atentie, in acest caz si la cheltuielile de judecata...
Ultima modificare: Luni, 6 Septembrie 2021
sflorin_1316, utilizator
Pentru restituirea banilor, nu trebuie să stati 1-2 ani prin procese... Antecontractul acela este titlu executoriu și îl puteți pune deja în executare.
În paralel cu notarea, cereti de aici [ link extern ]
un extras cf, să nu existe deja vreo ipoteca sau alta sarcina.
Reveniți cu detalii după. Dacă nu sunt alte notari, veti avea o ipoteca legală pentru acei bani și îi veti putea recupera fără probleme.
Dacă sunt alte sarcini în cf... Mai greu!

Adrian Teslaru a scris:

Antecontractul nu este trecut in cartea funciara pentru ca initial notarul a zis ca nu ar fie nevoie si doar daca dorim acest lucru. O sa fac pasii sa il trecem cat mai repede in cartea funciara.
Multumesc mult pentru sfaturi!

Ultima modificare: Marți, 7 Septembrie 2021
SM985, utilizator

Alte discuții în legătură

Imobil vandut de 2 ori, antecontract nerespectat Sebastian03 Sebastian03 Buna ziua, In anul 2018 am semnat un antecontract pentru o garsoniera intr-un bloc la care abia se incepuse constructia (Ilfov). Desi nu mi-a sunat bine, ... (vezi toată discuția)
Act vanzare-cumparare? 1uly 1uly As dori sa cumpar o casa si nu stiu cum este cel mai sigur sa procedez.Mentionez ca dispun de toata suma de bani necesara cumpararii,insa nu stiu daca trebuie ... (vezi toată discuția)
Antecontract casa in constructie mihai0062000 mihai0062000 Buna seara! Sunt confruntat cu urmatoarea situatie. Doresc sa cumpar o jumate de duplex care este in constructie. Pretul final este unul bun insa vanzatorul ... (vezi toată discuția)