avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 226 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Obligat sa schimb apometrele?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Obligat sa schimb apometrele?

Bună ziua! Dacă ma puteți ajuta cu un răspuns în legătură cu obligația schimbării apometrelor de apa calda și rece în apartamente cu alte apometre cu citire la distanta? Care este legea în vigoare? Mentionez ca Asociatia de proprietari ne amenință cu amenzi dacă pana, la finalul anului 2021 nu se vor schimba apometrele. Mulțumesc anticipat!
Ultima modificare: Joi, 30 Septembrie 2021
pya, utilizator
nu exista o astfel de prevedere legala! Apometrele cu citire la distanta simplifica operatiunea de citire si este apanajul adunarii generale sa hotareasca asa ceva.
Ultima modificare: Luni, 24 Iulie 2023
latka, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Și dacă locatarii sunt amenințați cu amenzi cum se procedează? Mulțumesc.

Dr.Virgil Dan Amza a scris:

nu exista o astfel de prevedere legala! Apo,etrele cu citire la distanta simplifica operatiunea de citire si este apanajul adunarii generale sa hotareasca asa ceva.

Pai legea spune ca trebuie sa aveti apometre. Daca sunt cu citireradio, cu atat mai bine...abia nu mai dati citirea lunar.
De ce nu doriti apometrele?
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Nu exista o astfel de obligatie legala. Legea 196/2018 spune la art. 32 ca proprietarii sunt obligati sa aiba acele apometre. Nu spune apometre cu transmisie radio.
2. AG nu poate lua hotariri ( nu are apanaj :) ) decit in ceea ce priveste proprietatea comuna, nu are cum sa hoatarasca asupra proprietatii individuale. Asa spune legea 196/2018. Apometrele sunt proprietati individuale.
3. Asociatia nu este organ constatator in materie contraventionala si nu poate da nici o amenda, e ilegal.

Articolul 2
In sensul prezentei legi, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:
...........................
d)asociatie de proprietari - forma de asociere autonoma si fara scop lucrativ a proprietarilor dintr-un condominiu, avand ca scop administrarea, exploatarea, intretinerea, repararea, reabilitarea si modernizarea proprietatii comune, mentinerea in stare buna a imobilului, respectarea drepturilor si asumarea obligatiilor de catre toti proprietarii;
Articolul 32
(1)Proprietarii sunt obligati sa ia masuri pentru consolidarea si modernizarea condominiului, modernizarea echipamentelor, instalatiilor si dotarilor aferente, montarea contoarelor pentru individualizarea consumurilor la nivel de proprietate individuala, reabilitarea termica in scopul cresterii performantei energetice, precum si reabilitarea structural-arhitecturala a anvelopei condominiului pentru cresterea calitatii arhitectural-ambientale a acestuia, potrivit prevederilor legale, in conditiile mentinerii aspectului armonios si unitar al intregului condominiu, indiferent de natura interventiilor.

[ link extern ]



Ultima modificare: Joi, 30 Septembrie 2021
latka, moderator
Avem apometre in stare buna. Este o cheltuiala în plus fără logica, schimbarea lor. Poate primăria sa ne amendeze daca nu schimbam?

vali m a scris:

Pai legea spune ca trebuie sa aveti apometre. Daca sunt cu citireradio, cu atat mai bine...abia nu mai dati citirea lunar.
De ce nu doriti apometrele?

Alte discuții în legătură

În ce condiții legale se pot schimba vechile apometre de apartament ... Cojocaru mihai Cojocaru mihai În ce condiții legale se pot schimba vechile apometre de apartament cu unele cu radiocitire wireless (asa dorește presedintele ). Specific: la prima ... (vezi toată discuția)
Sunt apometrele inteligente obligatorii pentru apa rece potabilă la un apartament de bloc? GeorgeBK GeorgeBK Vă salut. Înțeleg că măsura cu privire la montarea apometrelor cu citire radio în artamentele de bloc (condominiu) a fost stabilită în contextul ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! am cumparat un apartament care nu are apometru pentru ... danuta_1978 danuta_1978 Buna ziua! Am cumparat un apartament care nu are apometru pentru contorizarea apei pe care o consum. As dori un model de cerere pe care sa o duc la asociatie ... (vezi toată discuția)