avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 535 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune- preluare datorii, credit ipotecar
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune- preluare datorii, credit ipotecar

Buna ziua,
Parintii mei, mama si tatal vitreg au cumparat in 2007 un apartament cu 2 camere prin credit ipotecar in valoare de 32000CHF. In 2015, mama a decedat, tatal vitreg urmand sa plateasca creditul; nu a avut posibilitatea financiara si in acest moment are poprire pe salariu. Eu sunt singurul copil.
Nu am facut succesiunea deoarece notarul mi-a spus ca voi prelua si cota parte din datoria pe care o are in acest moment tatal meu in calitate de codebitor. Mama mai are niste terenuri dinainte de casatoria cu tatal vitreg. In acest moment sunt nevoita sa fac succesiunea pt ca si bunica mea din partea mamei are o stare de sanatate precara. Tatal meu vitreg vrea sa preia el toate drepturile pt acel apartament si implicit intreaga datorie. Eu sunt de acord.
Se poate face la notar succesiunea, fara ca eu sa mostenesc cota parte din datoria & dreptul pe apartamentul mamei mele, cu acordul tatalui vitreg? Mentionez ca tatal meu vitreg locuieste in acel ap.
Multumesc mult!
Ultima modificare: Luni, 3 Ianuarie 2022
TLarisa, utilizator
Cel mai recent răspuns: TLarisa , utilizator 11:52, 10 Ianuarie 2022
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu.
Opțiunea succesorala este indivizibila.
Dacă acceptați succesiunea, dobândiți și drepturile, dar și obligațiile.
Buna ziua,
Si referitor strict la acel ap, eu voi prelua 1/4 din cota mamei pe ap, inclusiv 1/4 din valoarea datoriei pe acel ap? Daca da, inseamna ca banca ma poate urmari pentru 1/4 din valoarea restanta a creditului sau cum? Daca acel ap a fost achizitionat cu 32000 chf acum datoria este undeva la 48000 chf si nu as vrea sa am poprire pe salariu pt un bun pe care nu l-am folosit/ folosesc. Din partea mea banca poate lua ap si gata:(
Multumesc
in masa succesorala a mamei nu e numai acel ap, asta e buba.
Am inteles. Imi puteti spune pt ce cota din datorie ma poate urmarii banca daca accept succesiunea? Pt intreaga datorie de 48 000CHF, atat pe mine cat si pe tatal meu, putand valorifica tot ce voi mostenii de la mama? M-ar ajuta un raspuns in acest sens. Multumesc
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
cat mosteniti din bunuri, mosteniti si din datorie, 3/4 din partea ei.
asta poate nu inseamna ca ramaneti fara bunuri, tatal poate plati in continuare prin poprire.

Alte discuții în legătură

Succesiune-preluare datorii TLarisa TLarisa Buna ziua, Parintii mei, mama si tatal vitreg au cumparat in 2007 un apartament cu 2 camere prin credit ipotecar in valoare de 32000CHF. In 2015, mama a ... (vezi toată discuția)
Succesiune vittorio1 vittorio1 Buna ziua si felicitari pentru modul in care reusiti sa dati o mana de ajutor noua,celor care in anumite momente santem pur si simplu dezorientati.Problema mea ... (vezi toată discuția)
Mostenire gigi dinica gigi dinica daca tatal decedat a pierdut un proces civil cu vecinul si are de plata cheltuieli judecata relativ consistente...eu si fratele ar trebui sa renutam la ... (vezi toată discuția)