avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 214 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Va rog respectuos sa ma ajutati cu un raspuns la ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Va rog respectuos sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea stare ...

Va rog respectuos sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea stare de fapt: sotia prietenului meu a decedat. Ei au o fata, plecata peste hotare. Prietenul meu are lasat de catre sotia sa, un testamant olograf prin care este instituit legatar universal al acesteia.
A mers cu toate actele la Notar. Acesta a solicitat ca fata sa trimita procura autentificata la ambasada din tara unde se gaseste (a dat si un model de procura succesorala). Desi este la mare distanta de ambasada, fata a trimis in tara Procura succesorala autentificata la ambasada, prin care il imputerniceste pe tatal sau sa o reprezinte cu depline puteri in vederea dezbaterii succesiunii mamei sale..
Desi in procura spune ca tatal ei poate face orice cereri si declaratii, notarul mai cere o declaratie a fetei, autentificata tot la ambasada aflata la mare distanta, prin care fata sa spuna ca nu contesta testamentul olograf si ca solicita reductiunea acestuia (reductiune ceruta si de tatal ei !!).
Deoarece fata nu mai poate merge pana la ambasada, exista o alta cale de a rezolva problema. Ma gandesc la o expertiza grafologica, o declaratie olografa a fetei, autentificata la un notar din tara unde traieste aceasta, sau poate chiar nu este necesara o astfel de declaratie ??!!
Cel mai recent răspuns: DUNIC , utilizator 08:11, 31 Ianuarie 2022
După cum constată pe propria piele prietenul dvs, inscrisurile olografe nu sunt o idee buna.
De altfel, dacă soția i-ar fi lăsat un testamentul intocmit la notar, acea declarație nu ar fi fost necesara. Ar fi fost suficient testamentul în sine.
Procedura succesorală este atât de anevoioasa pentru ca un testament scris de o persoană acasă, poate ridica o mulțime de "daca". Începând cu problema dacă a fost scris chiar de persoana în cauza, dacă aceea a fost vointa ei neviciata, dacă a știut ce face, dacă este ultimul testament și nu mai exista un altul tot scris, care sa îl anuleze pe asta, dacă testamentul nu a fost revocat ulterior tot printr-un înscris olograf etc etc etc.
Toate aceste probleme s-ar fi rezolvat în maximum o ora la un notar, cu maximum 200 lei și s-ar fi făcut un testament autentic.
În sfârșit....
Deci răspunsul la întrebarea dvs este ca nu exista o soluție alternativa. Într-adevar acea declarație este necesara.
Sau poate veni fiica personal în România.
Va multumesc foarte mult pentru opinia dumneavoastra. Totusi, cu respect, va rog sa imi permiteti doua intrebari: asa cum am aratat, tatal fetei este imputernicit sa dea declaratii in numele acesteia. Poate declara tatal fetei??
A doua intrebare: daca totusi fata trebuie sa dea aceasta declaratie, de ce nu poate sa o dea la un notar obisnuit (declaratia nu se inregistreaza ca o procura ...). Mai mult, daca declaratia este olografa, notarul va da si data certa !!
Nu poate sa o dea tatăl, pentru ca declarațiile sunt personale.
Declarația trebuie data în forma autentica. Nu cu data certa.
În Statele Unite este un alt sistem de drept, notarul din Statele Unite ale Americii nu este învestit cu autoritate publică, iar legislaţia americană nu reglementează autentificarea, astfel încât, chiar dacă cel care a instrumentat actul a încercat să îndeplinească cerinţele legii române, nu există certitudinea că le-a înţeles semnificaţia juridică şi că le-a putut explica celui care a semnat actul
Imi cer scuze, cred ca nu am fost explicit: in cadrul procedurii succesorale, in baza procurii succesorale, tatal va invedera la notariat ca fica sa nu contesta testamentul si solicita reductiunea !!
Nu toate declaratiile se dau in forma autentica. De exemplu declaratia de acceptare a succesiunii poate fi si olografa !! Esential este sa aiba data certa.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Aceasta "invederare" este o declarație.
Declarațiile sunt personale .
Nu poate sa declare Ion, pe propria răspundere a lui Gheorghe.
Tatăl are împuternicire pentru reprezentarea fiicei în procedura succesorala. Atât.
Procura în sine este deja un act de acceptare expresa a succesiunii, data în forma autentica. Este înregistrată în Registrul Național Notarial si ca mandat și ca declarație de acceptare a succesiunii.
Insistați pe înscrisuri olografe făcute pe masa din bucătărie, cu data certa.
Data certa atesta doar ca înscrisul respectiv a fost întocmit la acea data. Nu este forma autentica.
Atunci....prietenul sa își confecționeze singur acasă un certificat de moștenitor olograf. Ce nevoie are de notar?
Ultima modificare: Joi, 27 Ianuarie 2022
Manuela Rășină, administrator

Alte discuții în legătură

Testament autentic - potential mostenitor in strainatate misupatrik misupatrik Va salut! Imi puteti spune va rog ce se intimpla daca sotia are testament (teren) de la tatal ei, iar sora ei locuieste in strainatate. Nu este vorba sa nu ... (vezi toată discuția)
Testament buhum buhum doresc sa -mi fac testament ,ce anume trebuie sa fac? dupa moartea mea se poate ataca testamentul ..doresc sa las casa copiilor chiar daca sotul ar fi in viata (vezi toată discuția)
Testamentul olograf vs testamentul autentic fdanila fdanila Intre un testament holograf si unul la notar exista diferente ca atacabilitate in justitie sau sunt egale ?Daca unul e mai inatacabil decit celalalt care ... (vezi toată discuția)