avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 190 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... cum recupereaza daune firmele de asigurari?
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

cum recupereaza daune firmele de asigurari?

am o nelamuriri legata de un incident survenit acum aproximativ 2 ani ,in care o pers.aflata pe un motoscuter a intrat in spatele unui autoturism in urma unei frani bruste pe care conducatorul autoturismului a pus-o.procesul verbal de la politie a declarat conducatorul motoscuterului vinovat ,iar posesorul autoturismului si-a recuperat dauna prin asigurarea sa, casco sau rca,precizez ca nu stiu exact .ulterior conducatorul motoscuterului a primit acasa hartie ca trebuie sa achite, firmei de asigurari contravaloarea daunei pe care aceasta a platit-o conducatorului autoturismului pe care l-a lovit! va rog sa-mi spuneti dak acest lucru este legal si ce se intampla in cazul acitarii partiale a daunei ???? va multumesc !!!
Cel mai recent răspuns: Adrian Tudor , Consultant asigurari 14:53, 13 Februarie 2010
Daca nu s-a contestat procesul verbal la timp si posesorul masinii avariate s-a adresat firmei sale de asigurari si a incasat contravaloarea reparatiilor masinii, in baza unei asigurari facultative CASCO, asiguratorul are dreptul, potrivit art.22 din L.136/1995, sa recupereze suma platita de la cel vinovat de producerea pagubei ( alta persoana decat propriul asigurat).
Asiguratorul isi poate exercita acest drept in termen de 3 ani de la data platii despagubirii.
...Iar daca vinovatul avea un RCA valabil la data accidentului, si a fost confirmat in procesul verbal de accident, asiguratorul CASCO poate solicita recuperarea sumelor platite de la emitentul RCA.
S-ar parea ca nu prea a fost asa!?!
Daca persoana de pe motoscuter ar fi fost asigurata RCA (nu stiu...se incheie RCA pentru motoscutere???), atunci posesorul autoturismului si-ar fi reparat masina pe baza politei RCA a celui cu motoscuterul, la societatea de asigurari a celui din urma, si nu i-ar mai fi cerut nimeni bani (indiferent daca a fost vinovat de producerea accidentului).
Or, eu inteleg ca banii pe reparatii sunt ceruti de asiguratorul conducatorului autoturismului, persoanei cu motoscuterul.
In acest caz, asiguratorul, pentru recuperarea prejudiciului, are actiune in regres impotriva celui vinovat de producerea accidentului - in speta, impotriva conducatorului motoscuterului (el a fost gasit vinovat prin procesul verbal de contraventie)
Asadar, da, este legal ca asiguratorul sa incerce sa-si recupereze banii, iar daca se plateste partial, asta nu prea schimba cu nimic dreptul asiguratorului de regres.
Da ,este obligatorie incheierea RCA pentru clasa: Motociclete,scutere,ATV-uri.
Plata partiala a daunei s-ar putea a fi datorata si unei eventuala culpe comune, stabilita in urma unei contestatii contraventionale.
Sau s-a efectuat numai o plata partiala a daunei(de catre cine/de ce/cand??)
Necunoscand datele exacte , nu putem face decat presupuneri.
Daca avea RCA atunci asiguratorul CASCO trebuie sa recupereze banii de la asiguratorul RCA(in cazul ,datele prezentate in topic).
ART. 39
(1) În cazul în care pentru recuperarea pagubei materiale persoana păgubită se adresează asigurătorului său de bunuri, constatarea avariilor, soluţiile tehnologice adoptate, evaluarea şi stabilirea despăgubirilor sunt opozabile asigurătorului RCA al persoanei vinovate.
(2) În situaţia respectării prevederilor alin. (1), asigurătorul de bunuri al persoanei păgubite recuperează despăgubirea plătită de la asigurătorul RCA al persoanei vinovate fără ca asigurătorul RCA să fie îndreptăţit să respingă o astfel de cerere.

Alte discuții în legătură

Rata daunei la asigurari casco tig tig RATA DAUNEI LA ASIGURARI CASCO Buna ziua, Autoturismul personal a fost accidentat de un TIR ,VINA CONSTATATA de politie este a celuilalt conducator ... (vezi toată discuția)
Probleme cu citarea in proces rca vio030 vio030 Buna ziua! In luna mai a anului2011 am fost implicat intr-un eveniment rutier in care eu am fost vinovatul. Mai exact am lovit in spate la o trecere pietonala ... (vezi toată discuția)
Accident auto-refuz predare rsc-notificare instanta persoana nevinovata andreeakristina andreeakristina buna ziua, am fost implicata intr-un accident auto, iar vinovatul a refuzat sa imi predea asigurarea RCA. Politia a fost prezenta la fata locului si a ... (vezi toată discuția)