avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 579 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune - nu se poate găsi act divorț
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune - nu se poate găsi act divorț

Bună seara! Am o întrebare legată de o succesiune. Mama a murit acum scurt timp și am inițializat procedura de succesiune după ea. Eu sunt fiul din cea de-a doua căsătorie a mamei. Notarul îmi spune că are nevoie de sentința de divorț dintre mama și primul soț.

Dar sentința respectivă nu se găsește nicăieri, nici la judecătorie, tribunal, ori la starea civilă. Se știe numărul dosarului, numărul sentinței, anul întocmirii sentinței, dar sentința lipsește.

În cazul în care sentința sau vreo copie a ei nu se pot găsi, ce se poate face? Se poate finaliza succesiunea cu vreo mențiune că nu e nicidecum vina mea că sentința respectivă nu se poate găsi, ci a sistemului/statului că a pierdut-o?

Și ca o paranteză, legal vorbind, se știe că divorțul respectiv a avut loc. Pentru că se știe anul în care s-a semnat sentința de divorț, numărului de dosar, numărul sentinței. Deci e incontestabil că divorțul a avut loc. Dat fiind acest lucru, de ce mai are nevoie notarul de sentință în sine, având în vedere că nu e de găsit?

Chiar e un caz birocratic fără răspuns? Succesiunea nu mai are loc dacă sentința de divorț nu mai există în niciun exemplar?
Ultima modificare: Miercuri, 9 Februarie 2022
Deim0s, utilizator
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 19:37, 14 Februarie 2022
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pana nu lămuriți cu dovada divorțului nu veți rezolva.
Apelati la avocat ca sa va caute divortul și sa terminați.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Stimate @Deim0s , am fost intr-o situatie asemanatoare ( nu identica ) , nu am avut nici un fel de dovada ca sunt fiica mamei mele , casatorita la vremea cand m-am nascut , divortata ( revenind la numele de fata ) , si recasatorita . Nu am stiut nici macar localitatea unde a divortat ( pentru a consulta arhivele ) . Am aflat ca , la primaria localitatii nasterii , se tine - la registrul de stare civila - evidenta tuturor modificarilor starii civile a unei persoane pana la deces . De la acea primarie se poate afla numarul sentintei si de ce judecatorie a fost emisa . Daca ( asa ca in cazul meu ) nu era evidentiat decat numarul actului si mentiunea “ divortat de ...x ) , notarul a cerut oficial un extras din registrul de stare civila de uz notarial ( daca asa se numeste ) si pe acesta l-a luat in considerare . Fiind perioada pandemiei , toata discutia cu cei de la respectiva primarie a fost telefonica si pe e-mail , am scanat toate documentele ( certificatul meu de nastere , cel de casatorie - a doua - a mamei , certificat de deces ) , am explicat situatia si vreau sa va spun ca am intalnit deplina intelegere , promptitudine si colaborare a acelor functionari , reusind in acest fel sa furnizez notarului datele de care a avut nevoie . Succes .
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pentru astfel de cazuri este recomandat să apelați la un avocat, astfel cum v-a recomandat colegul meu.
Soluții în cazul dvs. se găsesc, personal am și identificat una (prin intermediul unei proceduri speciale).
Dacă doriți consultanță juridică în acest sens, aveți posibilitatea de a mă contacta. O zi bună!
Primul sot mai traieste? Poate il abordati pe el. Eu am fost in situatia in care eu am fost prima sotie, el a murit, a doua sotie nu a gasit sentinta de divort si i-am dat-o eu. O alta situatie in care m-am aflat dar difera putin de a d-voastra este ca de cate ori mi-am schimbat buletinul din 1992 mi-a fost ceruta sentinta de divort desi din 1992 nu mi-am schimbat nici adresa, nici starea civila. Diferenta e ca eu nu m-am mai casatorit, mama d-voastra insa da, dar nu strica sa intrebati la Evidenta populatiei daca i s-a cerut vreodata acea Sentinta de divort, cand si-a schimbat buletinul. Este doar o idee.
Ultima modificare: Vineri, 11 Februarie 2022
adine, utilizator
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Varianta cea mai simpla v a fostt indicata intr un mesaj anterior de un participant la discutii,mentiunile din registrul de stare civila..
Ultima modificare: Vineri, 11 Februarie 2022
CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT, Avocat

Alte discuții în legătură

Inregistrare acte in romania din spania sabina84 sabina84 O persoana nascuta in Romania s-a casatorit cu un cetatean tot roman in Spania si acolo au si divortat. La aceasta data ea a trimis in Romania Actul de ... (vezi toată discuția)
Lipsa acte necesare inregistrarii unui deces in italia shesniper shesniper Buna ziua,mama mea a decedat in italia ,pentru inregistrarea certificatului de deces la primarie imi cer certificatele de casatorie si sentintele de ... (vezi toată discuția)
Unde gasesc hotarare judecatoreasca de divort dupa 40 de ani cristinabucuresti cristinabucuresti Buna ziua, am o intrebare la care nu ma descurca nimeni. Rudelor mele le cere notarul la succesiunea unei proprietati, hotararea judecatoreasca de divort a ... (vezi toată discuția)