avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 280 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Cineva a cumparat un teren si a construit legal o ...
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Cineva a cumparat un teren si a construit legal o casa. Este ...

Cineva a cumparat un teren si a construit legal o casa. Este posibil ca aceasta casa sa nu fie inca intabulata ( dupa 7 ani de la constructie )? Care ar fi repecursiunile si cum se face intabularea? Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Florina02 , utilizator 14:37, 21 Iunie 2022
Buna ziua, intabularea este obligatorie doar pentru transmiterea dreptului de proprietate, in rest nu exista o sanctiune pentru lipsa intabularii.
Multumesc mult, d-na avocat. Dar daca intre timp persoana care a contruit casa decedeaza ( fara a face inainte intabularea casei ) ce ar trebui sa faca cei doi fii mostenitori?
Daca a fost construita legal, a avut o autorizatie de constructie intabulata (sau nu) si un PV de receptie la sfarsitul lucrarilor. Mostenitorii dezbat succesiunea dupa autorul lor apoi inatbuleaza. La dezbatere prezinta actul de proprietate pe care autorul il avea asupra terenului si cele 2 documente mentionate anterior. La dezbaterea succesiunii nu este obligatoriu ca imobilele sa fie intabulate insa dupa eliberarea certificatului, acesta va tb sa fie inregistrat in CF
Ultima modificare: Marți, 21 Iunie 2022
irina.pricop, utilizator
Dezbaterea succesiunii nu necesita intabulare, nici titlul de proprietate rerezentat de certificatul de mostenitor nu este obligatoriu sa fie inscris in CF. Doar daca mostenitorii vor dori sa vanda, atunci va fi nevoie de intabulare.
Multumesc mult. O zi frumoasa sa aveti.
Ultima modificare: Marți, 21 Iunie 2022
Florina02, utilizator

Alte discuții în legătură

Succesiune Costel Badiu Costel Badiu Buna seara , as ruga pe cineva care are idee la urm: mea intrebare: Tatăl meu a construit o casa pe terenul părinților lui ( bunicii mei) . Constructia ... (vezi toată discuția)
Se poate face intabulare, doar cu titlu de proprietate? Marica_sz Marica_sz Buna ziua, Sunt mostenitorul unei case si teren intr-un sat din Salaj. Strabunicii mei au act de donatie din 1942, conform caruia au dobandit ... (vezi toată discuția)
Mostenirea casei construita de parinti, ambii decedati, cadastru si intabulare casavie casavie Va rog foarte mult sa ma ajutati cu un raspuns! Tatal meu si mama mea au construit casa in care am crescut in 1959-1961. Mama mea a murit in 1994. Tatal ... (vezi toată discuția)