avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 624 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Schimbarea nr de persoane la intretinere fara ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Schimbarea nr de persoane la intretinere fara notificare sau dovezi

Eu locuiesc in strainatate din 2011 si sunt proprietara unui apartament in care vin doar in concedii. Am completat si semnat o declaratie ca 0 persoane locuiesc acolo. Administratia imi trimite de la acelasi numar de telefon cat am de plata pentru intretinere printr-un sms. Le-am dat emailul, nr meu de telefon pe care am whatsapp (strain) dar nu le-au pastrat. Nu mai au nici declaratia, cel putin asa sustin. Din septembrie 2021 m-au trecut la intretinere cu 1 persoana, desi vecinii nu ma vedeau mai deloc. Mi-am dat seama abia acum, cand am vrut sa aflu de ce platesc intretinere mai mare de o perioada. Administratorul si presedintele au zis ca:
1. trebuie sa fie 1 persoana daca nu sta nimeni in apartament,
2. ca au schimbat 0 cu 1 in urma unui consum de apa considerat de ei prea mare
3. decizia a fost luata de comitet, care stie bine ca nu sunt acolo.
Nu m-au sunat. Am mai fost in concedii acasa, nu au fost scrisori. Le-am cerut recalculare si banii inapoi, iar ei se infurie. Administratorul sustine ca in legea 196/2018 scrie ca pot decide ei aleatoriu pe baza consumului de apa cate persoane sa puna la intretinere, fara sa notifice si fara dovezi, desi am destule facturi de curent si gaze in care consumul lunar e 0.
Puteti sa imi spuneti daca si cum pot sa recuperez banii, si cum sa fac sa ii oblig sa puna 0 persoane la intretinere? Incep sa se rasteasca la mine numai cand deschid discutia. Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Alexandru Surcel , Avocat 17:13, 17 Noiembrie 2022
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cu cit v-a crescut intretinerea prin trecerea unei persoane la intretinere ? Nu sunt multe cheltuieli care sa se imparta pe numarul de persoane din apartament, majoritatea cheltuielilor sunt pe CPI (cota parte indiviza).
Pentru recuperarea banilor, incercati progresiv sa utilizati prevederile legii 196/2018, conform art. 28, apoi prin reclamatie la primarie, conform art. 102 si daca nu rezolvati nimic asa, prin actiune in instanta. Angajati atunci un avocat.

Altfel, nu scrie nimic in legea 196/2018 despre decizii aleatorii. :)
[ link extern ]
Ultima modificare: Joi, 3 Noiembrie 2022
latka, moderator
In jur de 420 ron. Circa 30 ron pe luna, timp de 14 luni. M-am certat cu ei toata ziua la telefon si cred ca au realizat si ei ca nu ma las pana nu ma trec cu 0, asa ca au zis ca ma trec cu 0 de acum inainte. In legatura cu banii luati cum au vrut, mi-au ras in fata. Mentionez ca presedintele e unul din vecini si stie foarte bine ca nu locuieste nimeni in apartamentul meu. Mi se pare clar rea vointa, dar am impresia ca legea romaneasca le tine partea.
Legea nu ii obliga sa trimita facturi, prin posta sau email? In Germania e obligatoriu. Daca nu pot dovedi in Germania ca au trimis de ex prin mandat postal declaratia pe proprie raspundere, as putea recupera banii fara probleme. Daca nu imi trimit factura, pot stopa plata. Mandatul e vorba goala, nu am avut niciodata nimic in cutia postala. Dovada ca au trimis nu au, cand am cerut-o mi-au inchis telefonul.
Ultima modificare: Joi, 3 Noiembrie 2022
adriamia, utilizator
3 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu au temei legal pentru pretentia de a calcula cote lunare intretinere la numar personae in conditiile in care ati informat si puteti dovedi ca va aflati la alta adresa in alta tara
Numai prin instanta de judecata puteti solicita obligarea la plata a c/v sumelor netemeinic si nelegal impuse
Multumesc. Eu stiu ca: Potrivit HG 1588 din 2007, proprietarii de locuinte au obligatia sa declare numarul de persoane care locuiesc intr-un apartament pe o PERIOADA mai mare de 15 zile intr-o luna.
E vorba deci de zile, nu de un nr arbitrar decis de mc de apa consumati. Lasand la o parte faptul ca din punctul meu de vedere, 2 mc sunt pentru cei care nu sunt interesati de igiena.
Ei zic ca au dreptul sa fie stat in stat si sa inlocuiasca nr de zile cu nr de mc de apa. Atunci de ce mai exista lege? Nu scrie nicaieri de mc de apa pentru ca e total ilogic. Ar trebui macar cumulat cu un consum corespunzator de gaz si electricitate.
Minciuna lor nr 1: sunt proprietara, deci am 1 persoana la intretinere din oficiu. Nu pot reproduce tonul misogin cu care mi s-au adresat.
Minciuna lor nr 2 (ca 1 nu a mers): nu avem timp sa sunam la toti cei 400 proprietari. E minciuna pentru ca sunt softuri gratis care pot compara datele din fisiere excel, ca sa fie evidentiate diferentele intre luni. De asemenea, eu am avut peste 2 mc in 3 luni disparate (concediu), nu permanent, asa cum au mintit ei.
Ei, hotii, se poarta ca si cum toti au intentia sa ii fure. Nu numai in Romania unii nu vor sa declare surplus de persoane. Insa numai in Romania exista un alai de indivizi autointitulati asociatie, care cred ca legea nu li se aplica. In Germania, unde stau eu, exista doar 1 (una) persoana, administratorul. E obligat sa contacteze proprietarul daca are suspiciuni, nu sa hahaie la telefon aiurea ca nu se poate si ca are dreptul sa bage oamenii la plata fara sa anunte. Aveau ambele mele nr de telefon/whatsapp. Stiau evident adresa. Se scrie o atentionare si se da un termen de raspuns, ex 2 saptamani (scris) sau 3 zile (telefon). Doar daca locatarul nu raspunde in acel termen, se adauga 1 persoana. Altfel, vorbim de hoti care striga hotii.
In concluzie, solutii sunt. In plus, ei prefera sa discute cu fratele meu, ca e barbat, ignorand faptul ca proprietara e femeie.
M-au blocat in urma cererilor repetate de returnare a banilor. Stiu ca asa ceva nu se prescrie, e adevarat? Vreau sa urmez pasii legali si cred ca mai intai trebuie sa trimit o scrisoare administratiei in care sa cer returnarea sumelor. Procedurile cer timp iar mie o sa-mi ia si mai mult timp, avand in vedere ca vin in Romania de cam 3 ori pe an.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dar ati contestat, in scris, lista de intretinere??
Informarea cu numarul de persoane care locuiesc in apartament, are numar de inregistrare?

Alte discuții în legătură

Deși suntem plecați din țară și apartamentul este nelocuit, lunar apar pe listă pierderi de apă. de ce trebuie să le plătim dacă nu consumăm nimic? Andra_24goody Andra_24goody Buna ziua. Suntem plecati din tara insa avem un apartament in care nu locuieste nimeni. In fiecare luna desi sunt declarate 0 persoane la asociatie ne vin ... (vezi toată discuția)
Ghici ghicitoare lista intretinere ContSters66930 ContSters66930 Cine imi poate spune din imaginea de mai jos urmatoarele: http://postimg.org/image/gzp4wjv09/ 1. Care este data de afisare a acestei liste? 2. Care sunt ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, am o locuinta la tara unde nu locuieste nimeni de ... tuty tuty Buna ziua, Am o locuinta la tara unde nu locuieste nimeni de 27 de ani si nu merge nimeni acolo. Am primit instiintare de la primaria de acolo prin care ma ... (vezi toată discuția)