avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 216 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Buna seara. Situatia mea e putin mai delicata dar sper ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Buna seara. Situatia mea e putin mai delicata dar sper ca cineva ...

Buna seara. Situatia mea e putin mai delicata dar sper ca cineva sa ma poata indruma sau sa imi poata oferi cateva sfaturi in legatura cu situatia pe care o am. Mama mea in varsta de 59 de ani sufera de o boala mentala (scozofrenie paranoida) a fost internata o singura data la psihiatrie 23 de zile dar dupa nu a vrut sub nici o forma sa urmeze un tratament sau orice forma de medicamentatie/vizita de medic si evita prin toate mijloacele lucrul acesta. Cu trecerea timpului starea starea ei de sanatate sa agravat. Veciniii imi spun ca bate cu ciocanul in pereti la 12 - 1 de noapte, urla cat poate, sare la vecini cu ciocanul si chestii de genul. Vecinii spun ca au chemat politia la care ei au dat din umeri si au spus ca nu pot face absolut nimic in legatura cu ea. Eu am fost la sectia de psihiatrie si am discutat cu medicul primar de acolo si mi sa zis foarte amuzant ca ea "trebuie sa vina de buna voie la ei ca altfel nu pot face absolut nimic, sau sa o iau asa cu forta daca nu vrea" la care i-am explicat medicului destul de clar situatia ca nu mai recunoaste pe nimeni din familia ei si nu s-ar putea niciodata sa vina ea de buna voie la psihiatrie pentru un consult si mi sa sugerat sa incerc sa o "conving cumva" sa vina. Vecinii tot pun presiuni pe mine sa rezolv situatia ca nu pot sa doarma si nu au liniste dar sincer chiar nu stiu ce as putea face pentru ea avand in vedere ca eu stau la 400km distanta. Oare ce as putea sa fac in situatia asta? Exista cumva o rezolvare sau nu se poate face absolut nimic din punct de vedere legal?
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Internarea nevoluntară | Lege 487/2002

Exista o procedura pt internarea nevoluntara dar asta nu inseamna ca nu pot fi internati, ca trebuie sa aștepte cuneva pana sunt bolnavii de acord cu internarea.
Politia trebuia sa o ia pe sus si sa o duca..
Fie sunati la 112 si veti spune de la inceput care e treaba, ca e in criza, e violenta, fie faceti actele in prealabil pt internare.
Vedeti in lege care e procedura.
Aveti varianta sa solicitati sprijim fie la primarie fie la departamentul specializat din cadrul autoritatii pentru orotectia copilului care pot dispune comisie sociala si internarea in unitate medicala de profil
Ca poliția să facă asta, trebuie ori să nimerească acolo când bolnava e în plină criză psihotică, ori să se petreacă un incident la care legea cam impune evaluarea psihiatrică (gen ucide pe cineva sau dă foc la casă).

Solicitați însă asistența DGASPC de pe lângă primăria unde rezidează mama și contactați un avocat să vă ajute cu punerea sub interdicție și stabilirea unei tutele. Abia apoi tutorele va lua deciziie privind acceptarea asistenței medicale și a tratamentelor în locul ei.

gi-jane2 a scris:

Internarea nevoluntară | Lege 487/2002

Exista o procedura pt internarea nevoluntara dar asta nu inseamna ca nu pot fi internati, ca trebuie sa aștepte cuneva pana sunt bolnavii de acord cu internarea.
Politia trebuia sa o ia pe sus si sa o duca..
Fie sunati la 112 si veti spune de la inceput care e treaba, ca e in criza, e violenta, fie faceti actele in prealabil pt internare.
Vedeti in lege care e procedura.

sa fie chemata cand e in criza
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Trebuie sa urmeze tratament altfel va fi mai rau. Chemati salvarea(si din cate stiu trebuie si politia) si internati-o la psihiatrie. Acolo ar trebui sa primeasca tratament; ar trebui sa o tina macar 30 zile. Cei de la psihiatrie ar trebui sa va recomande un centru permanent specializat pe astfel de afectiuni. Sau incepeti d-voastra sa cautati un astfel de centru; in judetul Galati exista 2 astfel de centre, unul la Pechea si unul la Ganesti dar sunt ocupate toate locurile si veti fi pusi pe lista de asteptare. Eu am incercat sa ajut o doamna sa-l interneze pe fiul ei in varsta de 50 si ceva de ani cu acelasi diagnostic. In final l-a internat intr-un centru social din Galati dar e si pe lista de asteptare la Ganesti(acolo sunt conditii mai potrivite pentru astfel de diagnostice). Dar daca nu isi ia tratamentul nu o sa o primeasca nicaieri. Puteti sa luati legatura si cu servicul de Asistenta sociala de la Primarie sau cu DGASPC(tine de Consiliul judetean)dar nu trebuie sa aveti asteptari prea mari de la ei(desi ar trebui). Din cate stiu nu e obligatoriu sa mearga de bunavoie la spital, doamna de care va spuneam chema salvarea cand nu se mai intelegea cu fiul ei, nu mergea el de bunavoie, nu inteleg de ce medicul v-a spus altceva.

Alte discuții în legătură

Cum poate fi internata o persoana cu schizofrenie,daca ea refuza internarea? energy_for_life energy_for_life buna ziua,matusa mea are schizofrenie,este intr-o faza destul de inaintata.are 64 de ani si refuza categoric internarile in spitale.iar doctorii nu o ... (vezi toată discuția)
Dement alcoolic nediagnosticat - internare psihiatrie + eliminiare din fct de administrator firma Alex265 Alex265 Tatal meu este un alcoolic nediagnosticat oficial de catre un psihiatru si fara tratament in acest sens. Din cauza consumului de alcool a dobandit in timp ... (vezi toată discuția)
Adolescent (17 ani) agresiv. care este rezolvarea în această situație? RadianG RadianG Buna ziua, Cum putem actiona pentru a reazolva acesata situatie in care, de ani de zile, un adolescent isi agreseaza, ameninta mama si bunica? Mai mult, ... (vezi toată discuția)