avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 446 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Masurare radar in conditii de perturbatii ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Masurare radar in conditii de perturbatii electromagnetice

Salutare intregii comunitati. Doresc sa mentionez ca apreciez foarte tare toti specialistii care dau raspunsuri dezinteresate atator neinstruiti - cum sunt si eu.
O intrebare pentru acesti specialisti:
Norma de metrologie legală NML 021-05 "Aparate pentru măsurarea vitezei de circulaţie a autovehiculelor (cinemometre)", la art. 3.8.2. se mentioneza ca "Amplasarea cinemometrelor radar care funcţionează în regim staţionar trebuie făcută astfel încât să se evite poziţionarea lor în apropierea surselor puternice de radiaţii electromagnetice (emiţătoare de radio sau televiziune, linii electrice de înaltă tensiune, etc)" se poate invoca in cazul in care s-a efectuat o masurare in miscare cu un aparat radar montat pe auto de-a lungul unei linii de cale ferata electrificata - deci o sursa puternica de radiatii electromagnetice?
Logica mea este urmatoarea: in norma de metrologie se spune ca nu se monteaza radare in apropierea surselor de bruiaj, deci nu se poate garanta o masurare viabila; masina politiei care a efectuat masurarea in cazul meu se deplasa de-a lungul linie de inalta tensiune ce alimenteaza trenurile (27000V din cate stiu eu), deci aceeasi situatie ca cea de mai sus.
Pot invoca o astfel de logica in momentul contestarii PV rezultat in urma masurarii? Exista referiri in documentele de specialitate care sa sustina demersul meu?
Imi puteti da niste termeni pentru a avea un punct de plecare in demersul meu?

Multumesc anticipat,
Bogdan Smeu
Cel mai recent răspuns: danacr3 , utilizator 20:21, 24 Ianuarie 2010
trebuie sa fie masina cu radar la cel putin 200 m de locul unde ar exista unde.
Ori dvs tebuie sa solicitati instantei sa comunice locul unde se afla amplasata masina cu radarul.
pai daca masina politiei se deplasa, dvs erati in deplasare cum v-ar fi putut masura viteza in mod corect.
Raspunsurile le gasiti tot in normele 021-05
bafta la contestatie=D>
Logica dvs este corecta. Puteti invoca acest aspect in apararea dvs.
Va trebui sa faceti dovada ca masina politiei se afla in apropierea unei surse puternice de radiatii electromagnetice. (poate ca rezulta din procesul verbal de contraventie)
In plus cinemometrul trebuie sa fie omologat de catre BRLM si pentru masurarea vitezelor si in regim de deplasare nu numai in regim stationar.
Studiati in aceaasi norma legala si abaterile (erorile) cinemometrelor de +/- 4% din viteza masurata.
Merita incercat invocand NML021-05 QArt. 3.8.2:thumbup:
chiar daca ap. radar sunt capacitate sa masoare viteza si in deplasare(prin diferenta)
i se va admite contestatia, daca face dovada ca masina politiei era in deplasare iin acelasi moment in care contestatorul era si el in deplasare.
Pentru evaluarea vitezei corecte a unui autovehicol , masina politiei trebuie sa stea in punct fix.
corect ce a spus colegul mai sus cu privire la aparatul radar care trebuie sa fie omologat, dar atentie omologat pe tipul respectiv de auto al Politiei.
pe urma agentul care a aplicat amenda, daca nu este una si aceiasi persoana cu cea care a efectuat verificarea cu ajutorul aparatului radar, este motiv de nulitate relativa al PV de contraventie.parca art 21 din OG 2/2000 , nu stiu sigur.
bafta
ATENTIE domnilor ca riscati sa fiti pusi in situatia de a invoca niste prevederi abrogate...NML 021-05 a fost modificata, multe articole fiind abrogate, chiar unele foarte importante care puteau fi invocate de conducatorii-contravenienti...

varianta actualizata o puteti vizualiza accesand link-ul de mai jos:

www.avocatnet.ro/content/con...

Toate cele bune !!!

Alte discuții în legătură

Plangere contraventionala nicolaecristian nicolaecristian buna ziua! ma aflu in proces cu ipj pentru depasirea vitezei cu peste 50, la dosar ei au depus pentru proba cu inscrisuri, fotografia radar, buletinul ... (vezi toată discuția)
Contestatie amenda viteză Busugaby Busugaby Am fost sancționat pentru viteza de 152 km/h pe limita de 100km/h, mentionez ca mașina de poliție era în mișcare și avea și viteza mare, peste 80 km/h ... (vezi toată discuția)
Veridicitate probe video/foto radar adixadi adixadi Cum pot sti care este momentul inregistrarii vitezei, daca pe imagine viteza este aceeasi de la inceputul si pana la sfarsitul inregistrarii? Imaginile apar ... (vezi toată discuția)