avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 213 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Doresc sa se demonteze o camera de supraveghere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Doresc sa se demonteze o camera de supraveghere

Buna ziua!

Unde lucrez este o cladire catre strada, sub care trece intrarea din strada si da in spatele cladirii intr-o curte. In aceasta curte mai este o cladire.
In aceasta cladire (din spate/din curte) este un medic stomatolog, care acolo locuieste dar si-a deschis si cabinet.
In gangul care trece pe sub prima cladire isi parcheaza masina. Distanta pana la cabinet este cam de 100-120 metri.
Si-a montat acolo unde are cabinetul o camera de supraveghere, care e orientata spre masina sa. Practic vede 24/24 pe oricine care intra si iese din cladire, inclusiv unde se duce.
Eu lucrez in cladirea dinspre starada. Nu-mi convine sa fiu supravegheat cand vin si cand plec. I-am spus asta omului deja cand a montat supravegherea, acuma 4 ani.

Azi ma suna seful meu ca ce am facut la servici. Ii spun ce am facut si il intreb ca de unde stie ca am fost acolo? Imi zice ca l-a sunat acest vecin, ca eu as fi fost noaptea tarziu la munca.

Cum il oblig pe om sa demonteze camera? Vorba buna nu intelege si s-a invatat sa se creada intangibil. (A masardat podul de peste locuinta sa si a ras in nas asociatiei de locatari cand i-au spus ca podul e spatiu comun. Pe buna seama, se pare, cand dupa 10 ani au castigat aia procesul, pe stomatolog l-au obligat la o despagubire de 400 RON. Nu e treaba mea, zic doar in sensul de a se vedea ce om e.)



2 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Atit timp cit nu difuzeaza in spatiul public imagini inregistrate de sistemul sau de supraveghere, nu e o problema legala.
Uzul personal de astfel de sisteme de supraveghere nu este interzis, in anumite conditii. Puteti face plingere, in cazul in care sunt incalcate regulile GDPR :
[ link extern ]
[ link extern ]
8 din 18 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cea mai simpla optiune este sa faceti rost de la sefu de niste imagini care arata ca ati fost la serviciu asa puteti face plangearea care se va lasa cu amenda.
La un stomatolog al unei colege de serviciu i-a fost spart sediul. A mers cu imaginile la politie si a primit amenda 10.000lei.
La orice fiirma sau asociatiei de proprietari montarea camerelor se face dupa niste reguli.
La asociatia se adopta o hotarare in adunarea generala dar apoi ca si la firme trebuie diverse care complica lucrurile.
Intai trebuie un raport de evaluare.
In rapostul de evaluare se dau obiectivele care trebuie supravegheate. De exemplu o parcare trebuie sa fie cu acte de proprietate pentru a fi supravegheata.
Apoi in baza raportului de evaluare se face un proiect al sistemului de securitate in care se stabilesc ce si cum se amplaseaza.
Apoi se facea montarea. Daca oricare din etapelea astea nu sunt respectate cand mergi cu imaginile se pun intrebari?
De ce se supraveghaza parcarea ?
Montatorul spune ca asa este in proiectul sistemului.
Proiectantul spune ca asa este in sistemul de evaluare . Si evaluatorul trebuie sa dovedeasca ca a dat supravegherea parcarii in baza faptului ca este proprietatea celui care a solicitat.(asociatie de proprietari sau firma sau persoana.

Prin urmare daca nu este proprietatea lui nu poate amplasa nimic sa supravegheze spatiul public.
Faptul ca punem la bloc o camera sa vedem ce e prin parcare nu inseamna ca este legal. Te ajuta sa mergi sa spui ca am vazut cu ochii mei ca x sau masina sau etc a facut asta altfel nu te ajuta decat sa iei amenda.
5 din 9 utilizatori consideră
acest răspuns util
Eronat ceea ce s-a menționat mai sus, eu locuiesc la casa, am camere de supraveghere care bat spre strada și politia a venit la mine sa îmi ceara filmări ca să vadă ce incidente s-au întâmplat pe strada. Camerele de supraveghere pe care le am NU au fost montate cu firma specializata, NU trebuie niciun proiect, NU am primit nicio amenda. Asa ca atâta timp cât filmările nu ajung în spațiul public este perfect legal sa filmezi domeniul public sau privat fără absolut nicio autorizatie.
Inițiatorul acestei discuții ar trebui sa își îndeplinească sarcinile de serviciu în timpul orelor de program conform contractului de munca semnat, si asa nu va mai fi nicio problema din partea șefului.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
DECIZIE nr. 52 din 31 mai 2012 (*actualizată*)privind prelucrarea datelor cu caracter personal prin utilizarea mijloacelor de supraveghere video - Emitent Autoritatea Nationala de Supraveghere a Datelor cu Caracter Personal
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Si uite asa, ca sa te aperi de incidente neplacute, cum ar fi folosirea unui banal sistem de supraveghere, cu care poti proba la o adica o incalcare a legii, o infractiune, normal ar fi un studiu de fezabilitate, un raport de evaluare, o apostila de la Haga, o firma specializata, o comisie de constatare, o firma de editare si analiza video, etc. Lipsesc doar dosarul cu sina si timbrul fiscal de 3 sau 5 lei. Nu stiu daca e mai valabila "arma victimei nu trebuie sa fie mai mare ca a atacatorului/intrusului", in rest e super. Da suntem in era digitala, a simplificarii procedurilor de orice fel, Avantajul este ca se da de lucru la o gramada de intermediari scribalai, care mai ciupesc cate ceva prin aportul lor la marele proiect de instalare a unor banale camere. Apropo, nu trebuie nicio acreditare sau alte fitze sa iti instalezi sisteme de supraveghere atata timp cat imaginile nu sunt facute publice
Ultima modificare: Joi, 20 Aprilie 2023
Cik22, utilizator

Alte discuții în legătură

Camere supraveghere Costel Badea Costel Badea Bună ziua. De curând mi-am cumpărat o casă la curte. Am montat un sistem de supraveghere video a proprietății. Una din camere am montato pe colțul casei ... (vezi toată discuția)
Montare camere video pe spatiul privat, dar pentru supraveghee spatiu public + privat (loc parcare) ? mariusp85 mariusp85 Buna ziua! As dori o clarificare, din punct de vedere legal, daca se poate, la situatia de mai jos: Sunt proprietar de imobil (apartament) + autoturism ... (vezi toată discuția)
Montare camera supraveghere curte Mariana Rosca Mariana Rosca Buna ziua. In urma unor evenimente nefericite de care am avut parte( intrat si furat din curte), dorim sa instalam cateva camere de supraveghere in curte, ... (vezi toată discuția)