avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 442 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Presedintele asociatiei de care apartinem refuza sa ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Presedintele asociatiei de care apartinem refuza sa puna la dispozitie ...

Presedintele asociatiei de care apartinem refuza sa puna la dispozitie copii dupa documente ale asociatiei care ma privesc direct dar si intreaga asociatie. Noi am facut solicitare oficiala acum 10 zile pe mail si prin posta iar el zice ca nu face copii ci doar le da sa fie consultate, dupa ce o sa se reuneasca Cex-ul la o sedinta tocmai peste 2 saptamani,
Am citit legea 196 si scrie clar in art. 57 ca presedintele are obligatia sa puna la dispozitie copiile oricaror documente ale asociatiei.
M-am oferit sa le platesc, desi el oricum pune pe lista de plata orice cheltuiala suplimentara inventata si imaginara.
Acum trage de timp pentru ca stie ca majoritatea documentelor cerute de mine nu le are pentru ca desi erau cerute de procedura din Legea 196, el nu le-a facut.
Ce pot face in cazul asta? Apropo, cenzorul si administratorul sunt prieteni personali,toate invartelile necurate le fac impreuna.
Pot fabrica documente si sa le antedateze?
Cel mai recent răspuns: Vali P. , utilizator 19:43, 29 Iulie 2023
@Vali P.

Înțeleg că ați parcurs prima parte a art. 28 din legea 196/2018. În situația pe care o detaliați devin aplicabile prevederile alin. 4 al aceluiași articol :

În cazul în care președintele sau administratorul nu ia toate măsurile necesare în scopul facilitării accesului proprietarilor la documentele contabile sau la orice alt document al asociațieide proprietari, conform legii, proprietarii au dreptul de a notifica despre aceasta comitetul executiv și cenzorul/comisia de cenzori. În situația nesoluționării sau a soluționării necorespunzătoare a solicitărilor notificate în termen de 10 zile de la depunerea acestora, proprietarii se pot adresa compartimentelor prevăzute la art. 10.

Dacă nici așa nu se rezolvă, va trebui să uzați de prevederile art. 29 alin. 3 din lege:

Orice persoană sau orice proprietar care se consideră vătămată/vătămat într-un drept al său din cauza neîndeplinirii sau îndeplinirii defectuoase a atribuțiilor de către președinte, membri ai comitetului executiv, cenzor/comisia de cenzori sau de către administrator se poate adresa în scris compartimentelor prevăzute la art. 10 sau, după caz, instanțelor judecătorești.


Dacă președintele asociație dvs. se consideră „vătaf” veți avea de parcurs un drum lung și anevoios.
Ultima modificare: Sâmbătă, 29 Iulie 2023
robert1958, utilizator
Faceți o sesizare la Primărie, serviciul de control al administratorilor de condominii, sau formulați o cerere la instanța de judecată.
După ce urmați procedura prealabila puteți sesiza instanta ca sa obțineți hotărâre judecătorească.
Am avut mai multe procese de acest fel și le-am câștigat pe toate fără probleme deosebite.
Singura problemă este aceea ca va apuca luna noiembrie cu procesul și fără avocat va dura și mai mult pana sa aveți copiile xerox.
Asociația va fi obligată sa va plătească și avocatul.

București 2023
Ultima modificare: Sâmbătă, 29 Iulie 2023
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat


Singura problemă este aceea ca va apuca luna noiembrie cu procesul și fără avocat va dura și mai mult pana sa

aveți copiile xerox.


Cam mult optimism. Eu cred că, cu sau fără avocat va avea motivarea hotărârii de la fond ...... cam anul viitor, cel mai devreme prin aprilie. Dacă punem în discuție și eventualitatea exercitării unei căi de atac ....
De aceea am zis de avocat.
Motivarea se poate face ușor dacă face demersuri avocatul.
La mine nu a depășit 30 de zile motivarea în astfel de cazuri.

București 2023

Alte discuții în legătură

Pe una din cele două căi de acces în bloc a fost pus un lacăt. este o hotărâre a asociației de proprietari mai presus de lege? soniya soniya Pun aceasta intrebare deoarece blocul de 10 etaje in care locuiesc are 2 cai de acces. Una din acestea este incuiata cu lacatul si administratorul refuza sa o ... (vezi toată discuția)
In ce conditii poate fi inlocuit un membru al comitetului executiv ... Vali P. Vali P. In ce conditii poate fi inlocuit un membru al comitetului executiv care tocmai a fost ales acum 2 luni? Daca de exemplu si-ar fi dat demisia sau ar fi fost ... (vezi toată discuția)
Mandat președinte asociație de proprietari CNRR CNRR Bună seara, M-ar interesa, în calitate de membru al CEx-ului unei asociații de proprietari care este momentul concret în care președintele ... (vezi toată discuția)