avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 584 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Excepția de nelegalitate. Cum funcționează în ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Excepția de nelegalitate. Cum funcționează în instanța de contencios administrativ.

Bună ziua.

Am rugămintea să-mi explice și mie un jurist din aceasta comunitate cum funcționează ridicarea excepției de nelegalitate într-o cauză care ține de dreptul muncii și se judecă în contencios administrativ.
Pe scurt, speța este următoarea :
Unui angajat i se aduce la cunoștință că i-au fost încetate raporturile de serviciu ca urmare a emiterii unei Decizii Medicale. Emitentul acestei decizii este o Comisie de Expertiză Medico-Militară din MAI, iar angajatorul persoanei în cauză este o altă instituție din MAI.
Angajatul nu este de acord cu Decizia Medicală, mai mult decât atât, a adunat probe temeinice ca aceasta a fost emisă în condiții de nelegalitate. Cum este si firesc, dorește să fie reangajat.
Iată cum s-a gândit sa procedeze :
Cheamă în judecata pe angajator si solicita anularea dispoziției de încetare a raporturilor sale de serviciu, arătând instanței că această dispoziție (care se bucura de prezumtia de legalitate) se bazează de fapt pe un act administrativ nelegal emis de Comisia de Expertiză.

Instanța ia act de ridicarea acestei excepții de nelegalitate, o retine spre judecare înainte de a trece la judecarea fondului și se va pronunta printr-o decizie separata sau o dată cu fondul.

Angajatorul se apără arătând că angajatul nu a formulat plângere prealabilă și deci acțiunea sa ar fi inadmisibilă.
Totodată, orice instituție care are în fata o Decizie Medicală de inaptitudine a unui angajat procedează la încetarea raporturilor de serviciu ale acestuia, considerand-o pe deplin legală. Nici nu ar putea altfel, pentru că nu are competenta să o pună în discuție.

Deci este admisibila cererea de judecată a angajatului care ridica excepția de nelegalitate a unui act administrativ pe care se bazează dispoziția de încetare a raporturilor sale de serviciu a cărei anulare o solicită ?
Nu a depus plângere prealabilă la angajator deoarece acesta nu avea cum să influențeze decizia Comisiei de Expertiză Medico-Militară care i-a fost comunicată și tardiv, contestarea acesteia necesitând o cerere în instanță din partea angajatului.

În cazul în care este admisibilă, este necesar să fie introduse în proces și Comisia de Expertiză Medico-Militară respectiv MAI ?
Practic, Comisia de Expertiză Medico-Militară este responsabila de emiterea nelegala a Deciziei Medicale, angajatorul doar a aplicat normele legale.

Ce părere aveți ?

Mulțumesc.
Ultima modificare: Joi, 11 Ianuarie 2024
virgil1971, utilizator

Alte discuții în legătură

Expertiză medico-militară trucată. diagnosticul clinic și funcțional nu este susținut de baremul de investigații medicale obligatorii prevăzut de hg nr.56/2012 virgil1971 virgil1971 Bună ziua. Am fost angajat al MAI, polițist. Angajatorul m-a trimis la Comisia de Expertiză Medico-Militară pentru evaluarea capacității de muncă. ... (vezi toată discuția)
Contestatie act incetare raporturi de serviciu rfanel rfanel La data de 19 iunie 2015, impotriva mea s-a emis o dispozitie a Sefului I.P.J. Dispozitie prin care raporturile de serviciu imi sunt incetate cu data de ... (vezi toată discuția)
Incetare raporturi de serviciu prin demisie natalia_28gl natalia_28gl La incetarea raprturilor de serviciu cu politia, prin demisie, trebuie comunicata dispozitia de incetare a raporturilor de serviciu?cum se ia la cunostinta de ... (vezi toată discuția)