avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 435 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Responsabilitate producator sau distribuitor
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Responsabilitate producator sau distribuitor

A cui este responsabilitatea pentru un produs (suplimente nutritive produse in UE) introdus pe piata din Romania in mod legal - distribuitor cu contract pentru Romania.
In cazul in care un client da in judecata distribuitorul din Romania pentru unele reactii adverse ale produsului, a cui este responsabilitatea? A producatorului sau a distribuitorului?
Este posibil ca distribuitorul sa fie pus la plata unor eventuale daune solicitate de reclamant?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: legalmgm , utilizator 23:10, 12 Februarie 2010
Trebuie cunoscute prevederile contractului comercial prin care Distribuitorul a cumparat produsul de la Producator si a capata dreptul sa-l comercializeze in Romania.
Ce intelegeti prin sintagma "introdus pe piata din Romania in mod legal" ?
Are produsul o Autorizatie de punere pe piata ?
Cine este detinatorul acestei autorizatii ?
Ce scrie in ea ?
Are produsul prospect ?
Ce scrie in el ?
Va multumesc pentru raspuns.

De fapt nu este un contract. Este o intelegere/acord (agreement) care are urmatorul paragraf referitor la garantii/raspunderi

"Cu exceptia garantiei produsului, alte garantii legate de produse, starea lor in momentul in care sunt date in folosinta sau la vanzare, nu sunt acceptate. Raspunderea AVL prin certificatul de garantie se limiteaza la pretul de cumparare cu ridicata, platit de distribuitorul roman catre AVL. In nici un caz AVL na va fi raspunzator pentru alte garantii sau pentru deteriorari accidentale sau pentru pierderea profiturilor de catre distribuitorul roman sau pentru alte garantii create de legea romana. Acest accord nu poate fi transferat de distribuitorul roman nici unei persane, firme sau entitati fara acordul scris al AVL. AVL nu-si asuma nici o obligaite sau alte garantii care vin ca o consecinta a legilor din Romania deoarece acelea sunt in exclusivitate obligatia distribuitorului roman."

Nu exista o autorizatie de punere in piata. Cine trebuie sa elibereze o astfel de autorizatie pentru un supliment nutritiv?
Cu exceptia garantiei produsului, alte garantii legate de produse, starea lor in momentul in care sunt date in folosinta sau la vanzare, nu sunt acceptate.

Conform acestui paragraf producatorul isi asuma responsabilitatea pt calitatea produslui.
Autorizatiile APP sunt eliberate de Agentia Nationala a Medicamentului.
Legislatie (in principal):
- Legea nr. 236/2009 pentru modificarea si completarea Legii farmaciei nr. 266/2008, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 404/15.06.2009
- Legea nr. 266/2008 - Legea Farmaciei republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 448/30.06.2009
legalmgm a scris:

Autorizatiile APP sunt eliberate de Agentia Nationala a Medicamentului.
Legislatie (in principal):
- Legea nr. 236/2009 pentru modificarea si completarea Legii farmaciei nr. 266/2008, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 404/15.06.2009
- Legea nr. 266/2008 - Legea Farmaciei republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 448/30.06.2009



Da. Insa in ultima perioada, datorita cazului Adrian Mutu, au aparut multe discutii pe aceasta tema.
Un comunicat al ministerului sanatatii spune ca "suplimentele alimentare pe bază de plante nu intră în categoria medicamente." si ca urmare nu trebuie trecuta procedura de eliberare a autorizatiei.
[ link extern ]

In cazul asta ce trebuie facut?

Alte discuții în legătură

Responsabilitate distribuitor sau producator? AdrianaR AdrianaR A cui este responsabilitatea pentru un produs (suplimente nutritive produse in UE) introdus pe piata din Romania in mod legal - distribuitor cu contract pentru ... (vezi toată discuția)
Import (ue) suplimente nutritive deja notificate in romania omnilux omnilux Sper ca am selectat bine forumul pentru aceasta problema, in caz contrar rog un moderator sa il mute in seactiunea corecta. Doresc sa deschid un magazin ... (vezi toată discuția)
Proceduri comert online MonaGeorgescu MonaGeorgescu Referitor la comertul online am urmatoarea situatie: O societate comerciala produce in Romania creme si integratori farmaceutici pe care le va vinde in clinici ... (vezi toată discuția)