avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1699 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Bună seara.Ma interesează cum se aplică, în ce ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Bună seara.Ma interesează cum se aplică, în ce condiții ...

Bună seara.Ma interesează cum se aplică, în ce condiții se aplică și cine poate beneficia de, decizia ICCJ 89/2024.Eu am lucrat in grupa 1 din 1970 până în 2001 și am ieșit la pensie pe leg.3/1977.Pot beneficia de decizia ICCJ? Mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 13:18, 11 Aprilie 2025
Dacă sunteți pensionar de pe legea 3/1977 nu mai aveți nicio legătură cu această decizie a ICCJ. Ce așteptări ați avea de la ea ? Ce beneficii suplimentare ați avea ?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
În interpretarea şi aplicarea unitară a dispoziţiilor art. 30 alin. (1) lit. i) din Legea nr. 263/2010, stabileşte că drepturile de pensie deschise anterior intrării în vigoare a Legii nr. 197/2021 pot fi recalculate în condiţiile art. 107 alin. (3) din Legea nr. 263/2010, cu acordarea tuturor beneficiilor specifice valorificării unui stagiu realizat în condiţii speciale, cele referitoare la determinarea stagiului de cotizare, potrivit art. 56 alin. (1) lit. d), şi la majorarea punctajelor lunare, conform art. 100 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 263/2010.

Respinge, ca inadmisibilă, sesizarea Curţii de Apel Piteşti în ceea ce priveşte următoarea chestiune de drept: „Recalcularea drepturilor de pensie, potrivit art. II din Legea nr. 351/2022, permite acordarea tuturor beneficiilor prevăzute de Legea nr. 263/2010 pentru stagiul realizat în condiţii speciale sau este limitată la beneficiul prevăzut de art. 56 alin. (3) lit. d) din Legea nr. 263/2010?”
Bună dimineața! Mulțumesc pentru răspuns Domnule Cornel Vasile, după umilele mele cunoștințe juridice să înțeleg că pot beneficia de decizia ICCJ deoarece pe 14 luna curenta se judecă la tribunal contestația la leg.360 (13ani din grupa au fost încadrați ca necontributivi) Chiar dacă nu am dreptate Mulțumesc pentru răspuns.CU DEOSEBIT RESPECT!

Bună ziua Domnule Carp!. Aveți dreptate nu am mari speranțe, de fapt nu am deloc,dar după leg.3 apoi 19 samd nu ar fi fost corect că și cei din 3 să fie aliniați la aceste legi până la "celebra" 360? În cazul meu 13 ani de grupa au fost încadrați ca necontributivi.CU DEOSEBITĂ STIMĂ !

Carp Mircea a scris:

Dacă sunteți pensionar de pe legea 3/1977 nu mai aveți nicio legătură cu această decizie a ICCJ. Ce așteptări ați avea de la ea ? Ce beneficii suplimentare ați avea ?

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
D-voastra faceti trimitere spre stagiul aferent.
Si eu m-am pensionat pe legea 3/1977 si am 14 ani de stagiu aferent care este considerat necontributiv, desi legea recunoaste ca sunt contributiv.
Veniti cu date concrete despre nemultumirea d-voastra.

Alte discuții în legătură

Pentru experti tehnici judiciari - decizia Îccj nr. 28/ 03.06.2024. dcd admis. efectele asimilării ... POPA GHEORGHE POPA GHEORGHE Decizia ÎCCJ nr. 28/ 03.06.2024. DCD admis. Efectele asimilării grupei a II-a de muncă în condiții speciale Luni, 3 iunie 2024, Înalta Curte de ... (vezi toată discuția)
Recalculare pensie cu grupe de munca , pentru persoane cu handicap mediu ionescuion34@yahoo.com ionescuion34@yahoo.com Sant pensionat la data de - 01 09 1999 - ,pentru limita de varsta si vechime integrala ,conform legii -3/1977 - coroborata cu legea -57/1992 -, ... (vezi toată discuția)
Aplicarea legii 221/2018 adrian1944 adrian1944 SUNT PENSIONAT IN 1994, AM LUCRAT 29 DE ANI SI 27 DE ZILE NUMAI IN GRUPA I (STAGIU COMPLET), CA IMPIEGAT DE MISCARE LA CFR CALATORI (SIGURANTA CIRCULATIEI). ... (vezi toată discuția)