avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 485 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Pot ieși din țară cu o mașină pe numele bunicului ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Pot ieși din țară cu o mașină pe numele bunicului decedat, ...

Pot ieși din țară cu o mașină pe numele bunicului decedat, dacă nu s-a făcut succesiunea?

Bunicul meu a decedat acum aproximativ un an, iar mașina este încă pe numele lui în acte. Succesiunea nu a fost încă realizată, iar bunica mea este moștenitorul. Eu folosesc zilnic mașina, dar vreau să ies din țară cu ea și mă întreb ce act mi-ar trebui ca să nu am probleme la vamă sau în străinătate.

Există vreo soluție temporară legală (declarație notarială de la bunica, de exemplu) care să ateste că am dreptul să folosesc mașina, inclusiv în afara României, până se finalizează succesiunea?

Mulțumesc!
Nu. Trebuie dezbătută moștenirea.
Și nu e bunica unic moștenitor. Ci bunica și copiii.
Și dacă iau tot moștenitorii ,se poate face ceva?

raluk0207 a scris:

Nu. Trebuie dezbătută moștenirea.
Și nu e bunica unic moștenitor. Ci bunica și copiii.

După ce dezbat moștenirea, moștenitorii trebuie sa facă partajul pentru mașină și sa o preia unul dintre ei, inmatriculand-o pe numele sau.
Ulterior, moștenitorul respectiv și dvs ar trebui sa încheiați un contract de comodat, prin care sa va transmită folosința mașinii pentru o anumita perioada.
Sau, după dezbaterea moștenirii, bunica+ copiii ar putea sa va vândă împreună mașina.
Asta e prostia de a inmatricula autoturismul personal pe numele unei rude în vârstă...
De ce nu v-ati luat-o pe numele dvs, ca să fie clar...
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca calatoriti in U.E. si aveti ITP valabil, asigurarea valabila si certificatul de inmatriculare original nu va intreaba nimeni nimic, cu conditia ca masina sa nu fie declarata furata sau sechestrata.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Inteleg printre rinduri ca masina a fost pe numele bunicului, pentru a plati mai putin la RCA. Ca sa iesiti din tara, ar trebui o procura din partea bunicului, dar acesta fiind decedat nu o poate da. Da, nu va controleaza la acest aspect in UE dar daca faceti vreun pocinog si va ia placutele de inmatriculare politia, cum le ia bunicul inapoi? Mai bine imprumutati o masina de la un prieten, care poate da procura si nu veti avea probleme, fireste daca circulati regulamentar. Succes!

Alte discuții în legătură

Autoturism mostenit - drept de folosinta ; documente necesare vladut2003 vladut2003 Buna ziua Va cer ajutorul pentru o consiliere de specialitate in ceea ce priveste urmatoarea speta: In urma bunicului meu decedat acum o jumatate de an, ... (vezi toată discuția)
Pot conduce masina unei persoane care a decedat? Maria R. Maria R. Buna ziua. Nu stiu daca este locul potrivit pt o astfel de intrebare dar m-am gandit ca poate sunt printre dvs persoane care ma pot lamuri asupra unui ... (vezi toată discuția)
Circulatie cu masina bunicului meu decedat, posibile probleme Carlos26 Carlos26 Salut,as avea o intrebare,bunicul meu a decedat acum c-am un an si eu am luat permisul abia anul asta. Si are o masina cu actele inregula (ITP,asigurare etc) ... (vezi toată discuția)