avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1304 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... daca unei persoane i s-a aplicat o amenda penala ce a ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

daca unei persoane i s-a aplicat o amenda penala ce a fost amanata ...

daca unei persoane i s-a aplicat o amenda penala ce a fost amanata pe durata termenului de incercare de 2 ani, inseamna ca este condamnata penal?
Cel mai recent răspuns: DlGoe , utilizator 03:46, 1 Mai 2025
In dreptul penal român, pedepsele principale pentru persoana fizică sunt detenţiunea pe viaţă, închisoarea şi amenda

In speta, raspunsul este da.
In speta, raspunsul este nu. Amenda este o pedeapsa, dar amanarea aplicarii pedepsei nu este o condamnare.
Deci o astfel de persoana, daca vrea sa participe la un concurs pentru ocuparea unei functii de conducere si care a dat o declaratie pe propria raspundere ca nu a fost condamnata penal definitiv, poate participa la concurs, cu toate ca are cazier? Sa inteleg ca da!
Deci, dvs solicitati (acum) un raspuns indus printr-o intrebare. Rationamentul dvs si concluzia acestuia nu fac obiectul raspunsului de mai sus. Eu v-am spus ca persoana din speta nu este condamnata penal. Mai precis, persoanei față de care s-a dispus amânarea aplicării pedepsei nu i se mai aplică pedeapsa și nu este supusă niciunei decăderi, interdicții sau incapacități ce ar putea decurge din infracțiunea săvârșită.

Acum, pentru a fi sigur ca logica juridica se pupa cu logica dosarului de cadre (de acces la functia de conducere), mergeti la cei care organizeaza angajarea si ii intrebati ce inteleg ei prin „nu a fost condamnata penal definitiv”, pentru ca nuanta este atat de fina incat doar juristii o pricep. Si poate ca cei care au stabilit conditiile de concurs au avut altceva in vedere.

Pe de alta parte, sunt anumite profesii (si nu putine), unde chiar daca nu ai fost condamnat definitiv in acceptiunea legii penale, dar totusi ai primit alte forme de individualizare si masuri de drept penal, nu mai esti eligibil pentru acea functie sau pozitie. Asa incat, chiar daca nu ai o condamnare, insa ai o amanare a aplicarii pedepsei, nu mai ai ce cauta in acea functie.

Sens in care, apreciati dvs (sau cei care au stabilit conditiile de concurs) daca amanarea aplicarii pedepsei in situatia dvs, este impediment sau nu este impediment pentru functia respectiva sau daca se atrage falsul in declaratii.
Aveti dreptate, nuanta este foarte fina. E vorba de de un medic care vrea sa participe la un concurs pentru ocuparea unei functii de medic sef al sectiei respective. normele care prevad organizarea concursului prevad ca medicul va depune un dosar care va contine printre altele si declaraţia pe propria răspundere a candidatului, din care să rezulte că nu a fost condamnat penal pentru fapte care îl fac incompatibil cu funcţia pentru ocuparea căreia doreşte să concureze; a depus aceasta declaratie. In speta amenda penala amanata pe durata termenului de incercare a fost aplicata pt ca in 2020 a facut covid, a fugit din spital, (medic fiind, presupunand ca stia la ce se expune si mai ales ca ...) iar obiectul acelui dosar a fost infractiunea de zadarnicirea combaterii bolilor.

Alte discuții în legătură

Permis de conducere anulat lilicu lilicu sentinta ramasa definitiva in iunie 2014 pentru conducere sub influenta alcoolului, fara pagube, fara accident prevede aplicarea unei amenzi de 3600lei , cu ... (vezi toată discuția)
Reabilitare Cucinschi Marian Cucinschi Marian Dacă am fost condamnat definitiv la un an cu nepunerea în aplicare a pedepsei și 2 ani de supraveghere trebuie să fac reabilitarea?? țin să menționez ... (vezi toată discuția)
Amanarea aplicarii pedepsei fatuvirgil fatuvirgil Buna gasit, daca bine inteleg eu aceasta masura a aparut anul trecut, odata cu NCP. Nu mi-e foarte clar insa ce inseamna. Am vazut ca multi care au comis ... (vezi toată discuția)