avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 874 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Clarificare „Fond cheltuieli de judecată”
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Clarificare „Fond cheltuieli de judecată”

Buna seara,

Am obsevat ca la plata intretinerii cu o intarziere mai mare de 30 zile mi se adauga o suma fixa reprezentand "Fond Cheltuieli de Judecata" pe langa penalizarea procentuala.
Va rog sa imi spuneti daca aceasta penalizare e legala avand in vedere ca asociatia este scutita de la taxa de timbru in cazul in care ma da in judecata in caz ca intarzii cu plata peste 90 de zile si in urma procesului ar trebui sa platesc cheltuielile de judecata.

Va multumesc,
Marcel
Ultima modificare: Joi, 26 Iunie 2025
Marcel76, utilizator
Cel mai recent răspuns: Marcel76 , utilizator 20:02, 21 Iulie 2025
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Fondul cheltuieli de judecata reprezinta cheltuieli de judecata dupa nume nu taxa de timbru.
Asociatia poate pierde procesul asa ca poate sa platesca catre locatar sau sa nu ii plateasca nimic dar sa stearga niste cheltuieli care sa acopere cheltuielile trecute pe lista catre acest locatar.
Daca adunarea a aprobat fondul numit asa atunci e perfect legal.

Se penalizeaza tot ce este pe lista in afara coloana restante (care sunt penalizate deja) si coloana de penalizari .
Multumesc ptr raspuns.
Asta inseamna ca acest fond ar trebui sa apara pe tabelul de la intretinere cu contributia fiecarui locatar cu cat a platit si poate fi recuperata suma in caz ca vand apartamentul ca si fondul de rulment ?
Intreb ptr ca la acest fond nu contribuie fiecare proprietar in mod egal ca sa fie la comun.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Doar fondul de rulment se restituie la vanzarea apartamentului.
La judecatorie poti castiga sau pierde. Cand pierde un locatar castiga toti ceilalti. Cand castiga un locatar pierd toti inclusiv el.
Doresc sa precizez ca nu am fost dat in judecata, doar mi se opreste aceasta taxa de fond de judecata in lunile in care am intarziat cu plata mai mult de 30 zile si nu mi se intampla frecvent.
Vreau sa inteleg cum functioneaza acest fond la care nu participa toti locatarii in mod egal. E un fond din care sa se acopere cheltuielile de judecata in cazul in care asociataia ma va da in judecata si va castiga?
Sau e ptr plata in avans a unui avocat in cazul va fi dat in judecata oricare locatar restant ?
3 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
In mod normal, asociatia de proprietari are toate informatiile despre ce cheltuieli a facut intr-un proces, abia dupa incheierea acestuia si eventual cand a castigat /pierdut acel proces.
Ce s-a intamplat la dvs. este o chestiune fortata.
Ce puteti face - contestati repartizarea chetuielilor pe lista de plata, eventual cu specificarea rubricii respective. Ei, presedintele as. prop. va fi nevoit sa va raspunda la contestatie. Acum functie de raspuns, puteti continua, pe alta directie. Eu banuiesc o discutie si hotarare luata in AG a membrilor, desi, cum v-am spus, nu prea este in regula. Sa astepte derularea procesului, sa se stie cu exactitate ce cheltuieli s-au facut si modul acestora de repartizare.
O cheltuiala trebuie sa fie certa, lichida si exigibila pentru a va fi repartizata doar dvs.

Alte discuții în legătură

Penalitati gera905 gera905 Buna seara. Daca taxe locative/luna sunt de exemplu 50 lei si fondul de rulment 40 lei , pe lista de plata ar trebui sa figureze total plata 90 lei ? Sau ar ... (vezi toată discuția)
Repartizare chelt avocat cmd_ro cmd_ro Cum se repartizeaza cheltuielile cu onorariul avocatului , la toti locatarii sau numai locatarului care este dat in judecata pentru restanta ? (vezi toată discuția)
Este obligatoriu fondul de rulment? bibanel433 bibanel433 Buna ziua, O cunostinta de a mea are cateva asa zise nelamuriri mai mult sau mai putin legislative si mi-o cerut ajutorul.Si din moment ce nu am habar la ... (vezi toată discuția)