avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1554 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Rectificare tip teren pe titlu de proprietate/contract ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Rectificare tip teren pe titlu de proprietate/contract vanzare-cumparare pt succesiune

Mă confrunt cu urmatoarea situatie: vreau sa dezbat mostenirea dupa bunica decedata, ea detinannd jumatate dintr-un teren cu trei parcele (bunicul a decedat si s a facut dupa el mostenirea fara probleme in 2006).
Problema mea este următoarea:

Am un titlu de proprietate de reconstituire a dreptului de proprietate emis în 1993. În acest titlu, o anumită parcelă de teren a fost înregistrată ca teren arabil.

Ulterior, în 1998, bunicul a cumparat implreuna cu bunica o parte din teren. Deși titlul original spunea "teren arabil", se pare că Primăria a corectat această înregistrare la un moment dat, transformând-o în fâneață. Primăria a facut aceasta rectificare în evidențele lor si asta imi iese acum pe sesizarea pentru deschiderea procesurii succesorale.

Acum la notar mi s-a cerut sa corectez titlul de proprietate din 1993 si sa ma intorc la notarul care a facut contractul de vanzare cumparare pentru rectificarea lui. Din pacate, nu mi s-au oferit acolo deloc informatii referitoare la proces, ci m-au trimis sa gasesc singura un notar in orasul resedinta de judet ca sa demarez procedura, desi sustineau ca nu stiu exact in ce consta aceasta.

Pe scurt, întrebările mele sunt:

1. Care este procedura exactă pentru a mă asigura că această corecție (din arabil în fâneață), despre care am înțeles că ar fi fost făcută de Primărie, este reflectată și in contractul de vanzare-cumparare?

2. La ce instituții trebuie să mă adresez și în ce ordine, având în vedere că se pare că Primăria a făcut deja o intervenție? Ar trebui să încep tot de la Primăria comunei sau direct la Oficiul de Cadastru judetean sau un notar de la resedinta de judet?

3. Ce documente specifice ar trebui să pregătesc pentru acest demers? Am nevoie de ceva în plus față de actul de identitate, certificate de deces ale bunicilor, titlul original din 1993 și contractul de vânzare din 1998?

4. Există costuri implicate și, dacă da, cam la ce ar trebui să mă aștept?

5. Aș putea cere de la Primărie dovada pentru a confirma că au corectat deja categoria de folosință în evidențele lor si sa ma duc cu ea la notarul care a facut contractul de vanzare-cumparare sa il corecteze?

6. E neaparat necesara o masuratoare cadastrala pentru a schimba destinatia terenului din arabil in faneata, ceea ce implica alte cheltuieli din partea mea (nu este facut cadastrul pe proprietate)?

Imi cer scuze pentru multele intrebari, dar angajatii de la biroul notarial la care am apelat in orasul de langa comuna in cauza nu au fost deloc de ajutor, lasandu-mi impresia ca nu stiu nici ei unde ar trebui sa ma duc pentru a rezolva problema. (Pentru context, nu locuiesc de ani de zile in judetul respectiv, dar trebuie sa fac si aceasta succesiune, cu care am ramas in urma).

Alte discuții în legătură

Cum se rectifica greseala din titlu de proprietate? ALINNA ALINNA Bunica mea ca mostenitoare a mamei sale detine un titlu de propritate si contractul de vanzare cumparare incheiat de catre mama sa si barbatul care a stat in ... (vezi toată discuția)
Numar tarla si parcela gresita in contract de vanzare cumparare mainutzel mainutzel Buna ziua, V-as ruga daca se poate sa ma ajutati cu niste sfaturi legate de o anumita situatie la care incerc sa gasesc o rezolvare.Am cumparat acum 2 ani un ... (vezi toată discuția)
Cum obtin titlu de proprietate in baza certificatului de mostenitor? Buna ziua!In anul 2003 in urma succesiunii dupa bunicul meu, am mostenit o suprafata de 5,7 ha teren (arabil,faneata,padure)si o casa cu gradina 0,12 ha, in ... (vezi toată discuția)