avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1580 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA la achizia de imobile noi?
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA la achizia de imobile noi?

Buna seara!Am o nelamurire privind noile cote TVA referitoare la achizitia unor imobile noi.Am semnate de trei ani doua antecontracte privind achizitie a doua apartamente, pretul la semnare fiind 450000 RON cu TVA 5% inclus fiecare.Pentru unul am achitat un avans mai mare de 20% din valoarea lui, pentru celalalt nu.Inteleg ca pentru un apartament voi achita TVA de 9% ( cel pentru care am achitat deja mai mult de 20%), dar nu inteleg care sunt regulile privind cota TVA pentru al doilea.Ce TVA voi achita pentru el daca achit sau nu achit pana la 31 iulie 2025 cei 20% din valoare.Daca cesionez promisiunea de vanzare cumparare inainte sau dupa date de 1 august dupa caz cesionarul ce TVA va platii daca este la prima achizitie?Multumesc
Ultima modificare: Luni, 21 Iulie 2025
george-neagu, moderator

Alte discuții în legătură

Cota tva 5% Attila_B Attila_B Daca la achizitia apartamentului in antecontract, s-a stabilit suma x care este pretul apartamentului, iar in antecontract este stabilit si suma x +tva 5% ... (vezi toată discuția)
Tva cumparare apartament Aliinut Aliinut Buna ziua. Acum aprox 1 an (martie 2019) am semnat un antecontract pentru achizitia unui apartament a carui valoare in lei la acel moment nu depasea pragul de ... (vezi toată discuția)
Tva pe locuinte. Hadrianb Hadrianb Salut comunitate, Am încheiat un antecontract in 2021 pentru un imobil, ulterior modificat (2024) cu actualizarea de TVA - de la 5 la 9%. Speța mea e ... (vezi toată discuția)