avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 653 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Pot solicita contraexpertiză? În ce condiții?
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Pot solicita contraexpertiză? În ce condiții?

Buna ziua.
În situația când medicul care a efectuat expertiza psihiatrică în vederea stabilirii unei masuri de ocrotire, întocmește un raport de expertiză fără a-l baza pe documente medicale de specialitate, pe rezultate CT sau RMN, acceptând să fie dus în eroare de pacientul care susține că "nu are istoric psihiatric și nici documentele medicale de această natură" , ce îmi rămâne de făcut pt a dovedi instanței ca raportul este viciat și doresc o nouă expertiză?
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 August 2025
AnaGulojana, utilizator
Cel mai recent răspuns: AnaGulojana , utilizator 15:19, 23 August 2025
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dacă raportul a fost făcut în sistemul privat, mergeți în altă parte și solicitați o evaluare care să țină cont de aspectele menționate. Dacp este făcută la INML, formulați obiecțiuni și cereți lămurirea/refacerea sau efectuarea unei noi expertize.
acest răspuns util
Instanta dispune efectuarea de expertize psihiatrice de catre INML. Expertizele private sunt extrajudiciare si rareori sunt avute in vedere de catre instante.
Depuneti observatii scrise la raportul de expertiza. De preferat, insotite de documente care va sustin punctul de vedere (in cazul dvs. legate de istoricul psihiatric al pacientului).
Daca expertiza a fost dispusa de instanta, expertul trebuie sa raspunda la observatii (cu conditia ca acestea sa fi fost aprobate de instanta), documentat. In cazul ca raspunsurile nu va lamuresc, puteti cere instantei sa aprobe efectuarea unei contraexpertize, caz in care aceasta va fi facuta tot in cadrul INML de 1-3 experti.
acest răspuns util
Este bine să se precizeze dacă este vorba despre o cauză ce are ca obiect instituirea tutelei, deoarece în acest caz expertizele nu se mai fac de către INML ci de psiholog și psihiatru (privați), rapoartele fiind acceptate de către instanță.
Vă mulțumesc mult pt lămuriri!
Expertiza a fost făcută într-o clinica de profil din mediul privat.
Voi avea în vedere toate recomandările dumneavoastră care-mi sunt foarte utile .

POPA GHEORGHE a scris:

Instanta dispune efectuarea de expertize psihiatrice de catre INML. Expertizele private sunt extrajudiciare si rareori sunt avute in vedere de catre instante.
Depuneti observatii scrise la raportul de expertiza. De preferat, insotite de documente care va sustin punctul de vedere (in cazul dvs. legate de istoricul psihiatric al pacientului).
Daca expertiza a fost dispusa de instanta, expertul trebuie sa raspunda la observatii (cu conditia ca acestea sa fi fost aprobate de instanta), documentat. In cazul ca raspunsurile nu va lamuresc, puteti cere instantei sa aprobe efectuarea unei contraexpertize, caz in care aceasta va fi facuta tot in cadrul INML de 1-3 experti.

Expertiza psihiatrică a fost făcută în mediul privat , procesul din instanță fiind unul de instituire a consilierii judiciare. Concluzia medicului nu mi se pare corectă deoarece pacienta are istoric medical psihiatric pe care l-a negat în fața medicului așa cum a refuzat să se prezinte cu o interpretare CT/RMN cum impunea protocolul clinicii în astfel de situații.
Vă mulțumesc pt lămuriri!

Adrian ALBU a scris:

Este bine să se precizeze dacă este vorba despre o cauză ce are ca obiect instituirea tutelei, deoarece în acest caz expertizele nu se mai fac de către INML ci de psiholog și psihiatru (privați), rapoartele fiind acceptate de către instanță.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Comisia de avizare și control de pe lângă inml a recomandat o noua expertiza psihiatrica CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Am un caz încadrat juridic pe omor calificat și conform raportului de expertiza medico-legala psihiatrica a rezultat ca inculpata nu a avut discernământ ... (vezi toată discuția)
Expertiza inml ady m ady m Am facut o expertiza psihiatrica la cerere la INML Mina Minovici,intrucat am permisul de conducere retras pe motive medicale.Rezultatul si concluziile acestei ... (vezi toată discuția)
Dupa efectuarea raportului de expertiza medico legala ,respectiv ... Alina Avila Alina Avila Dupa efectuarea raportului de expertiza medico legala ,respectiv al suplimentului la raport as putea cere lamuriri la raport? Exista vreo limita de intrebari ... (vezi toată discuția)