avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1140 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Acte moștenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Acte moștenire

Bună ziua !

Bunicul meu veteran de război a decedat imediat după revoluție, a avut doi copii, un băiat tatăl meu de 75 de ani care trăiește și o fată sora tatălui meu care a decedat.....În 1992 tatăl meu și sora lui au făcut succesiunea în care specifică că au amândoi 1/2 din tot pământul de la țară plus casa . Sora tatălui meu nu avea niciun drept la acest 1/2 fiindcă ea își primise partea/dreptul când s-a căsătorit cu mult timp înainte dar la succesiunea din 1992 când a murit bunicul meu (tatăl lor) a ridicat pretenții ca vrea jumătate că este și ea moștenitoarea.

Mai mult avem și un act de mână în care recunoaște sub semnătură că nu are pretenția la nimic că ea își primise partea plus că nu i-a îngrijit și îngropat pe părinții lor ci tatăl meu. Cu toate astea tot a ridicat pretenția la jumătate din tot pămantul că altfel nu semna pentru succesiunea din 1992. În fine, tatăl meu a trecut peste si a fost de acord sa facă succesiunea in care reise că amandoi frați au cate 1/2.....

Între timp sora tatălui a decedat și după un timp și băiatul ei, a rămas soția acestuia cu copiii în viață. După alt timp a murit și fata sorei tatălui meu și au 2 copii care sunt în alt oraș. Sora tatălui meu a avut 2 copii, o fata și un băiat, toți 3 au decedat între timp (sora tatălui meu și copii ei, fata si băiatul ) în urma lor au rămas copii lor care sunt în alt oraș fiind mari.

Acum prin programul național de cadastrale la nivel național se face gratuit gadastrul și intabularea în mediul rural la toți. În urma acestui program de cadastrare tatăl meu a primit de la primărie extrase de informare de la cadastru în care reiese că el și sora lui au câte 1/2 din tot pământul sau parcele de pământ.

Pe una se afla și casa bunicilor în care tatăl meu a locuit și locuiește de peste 25 de ani.
Deci, amândoi tatăl și sora ( decedată) au câte jumate din tot, cât timp a trăit sora lui a mai făcut o hârtie cu nr de înregistrare de la primărie în care și-au împărțit pământul la înțelegere dar în succesiunea și în cadastru ,extrase peste tot sunt 1/2 ambii.

Cum as putea în contextul actual să rămână tatăl meu cu 1/2 și nora surorii lui care este mostenitoare cred să rămână și ea tot cu 1/ 2 ....???? dar toate astea să fie legal în acte sa nu mai figureze peste tot pământul sau bucăți de pământ amândoi.
Adică se poate merge la notar tatăl meu cu nora surorii lui să facă /cedeze unul altuia cumva ca nu are niciunul pretenția la jumătatea fiecăruia. Adică să rămână ca și până acum fiecare cu jumate dar să nu mai figureze amândoi pe fiecare parte de pământ....
Iar casa bunicilor în tatăl meu locuiește și o îngrijește de peste 25 de ani și care ia rămas lui să nu mai figureze și sora lui cu 1/2 după părinții lor (bunicii mei).

Și încă o întrebare, tatăl meu vrea să-mi cedeze mie casa de la țară, în situația expusă mai sus, cum s-ar putea face? Sau dacă poate face asta ..

Îmi cer scuze că am scris atât de mult și mulțumesc anticipat pentru orice informație de ajutor.
Ultima modificare: Vineri, 5 Septembrie 2025
Livius74, utilizator
Trebuie făcut partajul cu moștenitorii surorii, aici intră și nepoții ei.
Moștenitorii surorii tatălui meu adicâ cei 2 copii fată și băiat au decedat și ei cât și sora tatălui. A rămas tatăl meu și înțeleg de la dvs că intră moștenitori nepoții surorii tatălui meu din partea ambilor copii decedați ai surorii tatălui? Cred că am înțeles bine....Și partajul se face la notar? În condițiile astea cred că pe lângă tatăl meu să vină toți nepoții surorii lui să semneze? Înțeleg bine ?

Nepoții surorii tatălui sunt 8 și împrăștiați prin toată țara, cam greu spre deloc să-i pot strânge pe toți o dată....Se poate lua de la fiecare vreo declarație notarială că sunt de acord cu partajul ? Ar fi mult mai ușor.
Mulțumesc frumos pentru ajutor .

Cabinet de avocat Liliana Grădinaru a scris:

Trebuie făcut partajul cu moștenitorii surorii, aici intră și nepoții ei.

Ultima modificare: Vineri, 5 Septembrie 2025
Livius74, utilizator
Partajul nu se face prin declarație, e un contract. Trebuie și soția băiatului.
Vorbiți cu unn notar despre o ofertă de a contracta, însă șanse mici. Poate vă ajută un avocat.
Mulțumesc frumos pentru informații.
Mă puteți ajuta dvs ?

Vorbiți cu unn notar despre o ofertă de a contracta, însă șanse mici. Poate vă ajută un avocat.

În situația/speța de mai sus în care mă aflu, tatăl meu îmi poate face mie prin notariat sau avocat un act de donație sau moștenire pe partea lui de moștenire de 1/2 ? Sau este obligatoriu să se facă partajul ?

Ca să adun toti cei 8 nepoți împrăștiați prin toată țara și prin afara ei ca să facem partajul este imposibil.

Așa se întâmplă dacă nu se fac actele de la început când trebuia și se putea ușor....

Mulțumesc frumos pentru informații.

Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Septembrie 2025
Livius74, utilizator

Alte discuții în legătură

Cat ii revine nepotului si cat fiicei supravietuitoare luminitacoman luminitacoman Subiect: Nora isi mosteneste socrii ? Buna seara. Nora isi mosteneste socrul? Sau transmiterea mostenirii se face pe linie descendenta? Bunicul meu a ... (vezi toată discuția)
Mostenire fara testament ContSters91464 ContSters91464 Cazul de fata e destul de complicat pt mine si incerc sa-l descriu cat mai clar. O doamna singura, in varsta, cu doi copii(fete). Una din fiice decedeaza, ... (vezi toată discuția)
Problema este asa: bunica mea proprietara, bunic decedat! avea doi ... CristinaP90 CristinaP90 Problema este asa:Bunica mea proprietara,bunic decedat!Avea doi copii Tatal meu si sora lui.Tatal meu a decedat inaintea bunicii.Am ramas eu si mama (fiind ... (vezi toată discuția)