Buna ziua. Voi incerca sa explic cat mai pe scurt toate amanuntele esentiale problemei mele.
In 2017 s-a incheiat un proces penal din care m-am ales cu o pedeapsa cu suspendare. Din ce-mi pot aminti, cheltuielile judiciare specificate in dosar erau undeva in jur de 7.000-8.000 lei.
In 2021 s-a incheiat un alt proces penal in care m-am ales cu o pedeapsa cu executare. Cheltuielile judiciare erau in jur de 8.000-9.000 lei.
Mentionez ca numarul de dosar de la primul proces nu mai poate fi gasit pe portal.just.ro, iar la o cautare dupa numele meu nu rezulta nimic relevant, pentru a putea verifica ce scria in ele.
In 2018 mi s-a pus o poprire pe un cont bancar in care aveam suma de 2.159 lei, pentru cheltuielile din primul proces. La cateva luni dupa, am fost la sediul ANAF si am cerut sa mi esaloneze plata pe un an. Mi s-a spus ca trebuie sa mai platesc o parte din suma, ca sa scada sub pragul de 5.000 lei, altfel nu se poate esalona, asa ca am mai platit 650 lei si am depus cererea de esalonare, la care nu am primit raspuns nici pana in ziua de astazi.
In 2020 am fost incarcerat in baza celui de-al doilea dosar, iar in octombrie 2021 am fost eliberat conditionat. Inainte de infatisarea la judecatorie in vederea eliberarii conditionate, avocatul mi-a recomandat sa platesc absolut toate cheltuielile judiciare, adica suma restanta din primul dosar + suma integrala din cel de-al doilea.
In august 2021 mama mea a mers la sediul ANAF si a platit suma de 9.091 lei, conform spuselor functionarului ANAF, aceasta era suma totala restanta pe numele meu. Mi s-a parut ca e mai putin cu cateva mii de lei decat ar fi trebuit, dar nu eram sigur si m-am gandit ca, daca ANAF a zis ca atat am de plata, nu are rost sa-mi mai bat capul.
Suma totala platita este de 9.091+2.159+650=11.900 lei, iar pentru primul proces, cheltuielile ar fi trebuit sa fie sub 5.000 lei, conform cu ce am precizat mai sus privind esalonarea.
In 2024 aflu ca am o restanta de 8.700 lei cheltuieli judiciare printr-un plic primit de la ANAF in care mi se oferea o reducere subtantiala la aceasta suma, daca o plateam atunci. Fiind sigur ca toate datoriile au fost achitate in octombrie 2021, mi-am facut cont pe SPV ANAF si am solicitat documentul cu situatia fiscala si obligatiile de plata la zi. Suma de 8.700 lei aparea restanta in acel document, asa ca le-am trimis chitanta de 9.091 lei, crezand ca, probabil, suma nu a fost confirmata in sistemul lor. Dupa 3-4 luni, am solicitat documentul din nou si nu mai figuram cu nicio restanta. Mi-am zis ca s-a rezolvat.
Nu stiu exact ce s-a intamplat, dar restanta de 8.700 lei apare acum in certificatul de atestare fiscala, iar la ANAF mi s-a spus ca sumele platite pana acum au acoperit integral restanta pentru cheltuielile din primul proces si o mica parte din cel de-al doilea, desi in 2021 mamei i s-a comunicat altceva - ca nu mai aveam restante.
Cheltuielile din al doilea proces par a fi in regula, dar sunt sigur ca cele din primul au fost umflate semnificativ, altfel nu-mi pot explica acea suma.
Ce mi se pare ciudat si trebuie sa mentionez, la sentinta din 2017 a Tribunalului Bucuresti s-au perceput 5.400 lei cheltuieli, iar la sentinta definitiva data de Curtea de Apel s-au perceput din nou inca 5.400 lei. Asa apare in documentele ANAF.
De asemenea, de curand mi-am deschis un cont la Raiffeisen Bank si am vazut ca am o poprire pe el instaurata in mai 2018, cu suma de 5.640 lei, asta in timp ce mai am conturi la Revolut si la Unicredit Bank, fara popriri. Nu mai inteleg nimic.
Cum as putea eu sa dovedesc ca suma din primul dosar nu este corecta si ca ar fi trebuit sa am o suma sub 5.000 lei, conform cu cererea de esalonare din 2018 si pragul de 5.000 lei pentru a o putea depune, luand in considerare si suma din poprire, de 5.640 lei, care ar putea indica ca suma era, de fapt, mult mai mica. Cred ca la aceasta suma s-au scazut cei 650 lei, pentru a ramane cu 4.990 si a fi posibila esalonarea.
Sa astept sa se prescrie sau sa incerc sa verific aceste sume si sa iau masuri? Cel mai mult m-ar ajuta sa am acces la acele dosare si sa vad cu exactitate ce scria in ele...