avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... denunt calomnios
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

denunt calomnios

Poate o persoana sa faca plingere ptr. denunt calomnios in situatia urmatoare?
Persoana x este agresata de persoana y .Persoana x in plingerea prealabila de la politie spune ca la aceasta altercatie a participat si persoana z.Este audiata persoana z care vine cu probe ca nu a participat sub nici o forma la aceasta altercatie probind cu martori.De la politie dosarul pleca cu propunerea de incepere a urmariri penale numai impotriva lui y.Parchetul retrimete dosarul la politie ptr.niste completatri si aproba inceperea urmarii penale impotriva persoanei y.Persoana z trebuie sa mai primeasca ceva instiintare de la parchet ca nu se va incepe urmarire asupra sa? Daca poate persoana Z sa depuna in acest caz plingere ptr denunt calomnios,care ar fi termenul .Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: OchiReci , utilizator 21:46, 29 August 2011
60 zile de la luarea la cunostinta de denuntul calomnios
Actul de sesizare nu este plangerea penala prealabila.

Acestea pot fi plangerea penala , introdusa de catre orice persoana fizica sau juridica ce a suferit o vatamare ca urmare a activitatii infractionale savarsite sau denuntul , manifestare de vointa a oricarei persoane fizice sau juridice ce are cunostinta unei asemenea fapte.

Aceste acte pot fi depuse oricand .(sigur , respectand termenul de prescriptie a raspunderii penale ).


Art. 259. - Denuntarea calomnioasa

Învinuirea mincinoasa facuta prin denunt sau plângere, cu privire la savârsirea unei infractiuni de catre o anume persoana, se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

Producerea ori ticluirea de probe mincinoase, în sprijinul unei învinuiri nedrepte, se pedepseste cu închisoare de la unu la 5 ani.

Daca cel care a savârsit fapta declara mai înainte de punerea în miscare a actiunii penale fata de persoana în contra careia s-a facut denuntul sau plângerea, ori împotriva careia s-au produs probele, ca denuntul, plângerea sau probele sunt mincinoase, pedeapsa se reduce potrivit art. 76.

(daca ar fi fost pusa in miscarea actiunea penala , la plangerea penala prealabila, trebuia sa existe o dispozitie expresa in acest sens ).
Ultima modificare: Luni, 22 Februarie 2010
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Daca considerati ca e denunt calomnios o pueti face si acum si mai tarziu.Nu e chiar graba.
1-Persoana Z poate sa faca plangere pentru denunt calomnios ,numai in interiorul termenului de 60 zile si daca detine probele,in conditiile legii care sa demonstreze acuza.Pentru sustinerea si probarea existentei infractiunii sunt necesare administrarea de probe care sa ateste temeinic savarsirea cu intentie,si existenta unei infractiuni ,iar nu la o fapta care nu este prevazuta de legea penala
Autoritatea competenta in cercetare trebuie sa administreze probele in baza carora concluzioneaza asupra existentei sau nu a elementelor si indiciilor necesare incadrarii faptei sub incidenta infractiunii mentionate de dvs.
Conditionat de concluziile autoritatii in drept,plangerea poate fi indreptata spre competenta solutionare instantei de judecata ,care teoretic dupa analiza si formare dosar ,demareaza procedura legala de citare
2-Legal ,autoritatea competenta in cercetare ,trebuie sa comunice concluzia finala asupra cercetarilor intreprinse in cauza.
Ultima modificare: Luni, 22 Februarie 2010
ynocentta, utilizator
1-Persoana Z poate sa faca plangere pentru denunt calomnios ,numai in interiorul termenului de 60 zile si daca detine probele,in conditiile legii care sa demonstreze acuza.Pentru sustinerea si probarea existentei infractiunii sunt necesare administrarea de probe care sa ateste temeinic savarsirea cu intentie,si existenta unei infractiuni ,iar nu la o fapta care nu este prevazuta de legea penala


@ynocentta

Termenul prevazut de lege este de 2 luni ( pot fi 61 de zile ) , nu cel de 60 de zile.Mai mult decat atat , plangerea penala prealabila trebuie sa se regaseasca in continutul constitutiv al infractiunii pentru a fi incidenta.

Textul legal suna asa :Actiunea penala se pune in miscare la plangerea penala prealabila a partii vatamata.

Potrivit art. 279 alin. (1), punerea in miscare a actiunii penale se face numai la plangerea prealabila a persoanei vatamate pentru infractiunile pe care legea le prevede in acest sens.


Art. 284.*) - In cazul infractiunilor pentru care legea prevede ca este necesara o plangere prealabila, aceasta trebuie sa fie introdusa in termen de 2 luni din ziua in care persoana vatamata a stiut cine este faptuitorul. Cand persoana vatamata este un minor sau un incapabil, termenul de 2 luni curge de la data cand persoana indreptatita a reclama a stiut cine este faptuitorul.
Ultima modificare: Luni, 22 Februarie 2010
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

Alte discuții în legătură

Denunt calomnios Dana Marin Dana Marin Mai exista in CP infractiunea de denunt calomnios? Vreau sa fac o plingere pentru niste minciuni neprobate scrise despre mine, cu intentie rea, intr-o plingere ... (vezi toată discuția)
Art 180 cp piticut86 piticut86 buna ziua.am fost lovita,am scos certificat medico-legal care atesta ca am nevoie de ingrijiri medicale de 2-3 zile,specific ca nu am martori ca agresorul este ... (vezi toată discuția)
Impacarea partilor nutzzu nutzzu in cazul unui denunt calomnios poate interveni impacarea partilor? retragera plangerii inlatura raspunderea penala? (vezi toată discuția)