avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 216 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Competenta teritoriala (lipsa ei, mai exact) nu se ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Competenta teritoriala (lipsa ei, mai exact) nu se constata de catre instanta inaintea altor cereri (amanare, perimare, etc.?)

Speta este urmatoarea: proces verbal de contraventie, incheiat de agent constatator pe raza jud. Salaj unui conducator din jud.Satu Mare. Acesta din urma depune plangere la Judecatoria Satu Mare(care nu are competenta).La primul termen, instanta dispune suspendarea cauzei in baza art. 242 C.proc. civ, partile lipsind la apel si nefiind solicitata judecarea in lipsa. Ulterior, repune cauza pe rol in vederea perimarii.

Nu trebuia instanta sa invoce lipsa competentei si sa trimita dosarul cauzei la instanta competenta, inaintea oricaror proceduri?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: avocat Moloman George , Avocat 02:03, 26 Februarie 2010
Intr-adevar, exceptia necompetentei trebuia sa se ia in condiderare inaintea efectuarii altor acte de procedura.
consider ca instanta a procedat corect
exceptia necompetentei teritoriale trebuia pusa in discutia partilor, or daca acestea au lipsit....si nici nu a fost solicitata jud in lipsa normal ca instanta a suspendat,
daca petentul era interesat avea timp 1 an sa formuleze cerere de repunere a cauzei pe rol
nu.. competenta teritoriala este relativa, spre deosebire de cea materiala care este absoluta
Este vorba despre competenta teritoriala exclusiva , in cazul contraventiilor ... prin urmare, instanta trebuia sa se sesizeze din oficiu daca este sau nu c mpetenta.
freeelis a scris:

Este vorba despre competenta teritoriala exclusiva , in cazul contraventiilor ... prin urmare, instanta trebuia sa se sesizeze din oficiu daca este sau nu c mpetenta.


De acord, insa inaintea solutionarii oricarei exceptii instanta trebuie sa aiba cu cine sa stea de vorba, inaintea cui sa puna in discutie exceptiile. Daca partile lipsesc mi se pare firesc sa opereze suspendarea.

Alte discuții în legătură

Exceptie de competenta materiala officemvp officemvp daca pe fond ,nici instanta si nici reclamantul nu au stabilit valoarea petitului,actiunea fiind de rectificarea filei c.f., Legea 7 /1997 va ruga sa-mi ... (vezi toată discuția)
Exceptia perimarii Lucian_bz Lucian_bz Buna ziua tuturor. Este vorba de un dosar depus la judecatorie pentru obtinerea personalitatii juridice in decembrie 2013, a fost suspendat pentru depunerea ... (vezi toată discuția)