avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 334 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Taxe si impozite PFA
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Taxe si impozite PFA

Buna ziua,

Daca am ales norma de venit pentru functionarea PFA,platesc 16% impozit pe venitul stabilit de catre STAT la inceputul fiecarui an.Celelalte impozite(CASS,CAS)se platesc tot la norma de venit stabilita?Sau se calculeaza la venitul incasat?Ma poate ajuta cineva,eventual si cu legea care reglementeaza acest lucru?Multumesc
Cel mai recent răspuns: alinpris , utilizator 17:26, 12 Martie 2010
Buna ziua

Asigurare sociala de sanatate. Conform legii ( orice persoana care obtine venituri impozabile are obligatia sa plateasca 5,5 % din veniturile nete obtinute catre asigurarile de sanatate. Astfel, fiecare PFA are obligatia de a vira trimestrial contributia aferenta veniturilor. Aceasta se achita chiar daca esti angajat.
LEGE nr. 95 din 14 aprilie 2006
ART. 215 alin (3) - persoanele obligate la plata contributiei
ART. 257 alin (2) lit. B) + alin (3) - baza de clacul a contributiei la CASS datorate de asigurat


Asigurare sociala in sistemul public de pensii. Conform legii pensiilor orice persoana este obligata sa fie asigurata in sistemul public de pensii. Astfel, in baza unei declaratii de asigurare, PFA se poate asigura la un venit fix lunar care nu poate fi mai mic de salarul minim pe economie. Aceasta valoare minima a venitului declarat variaza de la an la an si este stabilita de Casa de Pensii la inceputul fiecarui an, in functie de valoarea venitului mediu pe economie.
LEGE nr. 19 din 17 martie 2000
ORDIN nr. 340 din 4 mai 2001

Sunt exceptate de la obligatia de a se asigura si implicit de la obligatia de a plati contributia la sistemul de pensii acele persoane fizice autorizate care sunt deja asigurate in sistemul public de pensii, adica daca au un contract de munca in alta parte ( sunt angajati).

PFA beneficiaza de concediu medical. PFA poate beneficia de indemnizatia pentru concediu medical daca se inregistreaza si achita la Casa de Asigurari Sociale de Sanatate o contributie trimestriala in valore de 0,85% din veniturile obtinute. PFA beneficiaza de concediu medical in baza certificatului medical eliberat de medical de familie (sau institutia abilitatata). Acest certificat trebuie depus la Casa de Asigurari Sociale de Sanatate.

PFA beneficiaza de concediu de sarcina si lauzie si de indemnizatia de ingrijire copil pana la doi ani.
OUG 158 din 17 noiembrie 2005
Art. 1 alin (2) lit. d) – persoanele asigurate
Art. 5 lit. c) – persoanele obligate la plata contributiei
Art. 6 alin (6) + alin (9) – baza de calcul a contributiei

Sper ca v-au fost de folos informatiile
O zi buna
Multumesc mult.Imi sunt de ajutor.
Pe scurt pentru un pfa cu norma de venit. Procentele de 16% impozit, 5.5% sanatate si 0.85% se aplica la norma de venit.
Pt asigurarea sociala, 31.3%(conditii normale de munca) se aplica la venitul asigurat. Nu mai exista limita inferioara de 1/4 din salariul minim pe economie. Teoretic te poti asigura pe orice suma(eu personal m-am asigurat pe 3 lei)
Ok.
Am inteles cum sta treaba.Multumesc mult.
Buna,
Explica-mi te rog si mie cum te-ai asigurat pe 3 lei?,...cei de la CASS nu pot verifica la finante care este norma ta de venit si sa-ti impuna cat sa platesti?
Eu unul sunt total in ceata,...vreau sa imi fac un PFA,..si peste tot gasesc obligatii de plata catre x,y,z,...poi daca eu platesc 31.3% din venit inseamna ca lucrez moca deja.
Poate sa-mi explice si mie cum fac declaratia la CASS ptr cartea de munca si pe ce suma ?, Se completeaza vreo declaratie de venit, sau care este norma de venit.
Cu multumiri

Alte discuții în legătură

Asigurari sociale richy richy Buna ziua, Am cautat pe forum dar nu am gasit un raspuns clar. Vreau sa imi infiintez un PFA pe sistem real. Mentionez ca sunt angajat cu norma de 4 ore ... (vezi toată discuția)
Intreprindere individuala-contributii la bugetul statului elena vilculescu elena vilculescu Va rugam sa-mi raspundeti: daca titularul unei Intrprinderi Individuale care nu are inca angajati,obiectul de activitate fiind prestari servicii,poate plati ... (vezi toată discuția)
Contract cu cas pentru pfa shnex shnex Salut! Mi-am facut PFA de cam jumatate de an si am inteles ca trebuie sa inchei un contract si cu casa de asigurari de sanatate, dar ca nu ar fi ... (vezi toată discuția)