avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 605 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii care e baza de calcul pentru concediul medical?
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

care e baza de calcul pentru concediul medical?

Salut! Imi puteti spune, va rog, cum se calculeaza plata concediului medical in cazul meu? Am revenit din concediu de ingrijire copil in 15 ianuarie, iar in luna februarie am avut 5 zile de concediu medical. Care e baza de calcul? Am inteles ca ultimele 6 luni se iau in considerare. Se ia in considerare venitul din concediul de ingrijire copil? Multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: mihai_u , utilizator 10:40, 8 Aprilie 2010
Baza de calcul o reprezinta veniturile realizate pe ultimile 6 luni,in cazul dvs este luata in calcul valoarea indemnizatiei.
De la Agentia locala pentru prestatii sociale luati o adeverinta unde este trecuta valoarea indemnizatiei.

OUG 158/2005-Art. 10. - (1) Baza de calcul a indemnizaţiilor prevăzute la art. 2 se determină ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, până la limita a 12 salarii minime brute pe ţară lunar, pe baza cărora se calculează contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii.
(2) În situaţia în care la stabilirea celor 6 luni din care, potrivit prevederilor alin. (1), se constituie baza de calcul a indemnizaţiilor, se utilizează perioade asimilate stagiului de cotizare sau perioade dintre cele prevăzute la art. 8 alin. (1) lit. b) şi c), veniturile ce se iau în considerare sunt:
a) cuantumul indemnizaţiilor, pentru situaţiile prevăzute la art. 8 alin. (1) lit. c) şi alin. (2);
b) salariul de bază minim brut pe ţară, din perioadele respective, pentru situaţiile prevăzute la art. 8 alin. (1) lit. b) şi alin. (3).
Multumesc mult pentru raspuns.
Eu am primit deja salariul si pentru perioada concediului s-a luat in calcul valoarea salariului de baza minim brut pe tara. Mai pot face acum ceva sa imi recuperez diferenta de bani? Daca prezint o adverinta cu valoarea indemnizatiei, se poate modifica ceva?
Multumesc.
Ii puteti intreba care este prevederea legala pe baza careia s-a luat in calcul sal min /ec?
Mi s-a raspuns doar atat: OUG 158.
In cateva luni trebuie sa intru iar in concediu de maternitate. Am intrebat cum mi se va plati concediul acesta si mi s-a raspuns ca nu se poate intoarce in urma cu 2 ani!!! N-am inteles nimic. Ca baza de calcul pentru concediul de maternitate mi se vor lua in considerare cele cateva luni lucrate, iar restul pana la 12 luni / 6 luni se vor considera din valoarea indemnizatiei sau salariul minim pe economie? Iar plata concediului de ingrijire copil pana la 2 ani cum se va calcula?
Multumesc mult.
Am luat de la Agentia Judeteana pentru Prestatii Sociale o adeverinta in care este trecuta valoarea indemnizatiei, si este specificat faptul ca AJPS a virat lunar contributia la asigurarile de sanatate la CJAS.
Astfel, persoana care se ocupa de salarii a acceptat faptul ca pentru concediul medical se ia in considerare valoarea indemnizatiei si nu salariul minim pe economie. Pe viitor va calcula luand in considerare valoarea indemnizatiei. Eu as dori sa imi recuperez diferenta de bani pentru plata concediului pe luna februarie, dar am fost refuzata pe motiv ca am dus adeverinta prea tarziu, dupa ce s-au platit salariile (cand am observat acea diferenta la plata salariului). Eu nu am stiut ca trebuie sa prezint si o astfel de adeverinta pe langa foaia de concediu medical. Nu era in obligatia lor sa stie cum se calculeaza plata concediului medical si sa ma anunte ca trebuie sa prezint si acea adeverinta la timp? Nu imi mai pot recupera banii? O doamna de la CJAS mi-a spus ca se pot recupera daca ei recunosc ca au gresit si se face o declaratie rectificativa. Dar ei spun ca eu am gresit ca am dus adeverinta prea tarziu, dupa plata salariilor. Cine are dreptate?
Multumesc.

Alte discuții în legătură

Adeverinta stagiu de cotizare mariacim mariacim Am si eu urmatoarea problema: un salariat care a fost in concediu fara plata 1 an, revine si dupa o saptamana in care lucreaza, intra in concediu paternal de o ... (vezi toată discuția)
Concediu medical - calcul andreiszabou andreiszabou As dori si eu sa stiu va rog cum se calculeaza concediul medical . Am salarul pe contractul de munca 1200 Brut , iar concediu medical iau 100 %. ... (vezi toată discuția)
Stagiu de cotizatie salariata insarcinata intoarsa din cic Loredana_84 Loredana_84 Buna ziua, Am o salariata care si-a reluat activitatea din concediu crestere copil in data de 09.03.2015. Aceasta este din nou insarcinata si are concediu ... (vezi toată discuția)