avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... sotia si fiul legitim ai unui defunct,impart ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

sotia si fiul legitim ai unui defunct,impart mostenirea cu fratii acestuia?

:(( Buna ziua,revin cu o noua problema:prietena mea a mostenit in timpul casatoriei,o casa de la bunici,impreuna cu sora ei.
In momentul dezbaterii mostenirii,sora ei i-a cedat dreptul de mostenitor,acest fapt fiind inscris in certificatul de mostenitor.Casatorita fiind,a locuit in aceasta casa impreuna cu sotul si fiul rezultat din aceasta casatorie legitima,a adus diverse imbunatatiri casei,a incropit o gospodarie serioasa,casa fiind la tara,in judetul giurgiu.
In urma cu 7 ani,a ramas vaduva,sotul decedandu-i de foarte tanar.Urmeaza sa faca succesiunea dupa defunctul sot,iar notarul i-a spus ca la succesiune trebuie sa participe si fratii defunctului,deoarece au drept de mostenire.Ma intreb ce drept ar avea fratii defunctului,din moment ce ei au fost casatoriti legitim,au un fiu de 27 ani casatorit care locuieste in acea casa,iar casa in definitiv a fost dobandita prin mostenire de catre ea?As dori sa primesc un raspuns clar daca se poate de la un notar public sau avocat care se ocupa de astfel de probleme.
Nu mi se pare normal sa imparta casa in care a locuit de la nastere cu parintii ei,bunicii i-au facut act de mostenitor...sa o imparta cu rudele sotului defunct,doar pentru ca au adus imbunatatiri in timpul casniciei lor?!:Ori din cate stiiam eu,sotia si fiul ar trebui sa fie unicii mostenitori ai sotului...
Va multumesc anticipat si va doresc mult succes in activitate!Sa aveti o primavara de vis...atunci cand v-a sosi!
Cel mai recent răspuns: Trifan Bogdan , utilizator 17:06, 11 Martie 2010
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
cand exista sotie supravietuitoare si descendenti , doar acestia au vocatie succesorala la succesiunea defunctului , inlaturand astfel celelalte clase de mostenitori legali .
fratii defunctului ar fi avut vocatie succesorala daca nu existau descendenti , venind astfel in concurs cu sotia supravietuitoare .
dar in cazul de fata nici daca nu ar fi existat un descendent , fratii nu ar fi avut vocatie succeorala , in speta fiind vorba despre un bun imobil propriu al sotiei .
bunurile primite cu titlu de mostenire sunt bunuri propriii, iar nu comune ale sotilor .
astfel incat, notarul in cauza ori nu a inteles speta ori este "pe dinafara '. #-o
Probabil este vorba de o neintelegere sau o confuzie a domnului notar. Din ceea ce ati precizat dvs lucrurile stau cam in felul urmator.
Casa in cauza a fost mostenita de sotia supravietuitoare. Prin urmare casa urmeaza regimul bunurilor proprii. Sotul decedat avea cel mult un drept de creanta corespunzator sporului de valoare adus casei prin contributia avuta la imbunatatirea sau modernizarea casei. Chiar si asa, existand un descendent al sotilor , toate bunurile aflate in patrimoniul sotului decedat se vor imparti intre copil si sotia supravietuitoare, in cotele stabilite de lege.
Si fiindca existenta unor mostenitori intr-o clasa apropiata (descendenti) ii exclude de la mostenire pe cei dintr-o clasa mai indepartata (ascendentii si colateralii privilegiati) insemna ca fratii defunctului nu pot veni la mostenire.
Ultima modificare: Vineri, 12 Martie 2010
ContSters84518, utilizator
Sigur nu e vorba de alte bunuri, de exemplu ale parintilor sotului dupa care nu s-a facut succesiunea?
Altfel are dreptate dna av. roxanel, notarul nu are habar de nimic, daca imobilul nici macar nu era al lui, si chiar daca ar fi fost, fratii nu au nici un drept.
Multumiri pentru promptitudine!Eram sigura ca este asa cum sustineti dumneavoastra!Sper din tot sufletul ca este asa cum sustineti dumneavoastra in privinta notarului respectiv...este un notar din localitate,il cunosc personal si nu as vrea sa cred ca a fost de rea credinta.Vreau sa cred ca mai exista oameni corecti in tara asta!Multumiri!
Eu as fi mai transant. Descendentii inlatura chiar si pe colateralii privilegiati


:dance3:

Alte discuții în legătură

Mostenire din donatie rina68 rina68 Buna ziua, am o prietena care a fost casatorita timp de 16 ani cu un barbat, el a decedat de curand. Nu au avut copii . Casa in care au locuit a fost o donatie ... (vezi toată discuția)
Succesiune davidmirela davidmirela Succesiune Bună dimineața! Nepoțelei mele ea decedat ieri soțul S au căsătorit legal acum 1 an și 3 luni Înainte de căsătorie el și a cumpărat un ... (vezi toată discuția)
Succesiune adevar2014 adevar2014 Buna, as avea nevoie de ceva sfaturi, Am un avocat dar stiti poate nu-i destul de sincer cu mine, pentru ca daca imi zice nu mai merg la proces si asa nu mai ... (vezi toată discuția)